Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2017

Λεύκες, το ορεινό χωριό της Πάρου.Ο παραδοσιακός οικισμός του 15ου αιώνα που σαγηνεύει

Πολλοί από τους επισκέπτες της Πάρου περιορίζονται στα «ορόσημά» της, την Παροικιά και τη Νάουσα. Όποιος ωστόσο απαρνηθεί για λίγο τη θάλασσα και κοιτάξει προς τα «ορεινά» του κυκλαδίτικου νησιού, θα ανακαλύψει τις εκπληκτικές ομορφιές τους.

Το χωριό Λεύκες είναι το ορεινότερο χωριό της Πάρου, με άφθονο πράσινο. Πήρε το όνομά του από τις λεύκες που κυριαρχούσαν στην περιοχή και είναι αναμφίβολα ένα από τα ομορφότερα χωριά των Κυκλάδων- κι ας μην είναι παραθαλάσσιο.
Η ίδρυσή του τοποθετείται χρονικά στον 15ο αιώνα και μέχρι σήμερα έχει μερικούς από τους τελευταίους ανεμόμυλους που διασώζονται στο νησί. Το χωριό έχει πολλές εκκλησίες, αρκετές του 17ου αιώνα, με ξεχωριστή αυτή της Αγίας Τριάδας που είναι χτισμένη με παριανό μάρμαρο κι έχει εντυπωσιακά καμπαναριά.
Οι Λεύκες με τη γνήσια κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική προσκαλούν τον επισκέπτη να βαδίσει στα γραφικά δρομάκια με τους ασπρισμένους αρμούς. Λουλουδιασμένες αυλές προσθέτουν τη δική τους πινελιά στην κομψότητα του οικισμού. Κάντε μια στάση στο Λαογραφικό Μουσείο για να κάνετε ένα μικρό ταξίδι στον χρόνο και στη ζωή των αρχών του 20ου αιώνα.
Κοντά στις Λεύκες βρίσκεται η ψηλότερη κορυφή της Πάρου, αυτή των Αγίων Πάντων, στα 755 μέτρα. Η θέα από την εκκλησία μένει αξέχαστη.
ΛΕΥΚΕΣ ΠΑΡΟΣ ΛΕΥΚΕΣ ΠΑΡΟΣ ΛΕΥΚΕΣ ΠΑΡΟΣ ΛΕΥΚΕΣ ΠΑΡΟΣ ΛΕΥΚΕΣ ΠΑΡΟΣ ΛΕΥΚΕΣ ΠΑΡΟΣ ΛΕΥΚΕΣ ΠΑΡΟΣhttp://www.newsbeast.gr