Ενας στους 12 εφήβους φλερτάρει με την εξάρτηση από τον τζόγο

Ανησυχητικές είναι για τους εφήβους στη χώρα μας οι συνέπειες του τζόγου, και ιδιαίτερα του διαδικτυακού, καθώς ένα στα 12 παιδιά δείχνει ότι απειλείται από παθολογικό τζόγο, σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή έρευνα Εspad, που έγινε σε 16χρονους μαθητές λυκείου, το 2015, σε 36 χώρες.

Στην Ελλάδα περίπου ένας στους επτά μαθητές, δηλαδή περίπου το 14%, παίζει τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα τυχερά παιχνίδια.
«Το πιο ανησυχητικό είναι ότι ένας στους 12 εφήβους, δηλαδή ένα ποσοστό 8,4%, δείχνει ότι είναι σε κίνδυνο για παθολογικό τζόγο, δηλαδή, αν συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά, θα προχωρήσει σε εξάρτηση» επισημαίνει ο ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής, στέλεχος της ανοιχτής ψυχοθεραπευτικής μονάδας απεξάρτησης «Αθηνά» του Αιγινήτειου Νοσοκομείου Ελευθέριος Μέλλος.
Ο ίδιος χαρακτηρίζει τον διαδικτυακό τζόγο έναν πολύ πονηρό και ύπουλο τρόπο εξάρτησης, διότι, όπως λέει, «κανείς δεν χρειάζεται να μετακινηθεί. Είναι στο σπίτι του, δεν εκτίθεται, ενδεχομένως να χάνει και την αίσθηση του χρόνου που ξοδεύει ή των χρημάτων που παίζει. Αρα εμπλέκεται πολύ πιο εύκολα σε μία συμπεριφορά εξάρτησης».

O τζόγος, που για πολλά χρόνια ανήκε στις διαταραχές των παρορμήσεων, όπως η πυρομανία και η κλεπτομανία, πλέον ανήκει στις διαταραχές εθισμού. Η ανοιχτή ψυχοθεραπευτική μονάδα απεξάρτησης «Αθηνά» (τηλ. 2107757692) έχει δημιουργηθεί από τη συνεργασία της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών του Αιγινήτειου Νοσοκομείου και του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών. Fonaklas.blogspot.gr