HELLASTHIVA

Τρίτη, 30 Μαΐου 2017

Μπουγιαμπέσα, με μπακαλιαράκια εποχής

Υλικά για 4 άτομα


4 φρέσκα μπακαλιαράκια, καθαρισμένα καλά
2 ώριμες ντομάτες, μέτριες
2 κρεμμύδια μέτρια
1 πράσο
1/2 ποτήρι λευκό κρασί
2 πατάτες με σκληρή σάρκα, τύπου Νάξου
1 δόση κρόκο Κοζάνης
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίστε τα κρεμμύδια και ψιλοκόψτε τα
Ψιλοκόψτε μόνο το λευκό από το πράσο
Καθαρίστε τις πατάτες και κόψτε τις σε μικρούς κύβους
Κόψτε τις ντομάτες σε κύβους και πετάξτε τους σπόρους
Σε μια κατσαρόλα ρίξτε το ελαιόλαδο και ροδίστε τα κρεμμύδια και το πράσο
Να πάρουν γυαλάδα, για 10 λεπτά
Ρίξτε τις ντομάτες, αφήστε ακόμη 10 λεπτά, σε μέτρια φωτιά
Ανακατέψτε συχνά
Ρίξτε τις πατάτες στην κατσαρόλα, ανακατέψτε
Προσθέστε το λευκό κρασί και το φύλλο δάφνης
Προσθέστε και τον κρόκο Κοζάνης (ελάχιστο)
Αφήστε τα όλα να πάρουν αρώματα και βράση για 10 λεπτά
Ρίξτε μισό λίτρο νερό, δώστε λίγο στη φωτιά
Ρίξτε από πάνω τα ψάρια, προσεκτικά, ώστε να μπορείτε να τα αφαιρέσετε εύκολα
Μόλις βράσουν τα ψάρια (10 λεπτά) αφαιρέστε τα
Χαμηλώστε κάπως τη φωτιά
Ξεκοκαλίστε πολύ καλά τα ψάρια και ξαναβάλτε στην κατσαρόλα τα κομματάκια
Ρίξτε αλάτι και πιπέρι
Αν δείτε ότι χρειάζεται νερό, προσθέστε ελάχιστο
Σκεπάστε την κατσαρόλα, αφήστε να χυλώσει, δοκιμάστε το αλάτι
Σερβίρεται με φρυγανισμένο ψωμί, στο οποίο μπορείτε να τρίψετε σκόρδο, προαιρετικά
Ρίξτε μπόλικο λεμονάκι στη μπουγιαμπέσα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μοναδική σούπα, αντάξια ενός σεφ!

Εγώ προτιμώ να λιώνω τα λαχανικά. Έτσι, πριν ξαναβάλω το ψάρι στην κατσαρόλα, περνάω τα λαχανικά μου στη μουλινέτα.http://www.govastileto.gr