Στην Κάλυμνο για αναρρίχηση και αυθεντική ομορφιά

Για κάποιους είναι το νησί των σφουγγαράδων, ο τόπος που κατεξοχήν συνδέθηκε με την αλιεία, την επεξεργασία και το εμπόριο του σφουγγαριού. Για άλλους είναι ένα από τα πιο αυθεντικά Δωδεκάνησα, με «χρώμα» ιδιαίτερο και απροσποίητη γοητεία. Για άλλους, ένας από τους πιο δημοφιλείς αναρριχητικούς προορισμούς, που προσελκύει λάτρεις της φύσης και της αναρρίχησης από όλο τον κόσμο.

Όλα αυτά μαζί, κι άλλα ακόμα, είναι η Κάλυμνος. Ένας προορισμός για όσους αναζητούν ηρεμία αλλά και εξερεύνηση, παράδοση αλλά και παρόν.
Ανήκει στα Δωδεκάνησα και βρίσκεται νότια της Λέρου. Κατοικείται από τα νεολιθικά χρόνια και πρώτοι κάτοικοί της ήταν οι Κάρες. Η νεότερη ιστορία του νησιού ταυτίστηκε με τους σφουγγαράδες και τις συναρπαστικές- και επικίνδυνες- καταδύσεις τους.
Το νησί είναι σχετικά ορεινό, με άνυδρα βουνά. Οι ακτές του είναι δαντελωτές, με όρμους, ακρωτήρια και φυσικά λιμάνια. Το κυριότερο είναι αυτό στην πρωτεύουσα της Καλύμνου, την Πόθια. Η Κάλυμνος φημίζεται για τα σπήλαιά της, με πιο γνωστό το Grande Grotta αλλά και τα Κεφαλά, Σκαλιών, Νυμφών και Δασκαλειό. Η μορφολογία της, τα επιβλητικά βράχια της και τα φυσικά γλυπτά της προσελκύουν στην Κάλυμνο πλήθος αναρριχητών κάθε χρόνο.
Η πολύχρωμη Πόθια είναι χτισμένη στις παρυφές δύο απέναντι λόφων. Μια βόλτα στα στενά της θα φέρει τον επισκέπτη ανάμεσα σε εκπληκτικά καπετανόσπιτα, παλιά αρχοντικά, και τα παραδοσιακά σπίτια των σφουγγαράδων. Μην παραλείψετε μία επίσκεψη στο Αρχαιολογικό και στο Ναυτικό Μουσείο Καλύμνου, για να δείτε όλη την ιστορία και την ταυτότητα του τόπου να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια σας. Και οπωσδήποτε στο Μουσείο Θαλασσίων Ευρημάτων, ιδιωτικό μουσείο και έργο ζωής των αδερφών Βαλσαμίδη.
ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΣwww.newsbeast.gr