Guardian: Η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο και μπαίνει σε Καθαρτήριο.

Μετά από εννέα χρόνια κρίσης και λιτότητας η Ελλάδα στις 21 Αυγούστου βγαίνει «τυπικά» από το μνημόνιο, όμως οι δυσκολίες δεν έχουν ακόμα τελειώσει,

. Οι τράπεζες παραμένουν αδύναμες,
τα φέσια του Δημοσίου μεγάλα, το χρέος στο 180% του ΑΕΠ (το υψηλότερο στην ΕΕ) είναι μερικά από τα θέματα που αναδεικνύει η βρετανική εφημερίδα.

«Παρά το φως που αχνοφαίνεται ο σκεπτικισμός παραμένει, όχι μόνο στο ΔΝΤ. Αν και η Αθήνα έχει κάνει πρόοδο στη μείωση του ελλείμματος, έχει ακόμα να αντιμετωπίσει 'εξωτερικά και εγχώρια ρίσκα'. Η πρόσφατη ελάφρυνση του χρέους έδωσε κάποια ελπίδα η οποία, όμως, μειώθηκε από τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ και τη δυνατότητα της Ελλάδας να έχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα» υπογραμμίζεται.

Μεγάλη αναφορά γίνεται και στο θέμα των νέων που έχουν μεταναστεύσει και είναι λογικό, δεδομένου ότι πολλοί ζουν και εργάζονται στη Βρετανία. «Περίπου 500 χιλιάδες έχουν φύγει στο εξωτερικό κυρίως στα πιο πλούσια κράτη-μέλη».

Ο Guardian αναφέρεται επίσης στα μέτρα που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τα τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2022, ένας στόχος που έχει επιτευχθεί από ελάχιστες χώρες μετά τη δεκαετία του 1970.
Ο επικεφαλής του ελληνικού παρατηρητηρίου στο London School of Economic, Κέβιν Φέδερστοουν αποκαλεί τα επίμαχα μέτρα «διαρκές καθαρτήριο»: «Καμία άλλη κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν θα είχε διαλέξει αυτό το δρόμο. Η Ελλάδα σώθηκε στη λογική να αποφευχθεί ο Αρμαγγεδών του Grexit, αλλά ο τρόπος με τον οποίο σώθηκε είναι τόσο δυσανάλογος που δεν μπορεί να γίνεται λόγος για έξοδο από την κρίση».

Πηγή: www.parapolitika.gr