HELLASTHIVA

Κυριακή, 25 Ιουνίου 2017

Παγωτό καϊμάκι: η αυθεντική συνταγή

Για το αυθεντικό παγωτό καϊμάκι, οι ειδικοί, λένε ότι το τέλειο είναι, να βρείτε αυθεντικό καϊμάκι. Για το γάλα και την κρέμα, θέλουμε πλήρη λιπαρά. Μπορούμε να το φτιάξουμε και με αγελαδινό γάλα και με ανάμιξη αγελαδινού-κατσικίσιου. Τη μαστιχωτή υφή του, την οφείλει στο σαλέπι.

Υλικά
-2 κούπες κρέμα γάλακτος
-1 κούπα φρέσκο αγελαδινό γάλα πλήρες

-1 κούπα φρέσκο κατσικίσιο γάλα πλήρες
-½ κούπα ζάχαρη
-1 ½ κ. γ. σαλέπι
-1 δάκρυ μαστίχας

Εκτέλεση
-Μέσα σε μπλέντερ λιώνουμε τη μαστίχα με λίγη από τη ζάχαρη που θα χρησιμοποιήσουμε.
-Βάζουμε σε μισή κούπα γάλα το σαλέπι. Χτυπάμε με μιξεράκι του φραπέ για να λιώσει.
-Βάζουμε σε μισή κούπα γάλα τη μαστίχα. Χτυπάμε κι αυτή με το μιξεράκι για να ανακατευτεί καλά. (Εναλλακτικά, την βάζουμε στην κατσαρόλα με το γάλα και ανακατεύουμε εκεί).
-Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε κατσαρόλα να ζεσταθεί αλλά όχι να κάψει.
-Όταν ζεσταθεί, προσθέτουμε το γάλα με το σαλέπι και το γάλα με τη μαστίχα και ανακατεύουμε δυνατά με σύρμα. Είναι πολύ σημαντικό να ανακατεύουμε και να χτυπάμε το μίγμα με σύρμα κατά τη διάρκεια της παρασκευής, για να μην σβολιάσει και να μην κολλήσει.
-Προθέτουμε τη ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε δυνατά με το σύρμα.
-Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά, πάντα ανακατεύοντας και χτυπώντας με το σύρμα.
-Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει αρκετά και το βάζουμε σε μεταλλικό ή πλαστικό μπωλ.
-Ανακατεύουμε ανά 1-2 ώρες με πηρούνι.
-Σερβίρουμε με βύσσινο και καβουρντισμένο αμύγδαλο.

Tips:
-Αν δεν σας αρέσει η μαστίχα βάλτε λιγότερη αλλά μην την παραλείψετε.
-Αν βάλετε πολύ σαλέπι, ενδέχεται το μίγμα να σφίξει πολύ.
-Αν τυχόν σας σβολιάσει το μίγμα, χτυπήστε το με μπλέντερ χειρός. Στην ανάγκη, περάστε το μίγμα από σουρωτήρι. Πηγή: mikrikouzina.blogspot.com