Φλωρεντίνες με καραμέλα βουτύρου και κουβερτούρα

Υλικά για 6 άτομα

  • 150 γρ. αμύγδαλο φιλέ ωμό
  • 200 γρ. κουβερτούρα
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
Για την καραμέλα
  • 150 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 150 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 150 γρ. σιρόπι γλυκόζης
  • 1 πρέζα αλάτι                          

    Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C με αντιστάσεις πάνω-κάτω. Ετοιμάζουμε την καραμέλα.
  • Σ’ ένα κατσαρολάκι τοποθετούμε την γλυκόζη, το βούτυρο, την καστανή ζάχαρη και τα αλάτι.
  • Το θερμαίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ανακατεύοντας, περιμένουμε να έρθει σε σημείου βρασμού. Μετά από 3 λεπτά που θα βράζει προσθέτουμε το αμύγδαλο φιλέ.
  • Το αφήνουμε για 1 λεπτό ακόμα. Αδειάζουμε το μείγμα μας σ’ ένα σχετικά μεγάλο ταψί (π.χ. το μεγάλο τετράγωνο της κουζίνας) στο οποίο έχουμε στρώσει μία λαδόκολλα.
  • Απλώνουμε το μίγμα μας όσο μπορούμε γιατί κρυώνει γρήγορα και εκτός αυτού θα απλώσει μόνο του στο ψήσιμο.
  • Ψήνουμε για 6-7 λεπτά, μέχρις το αμύγδαλο να πάρει μια χρυσή απόχρωση.
  • Το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε πολύ λίγο να κρυώσει κάπως και το κόβουμε σε επιθυμητά μεγέθη, όσο είναι ακόμα ζεστό.
  • Αν θέλουμε απλώνουμε τα κομμάτια σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει η όποια περίσσια λιπαρή ουσία.
  • Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν-μαρί ή στα μικροκύματα.
  • Όταν λιώσει προσθέτουμε το ελαιόλαδο ή το σπορέλαιο και βουτάμε κατά το ήμισυ τα κομμάτια της φλωρεντίνας.
  • Τις απλώνουμε σε κομμάτι λαδόκολλας ή σε σχάρα να κρυώσουν τελείως, σε εξωτερικό χώρο. Διατηρούνται σε κλειστό δοχείο για να μην μαλακώσουν. www.newsbeast.gr