Η ενδοοικογενειακή βία ζει και... βασιλεύει

Η ενδοοικογενειακή βία ζει και... βασιλεύει στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, με αιώνια θύματα κυρίως τα παιδιά αλλά και τις γυναίκες συζύγους!

Οι φρικιαστικές περιπτώσεις άγριου ξυλοδαρμού και κακοποίησης των μελών μιας οικογένειας συνήθως από τον «προστάτη» πατέρα φτάνουν συχνά στις δικαστικές αίθουσες ακόμα και στο Ποινικό Τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, όταν καλούνται οι αρεοπαγίτες να επικυρώσουν τις καταδικαστικές αποφάσεις ή ακόμα και να θεραπεύσουν τα κακώς κείμενα χαμηλότερης βαθμίδας δικαστηρίων.
Πρόσφατα ο Άρειος Πάγος έστειλε πίσω στο εδώλιο, προκειμένου να δικαστεί εκ νέου, σύζυγο που υπό την απειλή όπλου χτυπούσε τη γυναίκα του στο κεφάλι και σε άλλα σημεία του σώματός της και στο αποκορύφωμα των βασανιστηρίων της, τις έκαιγε τα χέρια στα κάρβουνα του τζακιού.
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, τα εγκαύματα που είχε υποστεί η άτυχη γυναίκα ήταν πρώτου και δεύτερου βαθμού και είχαν προκαλέσει ορατές αλλοιώσεις στο δέρμα των χεριών της.
Σε πρώτο βαθμό ο κατηγορούμενος σύζυγος δικάστηκε για απλή ενδοοικογενειακή σωματική  βλάβη κατ' εξακολούθηση, για ενδοοικογενειακή απειλή, καθώς και για παράνομη  οπλοφορία και οπλοχρησία.
Ωστόσο σε δεύτερο βαθμό οι εφέτες τον αθώωσαν με το σκεπτικό ότι δεν αποδείχθηκε κατά τρόπο που δεν αφήνει αμφιβολίες ότι ο κατηγορούμενος σύζυγος «τέλεσε τις αξιόποινες πράξεις οι οποίες του αποδίδονται, δεδομένου ότι από κανένα αποδεικτικό μέσο δεν βεβαιώθηκε η τέλεση των πράξεων αυτών, με αναφορά σε συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά και αποδεικτικά στοιχεία».
Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση κατά της αθωωτικής απόφασης καθώς έκρινε ότι δεν έχει την απαιτούμενη από το Σύνταγμα ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, ενώ δεν αναγνώστηκε στη δίκη η σχετική ιατροδικαστική έκθεση και οι ιατρικές βεβαιώσεις που υπήρχαν.
Οι δικαστές του ποινικού Τμήματος έστειλαν πίσω στο Εφετείο τον κατηγορούμενο να δικαστεί με άλλη σύνθεση του δικαστηρίου.      

«Πατέρας» 

Σε άλλη απόφασή του ο Άρειος Πάγος απέρριψε αίτηση αναίρεσης «φιλεύσπλαχνου» πατέρα ενός 6χρονου αγοριού, ο οποίος ζητούσε αναίρεση της ποινής φυλάκισης 24 μηνών -εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ ημερησίως-, την οποία του επέβαλε το Εφετείο Αθηνών για τη σωματική κακοποίηση του παιδιού του, το οποίο σήκωνε στον αέρα από το λαιμό.
Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, το αγόρι από τον ξυλοδαρμό και τον τραυματισμό που είχε δεχθεί «ήθελε νοσήσει από 6 έως 7 ημέρες και θα έπρεπε να απόσχει από τις ασχολίες του από 2 έως 3 ημέρες, εκτός της ενδεχόμενης επιπλοκής ή υστερογενούς βλάβης».
Οι αρεοπαγίτες αποφάνθηκαν ότι από πρόθεση ο πατέρας προκάλεσε στο παιδί του, το οποίο ήταν ανίκανο να αντισταθεί, σωματικές κακώσεις και βλάβες της υγείας του και επικύρωσαν την εφετειακή ποινή. http://www.efsyn.gr