Έρευνα: O εθισμός στα κινητά και το ίντερνετ προκαλεί εγκεφαλική ανισορροπία

Ο εθισμός των ανθρώπων στις "έξυπνες" ηλεκτρονικές συσκευές θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική ανισορροπία στον εγκέφαλο, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα "Independent". 


  
H έρευνα ,που διεξήχθη σε άτομα που είχαν εξάρτηση από το κινητό τους τηλέφωνο και το διαδίκτυο, διαπίστωσε ότι, είχε αλλοιωθεί ο τρόπος λειτουργίας του εγκεφάλου τους. Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει χημικές ανισορροπίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρό άγχος και κόπωση.
     
Οι άνθρωποι που περιγράφουν τον εαυτό τους ως εθισμένοι στο τηλέφωνό τους υποβλήθηκαν σε μαγνητική (MRS), η οποία εξετάζει το χημικό "makeup" του εγκεφάλου των ανθρώπων.Οι ερευνητές έκαναν μέτρηση των επιπέδων γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA), μιας χημικής ουσίας που επιβραδύνει τα σήματα στον εγκέφαλο.
     


Oι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αναλογία του αμινοξέος (GABA) με έναν άλλο σημαντικό νευροδιαβιβαστή είχε απορυθμιστεί στα άτομα που είχαν διαγνωσθεί με εθισμό στο διαδίκτυο και το κινητό τους τηλέφωνο. Αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλός τους, ανέφεραν οι ερευνητές.      
Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει το αμινοξύ GABA με τον έλεγχο της όρασης και της κίνησης όπως και με την ρύθμιση διαφόρων λειτουργιών του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του άγχους.
  
Οι αλλαγές στον εγκέφαλο θα μπορούσαν επίσης να συνδεθούν με προβλήματα επεξεργασίας πληροφοριών και συναισθημάτων, σύμφωνα με τον Hyung Suk Seo, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Κορέας και επικεφαλής της έρευνας.
  
Η μελέτη εξέτασε 19 ανθρώπους, νεαρής ηλικίας οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με εθισμό στο διαδίκτυο ή σε "έξυπνες" συσκευές. 


Οι συμμετέχοντες βαθμολογήθηκαν για το πόσο έντονη ήταν η εξάρτηση τους από το κινητό ή το διαδίκτυο. Αυτό έγινε με τη χρήση ερωτηματολογίου με τους ερευνητές να εξετάζουν κατά πόσο το κινητό τους τηλέφωνο μειώνει την παραγωγικότητα ή τον ύπνο τους, για παράδειγμα. 

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι, η αναλογία του αμινοξέος "GABA" με την την κρεατίνη και την γλουταμάτη (δύο σημαντικά οξέα) - που σχετίζονται με τον εθισμό τους στο κινητό και το διαδίκτυο-ευνοούν την εκδήλωση κατάθλιψης και έντονης ανησυχίας.   fonaklas.blogspot.gr