FT: Αβέβαιη η υποστήριξη της Ελλάδας στο ευρώ…

Ο ευρωσκεπτικισμός στην Ελλάδα παραμένει σε μεγάλα επίπεδα, απότοκο της δυσαρέσκειας που γέννησαν τα τρία μνημόνια και είναι ένα...

ζήτημα που απασχολεί δημοσκόπους και δημοσιογράφους εντός και εκτός της χώρας. Σε αυτό το ζήτημα στέκονται και οι Financial Times με αφορμή το πρόσφατο ευρωβαρόμετρο.

«Δεν υπάρχει κανένα προηγούμενο για το τι συνέβη στην Ελλάδα από το 2008. Και όμως παρά τα αντιπαραδείγματα των αναδυόμενων οικονομιών που άφησαν ρευστή την ισοτιμία τους ώστε να αποκτήσουν νομισματική μόχλευση, η Ελλάδα αποφάσισε να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ», σχολιάζουν εισαγωγικά οι FT.

Στη συνέχεια παραθέτουν τα στοιχεία του τελευταίου ευρωβαρόμετρου που δείχνουν πως 64% επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ, ενώ το 32% τάσσεται κατά. «Κάποιοι αποδίδουν τις εν λόγω απαντήσεις στον φόβο που γεννήθηκε στην ελληνική κοινωνία. Την τελευταία φορά που οι πολίτες ερωτήθηκαν σχετικά με την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, το καλοκαίρι του 2015, το αποτέλεσμα ήταν κλειστές τράπεζες και μια νέα οικονομική διολίσθηση» σχολιάζει ο αρθρογράφος.

Στη συνέχεια στρέφει το ενδιαφέρον του στην ερώτηση εάν με βάση τα όσα συνέβησαν ήταν σωστό ή λάθος να υιοθετήσει εξ αρχής η χώρα την κοινή ισοτιμία, η οποία διεξήχθη κατά τη διάρκεια μιας δημοσκόπησης το 2015. «Περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες συμφώνησαν πως ήταν λάθος που η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ. Ακόμα και μεταξύ αυτών που ζητούσαν την παραμονή στην ευρωζώνη στα τέλη του 2015, λιγότεροι από τους μισούς θα επέλεγαν την είσοδο στο ευρώ» τονίζεται.

Από το 2015 και έκτοτε, σχολιάζει η Στέφανι Βάλτερ από το πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, η υποστήριξη για το ευρώ έπεσε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Πλέον, μόλις το 55% των Ελλήνων θα διατηρούσε το ευρώ εάν είχε τη δυνατότητα να επιλέξει τη δραχμή με ταυτόχρονη παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι αισιόδοξοι φίλοι του ευρώ, συνεχίζουν οι FT, θεωρούσαν ότι τα capital controls και η πολιτική κρίση που ακολούθησε, θα συνέθλιβε οποιαδήποτε επιθυμία για παραμονή στην κοινή ισοτιμία. Αλλά τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη στο ευρώ έχει κλονιστεί περαιτέρω από τότε. «Η θεωρία της Βάλτερ είναι ότι η κρίση του 2014 αποκάλυψε στους πολίτες κάτι που ήταν γνωστό σε οικονομολόγους και αξιωματούχους: Η επιλογή της παραμονής στο ευρώ προϋποθέτει την επιλογή της πολιτικής λιτότητας που θα επιβάλλεται από το εξωτερικό. Πριν το 2016 αυτός ο δεσμός δεν ήταν τόσο προφανής», σχολιάζουν οι Financial Times και καταλήγουν:

«Τίποτα απ όλα αυτά δεν υποδεικνύει πως η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ σύντομα. (…) Αλλά οι αναλυτές δεν θα πρέπει να υπερεκτιμούν την ανθεκτικότητα της κοινής ισοτιμίας. Ο φόβος την κράτησε ενωμένη. Ο ίδιος φόβος εξέθρεψε τη δυσαρέσκεια που ακόμη απειλεί να διαλύσει την ευρωζώνη»...http://nonews-news.blogspot.gr