Καρδαμύλη, το δαντελένιο κέντημα στη Μάνη.

Στα 35 χιλιόμετρα νότια της πόλης της Καλαμάτας, στην παραθαλάσσια Μεσσηνιακή Μάνη, η Καρδαμύλη είναι ένας από τους πιο όμορφους και γραφικούς οικισμούς της Πελοποννήσου.
Πρόκειται για εξαιρετικά διατηρημένο παραδοσιακό οικισμό, με τουριστική ανάπτυξη και πλήθος επισκεπτών, ειδικά το καλοκαίρι-
αλλά όχι μόνο τότε. Καταπράσινες πλαγιές, χρυσοπράσινοι ελαιώνες, καλαίσθητα αρχοντικά και το γραφικό λιμανάκι της Καρδαμύλης εξηγούν γιατί το υπουργείο Πολιτισμού την έχει χαρακτηρίσει τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Αποτελεί ταυτόχρονα αξιόλογο φυσικό τοπίο με πλούσια βλάστηση, μέσα στο οποίο εντάσσονται χαρακτηριστικά δείγματα της εξέλιξης της μανιάτικης κατοικίας, και ιστορικό τοπίο, λόγω της σημασίας που έχει για την ιστορία της αρχιτεκτονικής και γενικότερα για την ελληνική ιστορία. Είναι χαρακτηριστικό πως η Καρδαμύλη κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια και η πρώτη αναφορά σε αυτήν εντοπίζεται στον Όμηρο. Η πλούσια ιστορία της αποτυπώνεται στον ιστορικό οικισμό της Παλαιάς Καρδαμύλης, οχυρωμένο σύμπλεγμα από πυργόσπιτα, χτισμένα γύρω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, του 18ου αιώνα.
Συνθέτοντας τις αντιθέσεις με τον πιο συναρπαστικό τρόπο, η Καρδαμύλη συνδυάζει από τη μία πλευρά τα ήρεμα νερά του Μεσσηνιακού κόλπου κι από την άλλη τον επιβλητικό ορεινό όγκο του Ταΰγετου. Οι λάτρεις της θάλασσας θα απολαύσουν την κοσμοπολίτικη και πολύβουη Στούπα, με τα γαλαζοπράσινα νερά της, σε απόσταση περίπου οκτώ χιλιομέτρων.
Πολλές ακόμα παραλίες, ωστόσο, αναδεικνύουν την ομορφιά του πελοποννησιακού τοπίου και μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε γούστο: τα Ριτσά, με τα άσπρα βότσαλα, το Καλαμίτσι, με τα ρηχά διάφανα νερά, ο Φονέας, με τον χαρακτηριστικό βράχο. Οι λάτρεις της πεζοπορίας θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην πελοποννησιακή γη ακολουθώντας εξαιρετικό δίκτυο μονοπατιών στα ανατολικά της Καρδαμύλης.
ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ ΚΑΡΔΑΜΥΛΗwww.newsbeast.gr