Ε.Ε.: Κοντά στην ολική απαγόρευση των νεονικοτινοειδών παρασιτοκτόνων για την προστασία των μελισσών

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δημοσίευσε νέα αξιολόγηση που επιβεβαιώνει τους κινδύνους για τις μέλισσες από τον ευρύτερα χρησιμοποιούμενο τύπο
παρασιτοκτόνου φυτοφαρμάκου στον κόσμο. Η έκθεση ενδέχεται να επηρεάσει τις μελλοντικές πολιτικές, καθώς τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να ψηφίσουν την ολική απαγόρευσή τους τον επόμενο μήνα.
Τα νεονικοτινοειδή επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα των μελισσών, τις παραλύουν και τις σκοτώνουν ακόμη και με έκθεση σε μικρές δόσεις. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πώς αυτά τα φυτοφάρμακα βλάπτουν επίσης τη μνήμη των μελισσών και μειώνουν τον αριθμό των βασιλισσών. Η αξιολόγηση διαπίστωσε ότι οι μέλισσες που έρχονται σε επαφή με μη ανθοκομικές καλλιέργειες καθώς και με το έδαφος και πηγές νερού βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο, ενώ οι προηγούμενες έρευνες είχαν επικεντρωθεί κυρίως στις ανθοφόρες καλλιέργειες, που είναι πιο ελκυστικές για τις μέλισσες.
Αυτά τα σημαντικά ευρήματα, τα οποία για πρώτη φορά περιλαμβάνουν στοιχεία για όλα τα είδη μελισσών, είναι πιθανό να ωθήσουν τις χώρες της ΕΕ να ενισχύσουν τα μέτρα που έχουν ήδη εφαρμοστεί κατά των νεονικοτινοειδών. Τα κράτη μέλη θα συναντηθούν τον Μάρτιο για να συζητήσουν μια πρόταση για την επέκταση και μονιμοποίηση της απαγόρευσης.
Τον Ιανουάριο του 2013, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων ανακοίνωσε ότι τα νεονικοτινοειδή αποτελούν έναν «απαράδεκτο» κίνδυνο για τις μέλισσες. Λίγους μήνες αργότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρασε μια μερική, προσωρινή απαγόρευση της χρήσης των νεονικοτινοειδών στις ανθοφόρες καλλιέργειες. Η διευρυμένη απαγόρευση θα εμποδίσει τη χρήση του φυτοφαρμάκου σε όλες τις ανοικτές γεωργικές εκτάσεις, αλλά ίσως εξακολουθήσει να επιτρέπει τη χρήση του σε κλειστά θερμοκήπια. naftemporiki.gr