Πώς μια γάτα μπορεί να φέρει την ευτυχία

Οι γάτες είναι πλάσματα ανεξάρτητα κι αυτός, αν το καλοσκεφτείς, είναι ένας καλός λόγος ώστε να υιοθετήσεις ένα γατάκι. Άσε που είναι και κουκλιά. Και έχουν και πλάκα. Κι αυτό σου κάνει καλό.


Δεν είναι αυθαίρετη ή εντελώς υποκειμενική η παραπάνω διαπίστωση. Η παρέα μιας γάτας έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Αν η καρδιά σου δεν είναι από πέτρα ή δεν έχεις κάποια φοβία ή τραύμα από επαφή με γάτα, το να βλέπεις τριχόμπαλες να μπαίνουν σε κουτιά, να παίζουν και να κάνουν ζαβολιές σου προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα. Είναι σαν να κάνεις ένα χαρούμενο διάλειμμα από την καθημερινότητα. Μελέτες αναφέρουν πως η «έκθεσή» μας σε αστεία βίντεο με γατάκια κάθε μέρα για 20 λεπτά, μειώνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό και βοηθούν στη βραχυπρόθεσμη μνήμη.




Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που έγινε το 2008 από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα, όσο έχουν γάτα στο σπίτι εμφανίζουν 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή. Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι το γουργούρισμα της γάτας επιδρά χαλαρωτικά για τον ιδιοκτήτη της, μη σου πω ότι ρίχνει και την πίεση.

Αν λοιπόν η μέρα σου είναι κουραστική και όλοι θέλουν κάτι από σένα, μην απελπίζεσαι. Αναζήτησε πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις καλά και σχηματίζουν χαμόγελο στο πρόσωπό σου. Ακόμα κι ένα τέτοιο βίντεο μπορεί να λειτουργήσει σαν μία τονωτική «ένεση».www.govastileto.gr