Δυσβάστακτος ο φόρος κληρονομιάς για περισσότερους από 7 στους 10

Δυσκολίες να καλύψουν το κόστος του φόρου κληρονομιάς δηλώνει ότι θα αντιμετώπιζε το 74% των συμμετεχόντων σε έρευνα της KANTAR TNS για λογαριασμό της 4Life Direct, μέλος του Ομίλου 4Life International σχετικά με το πώς η ελληνική
οικογένεια οργανώνει τη μεταφορά και συνέχιση της περιουσίας της στα υπόλοιπα μέλη.

Η διαδικτυακή ποσοτική έρευνα πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά μεταξύ 6-10 Οκτωβρίου 2017, σε δείγμα 150 ανθρώπων ηλικίας μεγαλύτερης των 45 ετών.

Ειδικότερα, στην ερώτηση, πόσο εύκολο πιστεύετε ότι θα είναι για την οικογένειά σας να καλύψει το κόστος του φόρου κληρονομιάς, το 74% δηλώνει πως θα είναι "όχι πολύ εύκολο" ή "καθόλου εύκολο" να καλύψει το κόστος, ενώ μόλις το 10% θεωρεί πως θα είναι "πολύ εύκολο". Την ίδια στιγμή το 42% γνωρίζει το κόστος του φόρου κληρονομιάς, ποσοστό που φθάνει το 49,3% στις ηλικίες άνω των 55 ετών.

Βάσει της πρόβλεψης της νομοθεσίας περί φορολογίας κληρονομιών, όπως ήδη εφαρμόζεται, το αφορολόγητο ποσό στην Α’ κατηγορία αυξήθηκε στις 150.000 ευρώ (αντί των μέχρι πρότινος €95.000), ενώ το υπολειπόμενο ποσό (συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων και προσωπικών περιουσιακών στοιχείων) φορολογείται βάσει μιας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας από 1% έως 10%).

Όπως αναφέρει η 4Life Direct στην ανακοίνωσή της, η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,6% το 2018, κυρίως λόγω της ραγδαίας αύξησης του τουρισμού. Και μετά από επτά χρόνια συνεχούς πτώσης στις τιμές των κατοικιών, οι συνθήκες αρχίζουν να αλλάζουν. Στις αστικές περιοχές της Ελλάδας οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 2,2% το 2016, που αποτελεί τη χαμηλότερη ετήσια πτώση από το 2009, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

"Ενώ αυτή η αλλαγή στην οικονομία είναι σπουδαίας σημασίας για τη χώρα, οι αυξανόμενες τιμές στις κατοικίες σηματοδοτούν δυσκολίες για όσους επιθυμούν να διατηρήσουν το πατρικό τους σπίτι στην κατοχή της οικογένειας, καθώς οι δικαιούχοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στο φόρο κληρονομιάς", καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: capital.gr