Ανακαλύψτε το όμορφο Αγαθονήσι.

Το βορειότερο νησί του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος, που βρίσκεται πολύ κοντά στη Σάμο, είναι ένας μικρός επίγειος παράδεισος. Και μπορεί η φράση να μοιάζει κοινότυπη, όμως, στην περίπτωση του Αγαθονησίου, ισχύει με το παραπάνω. Η μικρή αυτή κουκκίδα γης είναι ξεχωριστή. Εντάσσεται στην προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 ως πολύτιμο
καταφύγιο σπάνιων πουλιών κι έχει να σου προσφέρει όσα ξεχωριστά αποζητάς, μακριά από τα πολύβουα αστικά κέντρα ή τα κοσμοπολίτικα και φασαριόζικα ελληνικά νησιά.
Οι αργοί ρυθμοί και οι ιδιαίτερα φιλόξενοι κάτοικοι του (το λέει, άλλωστε και το όνομα του, Αγαθονήσι = αγαθό νησί) σε κάνουν να το αγαπήσεις από τα πρώτα λεπτά που θα πατήσεις το πόδι σου εκεί. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει όποιος αποφασίζει να το επισκεφτεί, είναι να αφήσει πίσω τις σκοτούρες και τα άγχη της καθημερινότητας. Γιατί, στο Αγαθονήσι η καθημερινότητα «μετράει» διαφορετικά.
Στο μικροσκοπικό αυτό νησί υπάρχουν τρεις οικισμοί: το Μεγάλο Χωριό, το Μικρό Χωριό και ο Άγιος Γεώργιος. Το Μεγάλο Χωριό είναι ο μεγαλύτερος και αρχαιότερος οικισμός του νησιού, αλλά είναι αθέατος από τη θάλασσα. Μάλιστα, ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του, καθώς διαθέτει έναν πέτρινο τοίχο γύρω από τα σπίτια με μεγάλες πόρτες - εισόδους στον οικισμό.
Το Αγαθονήσι έχει απάνεμους όρμους και πολλές μικρές βραχονησίδες, ιδανικά για ατέλειωτες βουτιές στα κρυστάλλινα νερά του. Οι παραλίες του νησιού είναι όλες τους πεντακάθαρες. Ο Άγιος Γεώργιος διαθέτει μία ρηχή πεντακάθαρη βοτσαλωτή παραλία, ενώ η ερημική παραλία Σπηλιά, με το ψιλό βοτσαλάκι, συναρπάζει τους επισκέπτες. Το όνομα της το πήρε από τη μικρή σπηλιά που υπάρχει ανάμεσα στα βράχια. Επίσης, αξίζει να βουτήξετε και στα νερά του Γαϊδουρόλακου και του Τσαγκαρίου.
Όποιος, λοιπόν, αποζητά να μάθει τι πραγματικά σημαίνει καλοκαιρινή ραστώνη, δίπλα σε φιλόξενους κι ευχάριστους ανθρώπους, το μικροσκοπικό Αγαθονήσι, είναι η ιδανική επιλογή.






www.newsbeast.gr