Σύμη: Μετά τις πλημμύρες τούς τσακίζει το κράτος

Απίστευτο, αλλά ελληνικό: Πρόστιμα - σοκ επιβάλλει η Πολεοδομία του νησιού για τις επισκευές σπιτιών χωρίς άδεια!
Αντιμέτωποι με ένα σκηνικό κρατικής παράνοιας,..
από εκείνα που συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα, βρίσκονται οι κάτοικοι της ακριτικής Σύμης, που τον περασμένο Νοέμβριο είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων. Δυόμισι μήνες μετά, οι κάτοικοι λαμβάνουν ειδοποιητήρια από την Αρχαιολογία και την Πολεοδομία, μέσω των οποίων τούς γνωστοποιείται ότι οι εργασίες αποκατάστασης είναι παράνομες διότι δεν φρόντισαν να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες άδειες. 
Μάλιστα, ενημερώθηκαν ότι θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να πληρώσουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα και πως η υπόθεση θα φτάσει ακόμη και στα δικαστήρια. «Πάνω στην απελπισία μας από την καταστροφή που μας βρήκε δεν σκεφτήκαμε καν ότι έπρεπε να πάρουμε άδεια για να χτίσουμε τους γκρεμισμένους τοίχους. Αυτοί οι υπεύθυνοι γιατί δεν φρόντισαν εγκαίρως να μας ενημερώσουν; Γιατί δεν προσπάθησαν να μας διευκολύνουν και έρχονται τώρα, έπειτα από τρεις μήνες, να μας πουν ότι έπρεπε να βγάλουμε άδειες; Δεν φτάνει η ταλαιπωρία μας, δεν φτάνει η στενοχώρια μας, η απελπισία μας και η οικονομική ζημιά, τώρα πρέπει να πληρώσουμε και πρόστιμο;» διερωτώνται οι νησιώτες.

Πάντως, τα απανωτά «χτυπήματα» από το ελληνικό κράτος δεν σταματούν εδώ για τους κατοίκους του νησιού. Οπως καταγγέλλουν σε τοπική εφημερίδα, έλαβαν ανάλογα «ραβασάκια» για εργασίες αποκατάστασης σε εξωτερικές τουαλέτες, ακόμη και σε περιφραγμένα περιβόλια. Στη... φάκα της Αρχαιολογίας, όμως, έπεσε και ο Δήμος Σύμης για την επισκευή τεσσάρων σκαλοπατιών στο οδικό δίκτυο, για την οποία χρησιμοποιήθηκαν πέτρες που είχε υποδείξει η ίδια η Αρχαιολογία!

Οι Ακρίτες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στους αρμόδιους υπουργούς, από τους οποίους ζητούν να επέμβουν προκειμένου να σταματήσει η έκδοση των ειδοποιητηρίων από την Αρχαιολογία και την Πολεοδομία και να μη χρειαστεί να επιβαρυνθούν οικονομικά.
www.dimokratianews.gr