Χίος, τα Μαύρα Βόλια και ο Εμπορειός.Το φυσικό κάλλος και η πολιτισμική κληρονομιά

Γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός στο νοτιοανατολικό άκρο της Χίου, ο Εμπορειός παρουσιάζει σημαντική τουριστική κίνηση χάρη στη φημισμένη ακρογιαλιά της περιοχής, τα Μαύρα Βόλια. Τα μεγάλα μαύρα βότσαλα, που αποτελούν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, το κατ’ εξοχήν γνώρισμα της υπέροχης ακρογιαλιάς,
οφείλουν την ύπαρξή τους στην αλλοτινή δράση του σβησμένου πλέον ηφαιστείου Ψάρωνα.
Η περιοχή του Εμπορειού ελκύει το θαυμασμό και την προσοχή των ταξιδιωτών όχι μόνο χάρη στα Μαύρα Βόλια, αλλά και χάρη στα σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία της, που φανερώνουν τη μακραίωνη ανθρώπινη δραστηριότητα σε αυτήν την όμορφη πλευρά της Χίου.
Στα μνημεία αυτά συγκαταλέγονται το παλαιοχριστιανικό βαπτιστήριο, τα λείψανα προϊστορικού οικισμού (η κατοίκηση άρχισε κατά τους Νεότερους Νεολιθικούς Χρόνους, στις αρχές της 5ης χιλιετίας π.Χ., και συνεχίστηκε αδιάλειπτα καθ’ όλη τη διάρκεια της Εποχής του Χαλκού), αλλά και τα λείψανα οικισμού των Ιστορικών Χρόνων, στη δυτική και τη νοτιοδυτική πλαγιά του λόφου του Προφήτη Ηλία.
Ο εν λόγω οικισμός ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. από Ίωνες και εγκαταλείφθηκε στα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ. Στην κορυφή του λόφου αποκαλύφθηκε τειχισμένη ακρόπολη, η οχύρωση της οποίας περικλείει μεγαρόσχημο κτίριο και ναό αφιερωμένο στην προστάτιδα του οικισμού, Αθηνά (μέσα 6ου αιώνα π.Χ.). Έξω από τα τείχη της ακρόπολης αποκαλύφθηκαν λείψανα κατοικιών και δρόμοι, στο δε πεδινό τμήμα του οικισμού δεύτερο ιερό, το ιερό του Λιμανιού (6ος αιώνας π.Χ.-1ος αιώνας μ.Χ.).
Εξάλλου, στην κατάφυτη από μαστιχόδεντρα περιοχή Δότια ορθώνεται τετράπλευρος μεσαιωνικός πύργος, γνωστός ως πύργος Δοτίων.
Για κολύμπι, πέρα από τα Μαύρα Βόλια, προσφέρονται η γειτονική παραλία Φώκι και η παραλία Βρουλίδια, στον ομώνυμο όρμο, στο νότιο άκρο της Χίου.http://www.in.gr