HELLASTHIVA

Παρασκευή, 5 Μαΐου 2017

Σήμερα φτιάξτε ηπειρώτικη σπανακόπιτα.Αυθεντική συνταγή

Υλικά για το χειροποίητο φύλλο

500 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις μπλε

200ml νερό
100ml ελαιόλαδο
1κ.γ. ζάχαρη
1κ.γ. αλάτι
2-3 σταγόνες ξύδι

Εκτέλεση

Σε μια μπασίνα ρίχνουμε το αλεύρι μας, κάνουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά μας. Ανακατεύουμε με το χέρι μας και κάνουμε ένα λείο ζυμάρι που να μην κολλάει στα τοιχώματα, μπορούμε αν θέλουμε να βάλουμε τα υλικά μας στο μίξερ με γάντζο και να τα ομογενοποιήσουμε. Όταν ετοιμαστεί στο ζυμάρι μας το κόβουμε σε έξι μπαλάκια τα πασπαλίζουμε με αλεύρι και τα σκεπάζουμε να ξεκουραστεί το ζυμάρι μας για μίση ώρα. Κατόπιν παίρνουμε ένα μπαλάκι το ανοίγουμε σε φύλλο και αρχίζουμε να τα τοποθετούμε σε λαδωμένο συνί η ταψί και αφού το στρώσουμε και κάνουμε τις πτυχές μας το λαδώνουμε(φύλλο και λάδωμα)βάζουμε τρία φύλλα κάτω στη μέση γέμιση, τρία φύλλα πάνω λαδώνουμε ραντίζουμε με νεράκι και κόβουμε σε κομμάτια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μια ώρα.

Γέμιση πίτας

1/2 κιλό σπανάκακι (το πλένουμε καλά)
1 χεριά μυρώνια, καυκαλήθρες και μια χεριά(χούφτα) λάπαθα
1 κρεμμύδι ξερό
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι άνιθο
50 γρ τραχανά χωριάτικο
500 γρ φέτα δωδώνης ή ήπειρος(μπορείτε να βάλετε και παραπάνω αν θέλετε)
λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι
1 αυγό
100 γρ καλαμποκάλευρο ή σιμιγδάλι ψιλό(για να τραβήξει τα υγρά από την πίτα μας)
50 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Πρώτα πλένουμε καλά τα λαχανικά μας και τα ψιλοκόβουμε σε μια μπασίνα, κατόπιν ρίχνουμε,  αλάτι, πιπέρι, το αυγο, το ελαιόλαδο, τον τραχανά,το σιμιγδάλι μας και την φέτα μας χοντροκομμένη με τα δάκτυλα μας, ανακατεύουμε ομοιόμορφα, η γέμιση για την πίτα μας είναι έτοιμη καλή επιτυχία!











Από την pastry chef Μαρκέλα Παππά       http://www.govastileto.gr