Φως σταδίου στην αρχαία Σικυώνα

Η περίφημη αρχαία Σικυών είναι το σημερινό χωριό Βασιλικό, σε λόφο δύο χιλιόμετρα από το Κιάτο Κορινθίας.
Ο αρχαιολογικός της χώρος είναι επιβλητικός· αγναντεύεις όλη τη Στερεά Ελλάδα: Παρνασσό, Ελικώνα, Κιθαιρώνα αλλά και τα Γεράνεια Ορη.

Τις νύχτες, απέναντι, που φωτίζονται η Κόρινθος, το Λουτράκι, η Περαχώρα, το Ηραίον, είναι μαγεία.
Ερχονται στιγμές που νομίζεις πως βρίσκεσαι σε άλλον κόσμο, αρχαίο, μυθικό, μυσταγωγικό.
Οταν γίνονταν παραστάσεις αρχαίου δράματος λίγοι ήσαν οι τυχεροί που κατάφερναν να τις παρακολουθήσουν -τέτοια η προσέλευση.
Τα τελευταία χρόνια δεν δίδονται πια παραστάσεις λόγω ανασκαφικών, λένε, εργασιών, ο πολιτιστικός, όμως, σύλλογος με την επωνυμία «Λύσιππος» (το όνομα από τον περίφημο γλύπτη της αρχαιότητας, που διέσωσε ανάμεσα σε πολλά αριστουργήματα και τον ανδριάντα του Αλέξανδρου του Μακεδόνα) στήνει τα τελευταία χρόνια προσωρινό θέατρο έξω από τον χώρο και γίνεται πάλι το αδιαχώρητο -πώς αλλιώς αφού ο τόπος είναι «ιερός» και η θέα μοναδική.
Εχω τύχει σε νύχτες αξέχαστες με πανσέληνο, έχω δει τον ήλιο να ανατέλλει και να δύει (να γεννιέται και να πεθαίνει) μέσα σε βαθιά, εκτυφλωτικά, πολύχρωμα σύννεφα πάνω από τα κύματα του Κορινθιακού - δεν μεταφέρονται οι τέτοιου είδους εμπειρίες, τι να λέμε...
Οι περισσότεροι βεβαίως δεν γνωρίζουν πέρα από το θέατρο και τα λείψανα στην αγορά και το βουλευτήριο ότι στη βόρεια πλευρά, πίσω ακριβώς από το θέατρο, υπάρχει ένα πλήρες (!) στάδιο σε ακόμη υψηλότερο σημείο.
Το γνωρίζουν ελάχιστοι διότι αιώνες τώρα ήταν καλυμμένο από αγριόχορτα, είχαν φυτευτεί ελιές, είχε γεμίσει βράχια από τα πρανή - το μισό εξάλλου ανήκε (ποιος ξέρει πώς και γιατί) σε ιδιώτες.
Πριν από λίγους μήνες ο «Λύσιππος» το ενοικίασε και αποφάσισε να το αναδείξει, να το φανερώσει και πάλι όπως ήταν και να ενσωματωθεί επιτέλους στον περιβάλλοντα χώρο, με την αρχαία συνέχεια και συνοχή του τοπίου.
Σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία αποφάσισαν την ημέρα του «καύσωνα» της 3ης Ιουλίου να το φέρουν στην επιφάνεια.
Καταλαβαίνω το πάθος τους αφού αψήφησαν τις ακτίνες του ήλιου που τσουρούφλιζαν. Πήγαν αχάραγα. Οχτώ η ώρα το πρωί είχαν τελειώσει και έμειναν άφωνοι από την ομορφιά που ξεπήδησε από την αρχαία γη.
Αλλαξε ο κόσμος γύρω τους, ομόρφυνε, έγινε πιο ιστορικός· στους πιο ευαίσθητους έτρεμαν τα πόδια, μερικοί δάκρυσαν...
Βλέπω τις φωτογραφίες πριν και αυτές που τράβηξαν μετά το πέρας της ιερής εργασίας τους και συμμερίζομαι τη συγκίνησή τους.
Μαθαίνω ότι είναι το μόνο στάδιο που διατηρείται πλήρως (στο πανέμορφο αρχαίο στάδιο της Νεμέας λ.χ. λείπουν 100-200 μέτρα).
Το «θαύμα» της ολότητας θα φανεί στην επόμενη εξόρμηση καθαρισμού, που αναμένεται μόλις δροσίσει λίγο ο καιρός, γιατί τα πρανή είναι «δύσκολα», απαιτείται περισσότερος κόπος και περισσότερος χρόνος -αλλά είναι αποφασισμένοι και παθιασμένοι να δουν το φως του όλου σταδίου.
Θα προσπαθήσω να είμαι είμαι εκεί στη δεύτερη φάση των εργασιών· με φωτογραφικές μηχανές και λοιπά.  http://www.efsyn.gr