Ευρωβαρόμετρο: Απογοητευμένοι για την πορεία της χώρας οι Ελληνες.

Ούτε ένας στους δέκα Ελληνες δεν πιστεύει ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν στη σωστή κατεύθυνση, ενώ μόλις δύο στους εκατό κρίνουν ως θετική την κατάσταση στην οικονομία, σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση μόλις 9 % των πολιτών θεωρεί πως η Ελλάδα οδεύει στη σωστή κατεύθυνση, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο στην ΕΕ, ενώ μόλις το 2% των Ελλήνων πιστεύει πως η κατάσταση στην οικονομία είναι καλή, σε αντίθεση με το 91% σε Γερμανία και Ολλανδία.

Σύμφωνα με το την ίδια πηγή οι Έλληνες πολίτες, σε ποσοστό 22% θεωρούν ότι η φωνή τους μετράει στην ΕΕ, ενώ το 57% των Ελλήνων πολιτών θεωρεί ότι η χώρα έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην Ένωση.

Οικονομία, ανεργία, μεταναστευτικό τα σημαντικότερα ζητήματα

Όσον αφορά τα θέματα που θα πρέπει να συζητηθούν κατά προτεραιότητα ενόψει των προσεχών Ευρωπαϊκών Εκλογών, οι Έλληνες πολίτες βάζουν ως προτεραιότητα την οικονομία και την ανάπτυξη (81%), την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους (76%) και το μεταναστευτικό (59%).

Στο ερώτημα αν η εμφάνιση νέων πολιτικών κομμάτων και κινημάτων σηματοδοτεί αντίθεση προς στο παραδοσιακό πολιτικό κατεστημένο, το 63% των Ελλήνων πολιτών θεωρεί ότι με το να είναι απλά ενάντια σε κάτι δεν βελτιώνεται τίποτα.

Ένας στους έξι Ελληνες (59%) πιστεύει ότι χρειαζόμαστε μια πραγματική αλλαγή, την οποία μπορούν να φέρουν αυτά τα κόμματα και κινήματα και παρομοίως (58%) ότι τα νέα πολιτικά κόμματα και κινήματα μπορούν να βρουν νέες και καλύτερες λύσεις.

Αντίθετα, το 26% των πολιτών θεωρεί ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία μας.

Ρεκόρ υποστήριξης για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Το 67% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η είσοδος της χώρας τους στην ΕΕ είναι κάτι θετικό. Το ποσοστό αυτό είναι το υωλότερο που έχει σημειωθεί από το 1983.

Τα δύο τρίτα των πολιτών της ΕΕ δήλωσαν ότι η χώρα τους έχει επωφεληθεί από την ένταξή στην ΕΕ και το 60% των Ευρωπαίων θεωρούν ότι η ένταξη στην ΕΕ είναι κάτι καλό, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 23 Μαΐου.

Απογοητευμένο για τη δημοκρατία στην ΕΕ το 66% των Ελλήνων

Ποσοστό που ανέρχεται στο 29% των Ελλήνων πολιτών δηλώνει πλήρως ικανοποιημένο με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία στην ΕΕ, ενώ απογοήτευση δηλώνει το 66% των πολιτών. Μεγάλη αντίθεση με τον μέσο όρο στην Ευρώπη καταγράφεται και σε αυτό τον τομέα, αφού ικανοποίηση με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία στην ΕΕ δηλώνει το 46% των Ευρωπαίων πολιτών, ενώ απογοήτευση δηλώνει μόνο το 42% των πολιτών.

Όσον αφορά τους κύριους λόγους που ψηφίζουν οι πολίτες στις Ευρωπαϊκές εκλογές, το 48% των Ελλήνων πολιτών απάντησε ότι είναι το καθήκον τους ως πολίτες, το 50% ότι ψηφίζουν συστηματικά στις εκλογές, το 23% ότι θέλουν να υποστηρίξουν την κυβέρνηση της χώρας τους και το 43% ότι αισθάνονται Ευρωπαίοι πολίτες. Σχετικά με τους λόγους που απέχουν οι πολίτες από τις Ευρωπαϊκές εκλογές, το 75% των Ελλήνων πολιτών απάντησε ότι η ψήφος τους δεν θα αλλάξει κάτι, το 66% πιστεύει ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα και το 51% ότι δεν ενδιαφέρονται για τα πολιτικά ζητήματα ή γενικά για τις εκλογές..

Ταυτότητα της έρευνας
Η έρευνα για το Ευρωβαρόμετρο που έγινε για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διεξάχθηκε από τις 11 μέχρι 22 Απριλίου 2018. Την ανέλαβε η εταιρία Kantar Public μέσω προσωπικών συναντήσεων με 27.601 πολίτες της ΕΕ στα 28 κράτη μέλη. Στην Ελλάδα έλαβαν μέρος 1.016 άτομα.

Πηγή: www.parapolitika.gr