Κεφαλονιά: Χειρουργεία τέλος λόγω έλλειψης νοσηλευτών

Με «λουκέτο» κινδυνεύει το Νοσοκομείο Κεφαλονιάς καθώς τα χειρουργεία κλείνουν λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Ήδη οι εργαζόμενοι προσέφυγαν και ενημέρωσαν την εισαγγελία του νησιού.

Στο νοσοκομείο λειτουργούν τρία χειρουργικά τραπέζια με χειρουργικά, ορθοπεδικά, γυναικολογικά, ουρολογικά και οφθαλμολογικά περιστατικά. Σύμφωνα με Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), το νοσηλευτικό προσωπικό των χειρουργείων είναι κάτω των ορίων ασφαλείας.
«Εργάζονται επτά νοσηλευτές που φτάνουν μόνο για το πρωινό ωράριο. Απόγευμα, νύχτα καλούνται οι νοσηλευτές από το σπίτι τους ακάλυπτοι νομικά, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι αφού είναι πέραν του ωραρίου τους και καλύπτουν τα χειρουργεία προκειμένου να γίνονται επεμβάσεις σε έκτακτα περιστατικά. Κουράστηκαν. Δεν αντέχουν. Είναι παράνομο. Γι’ αυτό κλείνουν τα χειρουργεία», καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.
Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι για την ασφαλή λειτουργία των χειρουργείων χρειάζονται τουλάχιστον 14 νοσηλευτές αλλά το νοσοκομείο αδυνατεί να καλύψει τον σχετικό αριθμό λόγ των γενικότερων ελλείψεων νοσηλευτών που αντιμετωπίζει.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, από τις 47 οργανικές θέσεις ΤΕ νοσηλευτών, καλυμμένες είναι μόνο οι 26, με πραγματικό αριθμό υπηρετούντων 18. Από τις 56 ΔΕ οργανικές θέσεις νοσηλευτών καλυμμένες είναι μόνο οι 37, ενώ από τις 27 θέσεις ΥΕ βοηθητικού νσοηλευτικού προσωπικού καλυμμένες είναι μόνο οι 11.
Ωστόσο, το Νοσοκομείο Κεφαλονιάς αντιμετωπίζει ελλείψεις και σε γιατρούς καθώς δεν υπάρχει ψυχίατρος και η Ψυχιατρική Κλινική παραμένει κλειστή. Να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο του 2017 ασθενής με ψυχιατρικά προβλήματα που νοσηλευόταν στην Παθολογική Κλινική αυτοκτόνησε πηδώντας από τον 2ο όροφος του κτιρίου.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr