Αφιέρωμα-ύμνος της Telegraph στα μικρά νησιά του Αιγαίου.Αυτά είναι τα ομορφότερα ελληνικά νησιά με τους λιγότερους κατοίκους

Αφιέρωμα στα μικρότερα σε πληθυσμό, αλλά ωραιότερα, ελληνικά νησιά έκανε η βρετανική εφημερίδα Telegraph στην ηλεκτρονική της έκδοση, εξυμνώντας για άλλη μια φορά τις ομορφιές της χώρας μας.
Οι πολυταξιδεμένοι συντάκτες της εφημερίδας παρουσιάζουν μικρούς παραδείσους του Αιγαίου για όσους αναζητούν την απόλυτη ηρεμία και την απόδραση από την πολυκοσμία.

«Με ένα ταξίδι σε αυτά τα μικροσκοπικά νησιά, ανάμεσα σε εκείνα της Μεσογείου με τους λιγότερους κατοίκους, όπου οι μετακινήσεις μπορεί να γίνονται με ένα γαϊδουράκι αντί για ταξί ή λεωφορείο, θα αποφύγετε τα πλήθη», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Φολέγανδρος

folegadros
Είναι το ίδιο υπέροχη με τη Σαντορίνη, αλλά χωρίς την πολυκοσμία και τις φουσκωμένες τιμές. Αυτά αναφέρει η βρετανική εφημερίδα για τη Φολέγανδρο και προτείνει στους αναγνώστες της να δοκιμάσουν ματσάτα (παραδοσιακά χειροποίητα μακαρόνια με κόκορα ή κουνέλι) και ρακόμελο στις ταβέρνες της ολόλευκης Χώρας και να επισκεφθούν τη φημισμένη εκκλησία της Παναγίας, που είναι χτισμένη ψηλά σε λόφο πάνω από τη Χώρα, για να απολαύσουν το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.
Αριθμός κατοίκων: 765 (σύμφωνα με στοιχεία του 2011).

Καστελόριζο

kastelorizo
Το λιμάνι του Καστελόριζου με τα πολύχρωμα νεοκλασικά αποτελεί μια ευχάριστη αλλαγή από τους ολόλευκους οικισμούς των υπόλοιπων νησιών, γράφει η Telegraph. Οι ταξιδιωτικοί συντάκτες της εφημερίδας προτείνουν στους αναγνώστες να επισκεφθούν τη Γαλάζια Σπηλιά και να πάρουν το καραβάκι για τα γειτονικά νησάκια.
Αριθμός κατοίκων: 492

Χάλκη

chalki
Σε απόσταση δύο ωρών με το πλοίο από τη Ρόδο βρίσκεται η Χάλκη, ένα από τα μικρότερα νησιά των Δωδεκανήσων. Ο αρθρογράφος της Telegraph κάνει ειδική μνεία στο Νημποριό, το πανέμορφο λιμάνι με τα πέτρινα αρχοντόσπιτα, στον Πύργο του Ρολογιού, καθώς και στο Χωριό, την παλιά πρωτεύουσα του νησιού.
Αριθμός κατοίκων: 478

Ψαρά

psara
«Όταν οι Τούρκοι εισέβαλλαν στο νησί το 1824, 3.000 από τους 30.000 κατοίκους του δραπέτευσαν με μικρές βάρκες. Οι υπόλοιποι προτίμησαν να πεθάνουν παρά να παραδοθούν». Έτσι ξεκινάει την αναφορά της στο ακριτικό νησί των Ψαρών η βρετανική εφημερίδα. Τονίζει, μάλιστα, πως το νησί προσελκύει λίγους μόνο επισκέπτες από τη γειτονική Χίο, κι έτσι οι παραλίες του νησιού- Κατσούνι, Κάτω Γιαλός, Λαζαρέτα, Λάκκα και Λήμνος- είναι σχεδόν πάντα ήσυχες.
Αριθμός κατοίκων: 448

Κουφονήσια

koufonisia
Κρυμμένα ανάμεσα σε δύο μεγαλύτερα κυκλαδονήσια, την Νάξο και την Αμοργό, το Άνω και το Κάτω Κουφονήσι αποτελούν αγαπημένο προορισμό των Αθηναίων. Σύμφωνα με την ταξιδιωτική συντάκτρια Jane Foster, ενώ το Κάτω Κουφονήσι είναι ακατοίκητο, το Άνω Κουφονήσι διαθέτει κατάλευκες κυκλαδίτικες κατοικίες και λιγότερους από 400 κατοίκους που ζουν κυρίως από το ψάρεμα.
Αριθμός κατοίκων: 399

Σίκινος

sikinos
Σύμφωνα με την Telegraph, η Σίκινος διαθέτει μερικά από τα πιο ελκυστικά τοπία στις Κυκλάδες. Οι οικογενειακές ταβέρνες σερβίρουν μαμαδίστικο φαγητό, ενώ καΐκια φεύγουν κάθε μέρα από το λιμάνι προς απομονωμένες παραλίες. Το κάστρο του 15ου αιώνα, το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής και η Παναγιά η Παντάνασσα είναι τα αξιοθέατα που εντυπωσίασαν τους συντάκτες της εφημερίδας.
Αριθμός κατοίκων: 273

Ανάφη

anafi
Ο μοναδικός οικισμός του νησιού, η Χώρα, βρίσκεται σε υψόμετρο 260 μέτρων και έχει θέα στο Κρητικό Πέλαγος, σημειώνει η Telegraph. Το έδαφος του νησιού είναι ηφαιστειογενές, ενώ το άγριο τοπίο και οι καταπληκτικές παραλίες μαγεύουν τους επισκέπτες. Προτείνεται το μονοπάτι προς την Καλαμιώτισσα, το μοναστήρι στο νοτιοανατολικό σημείο του νησιού.
Αριθμός κατοίκων: 271         http://www.newsbeast.gr