Μοσχάρι στιφάδο

Υλικά:

1.500 γρ. Κρεμμυδάκια Στρογγυλά Μπάρμπα Στάθης
1½ κιλό μοσχάρι, κιλότο

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
600 γρ. Ντομάτα Ψιλοκομμένη Μπάρμπα Στάθης
1 κουταλιά της σούπας Ντομάτα Πολτός Μπάρμπα Στάθης
2 κουταλιές της σούπας Σκόρδο Ψιλοκομμένο Μπάρμπα Στάθης
2-3 φύλλα δάφνης
5 γαρίφαλα
5-6 κόκκοι μπαχάρι
λίγο αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη μαρινάτα:


2 φλιτζάνια κρασί Μαυροδάφνη
2 κουταλιές της σούπας Κρεμμύδι Ψιλοκομμένο Μπάρμπα Στάθης
1 κουταλιά της σούπας Σκόρδο Ψιλοκομμένο Μπάρμπα Στάθης
3 φύλλα δάφνης σπασμένα
5-6 κόκκοι μπαχάρι
φλιτζανιού ξίδι

Εκτέλεση:

1. Κόβετε το κρέας σε μεγάλες μερίδες. Σε βαθύ σκεύος ανακατεύετε όλα τα υλικά της μαρινάτας και τοποθετείτε μέσα τα κομμάτια του μοσχαριού φροντίζοντας να σκεπάζονται καλά. Τα αφήνετε στο ψυγείο 12 ώρες γυρίζοντας κατά διαστήματα τα κομμάτια πάνω κάτω.
2. Βγάζετε τις μερίδες του κρέατος από τη μαρινάτα, κρατάτε στην άκρη το υγρό και αφήνετε το κρέας να στραγγίσει. Το σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί. Ζεσταίνετε ½ φλιτζάνι λάδι και τηγανίζετε το κρέας σε βαθύ τηγάνι μέχρι να ροδίσουν οι μερίδες. Κατόπιν, αφαιρείτε το κρέας από το τηγάνι και ρίχνετε μέσα στο ίδιο λάδι τα κρεμμυδάκια ολόκληρα. Τα τηγανίζετε και αυτά μέχρι να ροδίσουν και τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα.
3. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το υπόλοιπο λάδι και τοποθετείτε τις μερίδες του κρέατος τη μία δίπλα στην άλλη. Προσθέτετε την ψιλοκομμένη ντομάτα, το σκόρδο, τη δάφνη, τα γαρίφαλα, το μπαχάρι, το αλάτι και το πιπέρι.
4. Διαλύετε τον ντοματοπολτό στο ζουμί της μαρινάτας που κρατήσατε και το ρίχνετε στην κατσαρόλα. Αν χρειαστεί συμπληρώνετε ½ φλιτζάνι νερό και κατόπιν προσθέτετε τα κρεμμυδάκια. Συνεχίζετε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα ακόμη μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια και να πήξει η σάλτσα.   http://www.govastileto.gr