Χαμηλές επιδόσεις, λιγότεροι αριστούχοι

Με διαφορετικές ταχύτητες φαίνεται ότι θα «τρέξουν», φέτος, οι βάσεις για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση. Οι χαμηλές επιδόσεις και οι λιγότεροι αριστούχοι στα μαθήματα θετικών-τεχνολογικών σπουδών και στα μαθήματα
Οικονομίας-Πληροφορικής δείχνουν πτώση των βάσεων στις αντίστοιχες σχολές, ενώ η καλύτερη ανταπόκριση των υποψηφίων των ανθρωπιστικών σπουδών σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των υποψηφίων φωτογραφίζει σκληρότερο ανταγωνισμό και ανοδική πορεία των βάσεων στις σχολές του πεδίου.
Με άλλα λόγια, δημοφιλείς και υψηλόβαθμες πολυτεχνικές, ιατρικές και -πολύ περισσότερο- οικονομικές σχολές θα γίνουν πιο προσιτές φέτος, κρατώντας, ωστόσο, τη διαφορά ανάμεσα στα κέντρα και την περιφέρεια, όπου αναμένεται μεγαλύτερη η πτώση. Οι οικονομικές είναι εκείνες που εκτιμάται ότι θα έχουν πιο εντυπωσιακή πτώση.
Στον αντίποδα οι θεωρητικές σχολές. Οι καλύτερες επιδόσεις αλλά και οι περισσότεροι υποψήφιοι στα μαθήματα αυτού του προσανατολισμού δείχνουν άνοδο κυρίως στις μεσαίας κλίμακας σχολές. Ο κανόνας, πάντως, φαίνεται να είναι οι αυξομειώσεις. Μικρότερη άνοδος αναμένεται σε νομικές, μεγαλύτερη και ίσως εντυπωσιακά μεγαλύτερη στα παιδαγωγικά.
«Πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δηλαδή εγκαίρως, θα έχει ολοκληρωθεί και νομοθετικά η αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου, καθώς και το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που θα ισχύσει για τους μαθητές που φέτος θα φοιτήσουν στην πρώτη Λυκείου», δήλωσε ο κ. Γαβρόγλου.
Αντίστροφη με πέρυσι η εικόνα. Φέτος, οι υποψήφιοι τα πήγαν καλύτερα σε Αρχαία και Ιστορία, χειρότερα σε Λατινικά και Βιολογία. Σε ό,τι αφορά την Εκθεση, λίγο χειρότερα από πέρυσι, εξίσου απογοητευτική η εικόνα.
Στα Μαθηματικά οι περισσότεροι έγραψαν κάτω από τη βάση, ήτοι το 56%, ενώ πάνω από τη βάση δεν παρατηρείται έντονο φαινόμενο συγκέντρωσης σε κάποια κλίμακα βαθμολογίας. Οι υποψήφιοι τα πήγαν πολύ καλύτερα σε Φυσική, Χημεία, Βιολογία.
* Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί.