«Λουκέτα» από τη μείωση της πλαστικής σακούλας

«Ξαφνικός θάνατος» για τις βιομηχανίες
Σημαντικό πλήγμα για τις ελληνικές βιομηχανίες πλαστικού αποτελούν τα μέτρα για τη μείωση της πλαστικής σακούλας. Ηδη τρεις μικρές επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, πολλές ακόμα βλέπουν τον τζίρο τους να
συρρικνώνεται, ενώ αν το περιβαλλοντικό τέλος αυξηθεί τελικά στα 9 λεπτά από 1η/1/2019 οι εκπρόσωποι του κλάδου μιλούν για ξαφνικό θάνατο. 
Σύμφωνα με τη διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, ο μεγαλύτερος αριθμός των επιχειρήσεων του κλάδου των πλαστικών είναι μικρού και οικογενειακού μεγέθους, με συνέπεια αυτές να είναι αδύνατον να προσαρμοστούν στον υπερδιπλασιασμό του περιβαλλοντικού τέλους.
Ζητούν λοιπόν από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην αύξηση του τέλους, υποστηρίζοντας πως ο στόχος που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη μείωση της χρήσης πλαστικών σακουλών στις 90 ανά κάτοικο ετησίως μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019 έχει ήδη επιτευχθεί στη χώρα μας.

Σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους οι εκπρόσωποί του κλάδου εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην απαγόρευση της πλαστικής σακούλας και τη δαιμονοποίηση της χρήσης πλαστικών χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, ενώ δήλωσαν έτοιμοι να παράξουν βιοαδασπώμενες σακούλες ή καλαμάκια και αποκάλυψαν πως οι πλαστικές σακούλες πολλαπλών χρήσεων, που εισάγονται από Κίνα και Βιετνάμ, δεν ανακυκλώνονται.

Σημειώνεται πως ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών εκπροσωπεί 250 μονάδες με 20.000 εργαζομένους, με ετήσιο κύκλο εργασιών 2 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 1,5% του ΑΕΠ.

Β. Παπ.
δημοκρατια