Εφημερίες χωρίς... γιατρούς!

Με «μπλακ άουτ» απειλείται το ένα μετά το άλλο δημόσιο νοσοκομείο εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου Φλώρινας με τους παθολόγους και καρδιολόγους ιατρούς να καταγγέλλουν ότι λόγω έλλειψης ιατρών, οι συνθήκες εφημερίας έχουν καταστεί αφόρητες για τους γιατρούς και επικίνδυνες για την υγεία των ασθενών.
Στο παθολογικό τμήμα υπηρετούν τρεις ειδικοί παθολόγοι που είναι αδύνατον να καλύψουν τις εφημερίες όλο τον μήνα. Σύμφωνα με υπόμνημα των ιατρών (που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία) προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τα προγράμματα Εφημερίας του Μαρτίου και του Απριλίου υπάρχουν ακάλυπτες ημέρες που είναι αδύνατον να καλύψουν οι τρεις υπηρετούντες Παθολόγοι. Στο Νοσοκομείο λειτουργεί Παθολογική Κλινική 28 κλινών που η πληρότητα είναι συνήθως 100%. Οι τρεις παθολόγοι καλύπτουν την κλινική, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και τα τακτικά ιατρεία.
Αντίστοιχα, στην Καρδιολογική Κλινική με δυναμικότητα 15 κλινών, υπηρετούν τρεις Ειδικευμένοι Καρδιολόγοι. Πολλές ημέρες τον μήνα δεν εφημερεύει καρδιολόγος και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς παρακολουθούνται από τους ελάχιστους παθολόγους.
Η παιδιατρική κλινική (8 κλινών) λειτουργεί με έναν μόνιμο Ειδικευμένο Ιατρό και έναν Επικουρικό. Η εφημερία καλύπτεται 18 ημέρες το μήνα. Για 12 ? 13 ημέρες το μήνα λειτουργεί η Παιδιατρική Κλινική χωρίς παιδίατρο, ενώ δεν υπάρχει παιδίατρος ούτε στα επείγοντα. Μάλιστα λόγω έλλειψης παιδιάτρων υπολειτουργεί η Μαιευτική Κλινική και δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν τοκετοί.
Αντίστοιχα, στη χειρουργική κλινική υπηρετεί ένας Επιμελητής χειρουργός με μετακίνηση που έληξε και αναμένεται η ανανέωσή της και δύο Επικουρικοί χειρουργοί (εκ των οποίων ο ένας διορίσθηκε στο Νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης).
Στο μεταξύ, χθες ο διοικητής του Νοσοκομείου «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ» Βούλας κ. Θεόδωρος Ρούπας, ανακοίνωσε την πλήρη επανέναρξη λειτουργίας της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού.http://www.imerisia.gr