Στο 40% ο φόρος για δωρεές χρημάτων μεταξύ πολιτών

Το να χαρίσει κάποιος χρήματα σε κάποιον άλλον δεν είναι απλό. Η πράξη δωρεάν(περί αυτής πρόκειται) πρέπει να δηλωθεί στην εφορία και ο σχετικός φόρος είναι εξαιρετικά υψηλός, αφού ανέρχεται στο 40% του συνολικού ποσού.



Αν θα χρήματα κατατεθούν σε τράπεζα ή χρησιμοποιηθούν αργότερα για αγορά αγαθών ή επενδύσεις ο υψηλότατος φόρος δεν είναι τίποτα μπροστά στα πρόστιμα, που προβλέψει ο νόμος.

Και στον αδελφό του ή τον γαμπρό και τον ανιψιό του, όμως να θέλει κάποιος να δωρίσει χρήματα ο σχετικός φόρος ανέρχεται στο 20% του ποσού. 

Οι συντελεστές φορολόγησης αυτοί έχουν ουσιαστικά χαρακτήρα τιμωρίας, σα να μην θέλει το κράτος οι πολίτες να δωρίζουν μεταξύ τους χρήματα.

Όλες οι χρηματικές δωρεές και οι χρηματικές γονικές παροχές φορολογούνται, λοιπόν, από το πρώτο ευρώ με συντελεστές που ανέρχονται σε:

-10% εφόσον πρόκειται για δωρεές χρηματικών ποσών από γονείς προς παιδιά (γονικές παροχές), από τον έναν σύζυγο στον άλλον σύζυγο κι από παππούδες ή γιαγιάδες προς εγγόνια

-20% για δωρεές χρηματικών ποσών μεταξύ αδελφών, από θείους σε ανίψια, από πεθερούς προς γαμπρούς ή νύφες και από προπαππούδες ή προγιαγιάδες σε δισέγγονα 

-40% για δωρεές χρηματικών ποσών προς τους υπόλοιπους συγγενείς, καθώς και δωρεές χρηματικών ποσών μεταξύ μη συγγενών.

Εκτός από τις διατάξεις του άρθρου 60 του ν. 4583/2018, με την υπ' αριθμόν Ε2001/2018 εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ κοινοποιήθηκαν στις ΔΟΥ και οι ακόλουθες διατάξεις του ίδιου νόμου:

Άρθρο 61: Με τις διατάξεις του άρθρου αυτού προβλέπεται ότι για τις υποθέσεις φόρου κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια με χρόνο γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης μέχρι και 31/12/2003 δεν απαιτείται, από 18/12/2018 και εφεξής, η προσκόμιση του πιστοποιητικού του άρθρου 105 του Κώδικα διατάξεων φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, προικών και κερδών από τυχερά παίγνια. 

Επίσης, κατά τον υπολογισμό του φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, για τις οποίες η φορολογική υποχρέωση γεννιέται από 18/12/2018, δεν συνυπολογίζονται προγενέστερες δωρεές και γονικές παροχές οι οποίες είχαν συσταθεί μέχρι και 31/12/2003.

Άρθρο 70: Με τις διατάξεις του άρθρου αυτού επιτρέπεται κατ' εξαίρεση η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ με τις οποίες ανακαλείται η υποβληθείσα με τις ευεργετικές διατάξεις των άρθρων 57 έως και 60 του ν. 4446/2016 δήλωση, με τη συνυποβολή των προβλεπόμενων κατά περίπτωση παραστατικών, τα οποία απαιτείται να αποδεικνύουν ότι συντρέχει ο λόγος ανάκλησης την 1η Ιανουαρίου του οικείου έτους, εκτός εάν για τα συγκεκριμένα ακίνητα, για τα οποία είχαν υποβληθεί οι δηλώσεις, έχει εκδοθεί και χρησιμοποιηθεί το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ. Τυχόν φόροι και τόκοι που έχουν καταβληθεί δεν επιστρέφονται.

Σε πρώτη φάση, θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του TAXISnet οι δηλώσεις φόρου δωρεάς - γονικής παροχής χρηματικών ποσών. Οι αναλογούντες φόροι στις περιπτώσεις αυτές θα υπολογίζονται και θα εκκαθαρίζονται αυτόματα. 

Με την έκδοση των πράξεων προσδιορισμού του φόρου, δηλαδή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων στα οποία θα αναγράφονται και οι κωδικοί αριθμοί των Ταυτοτήτων Οφειλής, οι φορολογούμενοι θα καλούνται να εξοφλήσουν τα οφειλόμενα ποσά έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις, όπως προβλέπει ο Κώδικας Φορολογίας Δωρεών, Γονικών Παροχών και Κληρονομιών.

zougla.gr