Κύθνος, η ανεξερεύνητη ομορφιά των Κυκλάδων

Σε μικρή απόσταση από την Αττική, η Κύθνος είναι ένα από τα πιο «ανεξερεύνητα» νησιά των Κυκλάδων, ανάμεσα στην Τζιά και τη Σέριφο. Όμορφες παραλίες, καταγάλανα πεντακάθαρα νερά, η γραφική Χώρα, οι κλασικές κυκλαδίτικες ξερολιθιές και οι φιλόξενοι κάτοικοι κάνουν την Κύθνο αγαπημένο και ξεχωριστό προορισμό.

Η γνωριμία του ταξιδιώτη με την Κύθνο αρχίζει από το λιμάνι του Μέριχα, το βασικό λιμάνι του νησιού. Ψηλά στέκει αγέρωχη και γραφική η Χώρα με τα λευκά σπιτάκια της να δίνουν τον τόνο, διατηρώντας στον χρόνο την κλασική νησιωτική αρχιτεκτονική. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να κάνουν τη βόλτα τους σε γραφικά καλντερίμια, ανάμεσα σε πέτρινα ασβεστωμένα σπίτια με χρωματιστά παράθυρα.
Στη Δρυοπίδα λειτουργεί Βυζαντινό και Λαογραφικό Μουσείο ενώ κοντά στον οικισμό βρίσκεται και το σπήλαιο Καταφύκι, ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας με σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Πάνω στον βράχο, κοντά στον παραθαλάσσιο οικισμό της Κανάλας, βρίσκεται το Μοναστήρι της Παναγιάς Κανάλας, προστάτιδας του νησιού.
Στα Λουτρά βρίσκονται οι θερμές πηγές που έχουν χαρίσει στην Κύθνο το όνομα Θερμιά. Οι ντόπιοι αποκαλούν έτσι το νησί τους, όνομα γνωστό από τον 12ο αιώνα. Οι θερμές πηγές εξακολουθούν να προσελκύουν επισκέπτες στην Κύθνο, αν και οι περισσότεροι την επιλέγουν για τις πολλές, διαφορετικές και εντυπωσιακές παραλίες της, όπως ο Καστέλας, ο Σαράντος, ο Άη Σώστης, οι ερημικές Σιμουσί και Άγιος Ιωάννης, η εξωτική Κολώνα και πολλές ακόμα.
Συνδυάζοντας την απλότητα, την ηρεμία, τη φιλόξενη διάθεση των κατοίκων και την ομορφιά του τοπίου, η Κύθνος είναι ιδανικός προορισμός τόσο για εκδρομές όσο και για διακοπές. Η πρόσβαση είναι άλλωστε εύκολη τόσο από Πειραιά και Λαύριο όσο και από τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων.
ΚΥΘΝΟΣ ΚΥΘΝΟΣ ΚΥΘΝΟΣ ΚΥΘΝΟΣ ΚΥΘΝΟΣ
ΚΥΘΝΟΣhttp://www.newsbeast.gr