Σπανακόπιτα με κιμά

Υλικά:

1 πακέτο Xωριάτικο φύλλο Χρυσή Ζύμη
3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό ανάλατο

Για το σπανάκι:

1 συσκευασία σπανάκι σε φύλλα Μπάρμπα Στάθης (1.000 γρ.)
1 κ.σ. μαϊντανό Μπάρμπα Στάθης ψιλοκομμένο
1 κ.σ. άνηθο Μπάρμπα Στάθης ψιλοκομμένο
1 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
5 κ.σ. κρεμμύδια φρέσκα, ψιλοκομμένα
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Για τον κιμά:
750 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φλιτζ. τσαγ. κρασί λευκό
Αλάτι, πιπέρι

Για την επικάλυψη:
1 φλιτζ. τσαγ. γραβιέρα, τριμμένη
13/4 φλιτζ. τσαγ. γάλα πλήρες αγελαδινό

1. Φτιάξτε το σπανάκι. Τοποθετήστε μια μεγάλη κατσαρόλα με το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά. Ρίξτε το σπανάκι σε φύλλα Μπάρμπα Στάθης, τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, το μαϊντανό ψιλοκομμένο Μπάρμπα Στάθης, τον άνηθο ψιλοκομμένο Μπάρμπα Στάθης και το δυόσμο ψιλοκομμένο, αλατοπιπερώστε και αφήστε να σοταριστούν για 5΄-6΄, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Αποσύρετε από τη φωτιά.
2. Φτιάξτε τον κιμά. Τοποθετήστε ένα αντικολλητικό τηγάνι με το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά. Ρίξτε τον κιμά και σοτάρετε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει χρώμα. Καρυκεύστε με αλάτι και πιπέρι, σβήστε με το κρασί και βράστε να εξατμιστούν τα υγρά. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε τον κιμά να κρυώσει ελαφρώς.
3. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 °C, στον αέρα.
4. Σε ένα κατσαρολάκι ζεστάνετε ελαφρά το ελαιόλαδο με το βούτυρο και με ένα πινέλο αλείψτε ένα μεσαίο παραλληλόγραμμο ταψί. Στρώστε στη βάση του 3 χωριάτικα φύλλα, αλείφοντας το καθένα ξεχωριστά με το μείγμα ελαιόλαδου-βουτύρου. Αδειάστε από πάνω το μείγμα με το σπανάκι και ισιώστε την επιφάνειά του με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Κατόπιν απλώστε τον κιμά και ισιώστε την επιφάνειά του. Καλύψτε με τα υπόλοιπα χωριάτικα φύλλα αλείφοντας το καθένα με λίγο από το μείγμα ελαιόλαδου-βουτύρου. Γυρίστε προς τα μέσα όσα φύλλα περισσεύουν περιμετρικά, δημιουργώντας ένα στεφάνι.
5. Σε ένα μπολ ανακατέψτε με ένα πιρούνι το γάλα με την τριμμένη γραβιέρα και περιχύστε την πίτα. Ψήστε τη στη μεσαία σχάρα του φούρνου στους 180 °C, στον αέρα, για 50΄-55΄ μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της. Αποσύρετε από το φούρνο και αφήστε τη να κρυώσει ελαφρώς. Κόψτε σε κομμάτια και σερβίρετε.

Μια συνταγή του «Μπάρμπα Στάθη»