Oμαδικές απολύσεις χωρίς βέτο και εντός 90 ημερών.

Η οριστική κατάργηση του βέτο του υπουργού Εργασίας στις ομαδικές απολύσεις και η αφαίρεση αυτής της αρμοδιότητας και από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (εκχωρήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 στο ΑΣΕ μετά από συμφωνία των
κοινωνικών εταίρων χωρίς να νομοθετηθεί) και η επαναφορά της ισχύος των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της υπερίσχυσης των κλαδικών συμβάσεων εργασίας μετά την 1η Σεπτεμβρίου του 2018, μαζί με τη νομοθέτηση μέτρων που θα κρίνουν σε συντομότερο χρόνο τη νομιμότητα των απεργιών, είναι τα βασικά σημεία των αλλαγών που περιέχει για τις εργασιακές σχέσεις η νέα συμφωνία κυβέρνησης και πιστωτών.

Στο εξής η διαδικασία των ομαδικών απολύσεων θα πρέπει να ολοκληρώνεται το αργότερο μέσα σε 90 ημέρες, από την έναρξη των διαβουλεύσεων με το ΑΣΕ και την υποβολή των απαραίτητων στοιχείων από την πλευρά του εργοδότη. Πάντως δεν αλλάζουν τα αριθμητικά όρια των απολύσεων που ισχύουν σήμερα και το ανώτατο ποσοστό παραμένει στο 5% ή σε 30 απολύσεις ανά μήνα. Στο ασφαλιστικό και ειδικότερα στο θέμα της βάσης υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών η νέα συμφωνία περιέχει μία ανατροπή σε σχέση με τον νόμο Κατρούγκαλου, καθώς αναφέρει ρητά ότι «η βάση υπολογισμού των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους θα ορίζεται επί του ακαθάριστου εισοδήματός τους και πριν από την αφαίρεση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων του προηγούμενου έτους». Υπενθυμίζεται ότι ο ν.4387/16 προέβλεπε πως οι εισφορές θα υπολογίζονται στο καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα του προηγούμενου έτους αφαιρουμένων των εξόδων, άρα και των ασφαλιστικών εισφορών.

Επειδή αυτή η ανατροπή, εάν μείνει ως έχει, αυξάνει σημαντικά τη βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, η κυβέρνηση συμφώνησε με τους θεσμούς να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο στην εφαρμογή της και έτσι τον πρώτο χρόνο διεύρυνσης της βάσης, που θα είναι το 2018, οι εισφορές θα υπολογίζονται με έκπτωση 15%.

H υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου διευκρίνισε, μιλώντας χθες στον real fm, ότι αυτό το μέτρο δεν θα φέρει καμία επιβάρυνση στους ασφαλισμένους καθώς, όπως είπε, «για το 2017 δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή. Όποια παραμετρική αλλαγή θα αφορά το 2018, αλλά συγχρόνως θα εφαρμόζεται συνολική έκπτωση 15% στη βάση υπολογισμού, με αποτέλεσμα οι εισφορές να βρίσκονται στα ίδια επίπεδα». Πάντως, σύμφωνα με την κα Αχτσιόγλου, δεν έχουν καθοριστεί ακόμη όλες οι λεπτομέρειες γι’ αυτό το θέμα.

Η περαιτέρω αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών επιτείνει το δημευτικό αποτέλεσμα του νέου ασφαλιστικού συστήματος. Αυτό υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, σχετικά με τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές για την αύξηση της βάσης υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

Σύστημα εισφορών και στοιχεία συντάξεων

1. Εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών: «Τροποποίηση του νόμου περί συντάξεων έτσι ώστε, από την 1η Ιανουαρίου 2018, η βάση υπολογισμού των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους να ορίζεται ως το ακαθάριστο εισόδημα πριν από την αφαίρεση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων του προηγούμενου έτους. Η συνεισφορά θα είναι προσωρινά μειωμένη κατά 15% το 2018, χωρίς περαιτέρω μειώσεις».

2. «Για την πλήρη εφαρμογή της νομοθετικής μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος ως προγενέστερη δράση για την πρώτη αναθεώρηση, να εκδοθούν όλες οι απαραίτητες εγκύκλιοι και οι υπουργικές αποφάσεις που απορρέουν από τις ρυθμίσεις του νόμου 4387/16».

3. «Να δημοσιευθεί η μηνιαία έκθεση ΗΛΙΟΣ που περιέχει τα στοιχεία των συντάξεων». Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία έκθεση με τα στοιχεία των συντάξεων που είδε το φως της δημοσιότητας ήταν η έκθεση του Ιουλίου του 2015.

Πηγή: naftemporiki.gr