Μπάµιες µε κρόκο Κοζάνης και γιαούρτι

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτοµα)
800 γρ. φρέσκες µπάµιες
2 κ.σ. ξίδι
1 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
1 κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
αλάτι
5 κλωνάρια µαϊντανού, ψιλοκοµµένα

10 κλωνάρια άνηθου, ψιλοκοµµένα
πιπέρι
5-6 ίνες κρόκου Κοζάνης
1 κεσεδάκι πρόβειο γιαούρτι, στραγγιστό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Με ένα πανί περνάµε µία µία τις µπάµιες, για να τις καθαρίσουµε από το χνούδι. Κόβουµε τα κοτσάνια. Τις βάζουµε µέσα σε ταψάκι µε νερό, ξίδι και αλάτι και τις αφήνουµε για 1-4 ώρες στον ήλιο.
Σε µια κατσαρόλα, σε µέτρια φωτιά, σοτάρουµε ελαφρά στο ελαιόλαδο (κρατάµε 1 κ.σ. ελαιόλαδο για να το χρησιµοποιήσουµε αργότερα) το κρεµµύδι, πασπαλίζοντας µε την πάπρικα και λίγο αλάτι. Τοποθετούµε από πάνω τις µπάµιες στη σειρά, από πάνω τους τον µαϊντανό και τον άνηθο και πασπαλίζουµε µε λίγο πιπέρι.
Ζεσταίνουµε µπόλικο νερό, τόσο όσο θα χρειαστεί για να σκεπάσει σχεδόν το φαγητό, και διαλύουµε µέσα τον κρόκο Κοζάνης. Το ρίχνουµε στις µπάµιες, χαµηλώνουµε τη φωτιά και βράζουµε µε ανοιχτή κατσαρόλα για περίπου 45 λεπτά. Ανακινούµε την κατσαρόλα κυκλικά για να ανακατευτεί το φαγητό, αλλά να µη λιώσουν οι µπάµιες.
Αποσύρουµε από τη φωτιά. Σε µια µπασίνα βάζουµε το γιαούρτι, µε 1 φλ. του καφέ ζεστό νερό και 1 κ.σ. ελαιόλαδο, ανακατεύουµε καλά και το ρίχνουµε µέσα στην κατσαρόλα. Ανακινούµε και πάλι κυκλικά και σερβίρουµε.
TIP
Αν δεν μπορούμε να εκθέσουμε τις μπάμιες στον ήλιο, τις βάζουμε σε ταψάκι με νερό, ξίδι και αλάτι και τις αφήνουμε για 20 λεπτά σε προθερμασμένο στους 120C φούρνο.   www.tovima.gr