Το πανέμορφο Τσακωνοχώρι της Αρκαδίας με ιστορία αιώνων

Σκαρφαλωμένη σε μια πλαγιά του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 840 μέτρων, η Καστάνιτσα είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα Τσακωνοχώρια της Αρκαδιάς, τα χωριά δηλαδή που ιδρύθηκαν από Τσάκωνες. Βρίσκεται κοντά στα όρια των νομών Αρκαδίας και Λακωνίας και έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.

Η Γαστένιτσα, στην τσακώνικη διάλεκτο, αποτελεί εξαιρετικό δείγμα της παραδοσιακής τσακώνικης αρχιτεκτονικής, με τα εντυπωσιακά πυργόσπιτά της με τις στέγες από σχιστόλιθο.
Η μακραίωνη ιστορία της Καστάνιτσας περιλαμβάνει την ίδρυσή της από Τσάκωνες στα τέλη του 6ου αιώνα και είναι το πρώτο Τσακωνοχώρι για το οποίο υπάρχει γραπτή αναφορά. Χτίστηκε δε πάνω σε στρατηγικής σημασίας πέρασμα, για τη φύλαξη του οποίου είχε χτιστεί κάστρο στην κορυφή του λόφου. Τα ερείπιά του διατηρούνται ακόμα, πάνω από τον οικισμό.
Πνιγμένο στη γενναιόδωρη φύση του Πάρνωνα, μέσα σε έλατα, πλατάνια και φυσικά καστανιές, το χωριό φημίζεται για τα κάστανά του, από τα οποία είναι πιθανό να πήρε και το όνομά του. Το καστανοδάσος που το περιβάλλει έχει έκταση πολλών εκατοντάδων στρεμμάτων και στο χωριό διοργανώνεται κάθε χρόνο, εδώ και μερικές δεκαετίες, η γιορτή του κάστανου.
ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣΚΑΣΤΑΝΙΤΣΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣΚΑΣΤΑΝΙΤΣΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣnewsbeast.gr