Αποκάλυψη Tσακαλώτου: Συζητάμε παράταση του «κόφτη» μετά το 2018

Η κυβέρνηση θα δεχόταν, στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού με τους θεσμούς, την παράταση του αυτόματου «κόφτη» δαπανών μετά το 2018 που λήγει το πρόγραμμα αποκαλύπτει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην Καθημερινή.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει πως θα μπορούσαν από τώρα να περιγραφούν τα μέτρα που θα ληφθούν, δηλαδή οι περιοχές των δαπανών που θα εφαρμοστεί ο κόφτης, εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι με όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί δεν επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, αποκλείει κατηγορηματικά τη θεσμοθέτηση αυτών των μέτρων από τώρα.


Ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθαρίζει, επιπλέον, ότι η κυβέρνηση απορρίπτει συγκεκριμένες παρεμβάσεις που έχουν προτείνει τα στελέχη του ΔΝΤ, δηλαδή τη μείωση του αφορολογήτου και των υφιστάμενων συντάξεων.

Ο υπουργός είναι επικριτικός έναντι του Ταμείου τόσο για τις αστοχίες στις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις του όσο και ως προς την αποφασιστικότητά του να πιέσει για τη μείωση του ελληνικού χρέους. «Πραγματικά δεν ξέρω τι θέλει το Ταμείο. Ούτε καν το ίδιο ξέρει τι θέλει. Υπάρχουν πολλές λύσεις για να ολοκληρωθεί η τωρινή φάση της διαπραγμάτευσης, μία από τις οποίες έχει και το ΔΝΤ κυρίως ως τεχνικό σύμβουλο» αναφέρει χαρακτηριστικά. «Η εμμονή του στη μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους πιο πολύ συζητιέται παρά παρατηρείται στην πράξη» λέει ακόμα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πάντως, παρά τις δυσκολίες στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση δεν σκέφτεται προσφυγή στις κάλπες.http://www.imerisia.gr