Με ποια τεχνάσματα εργοδότες δεν καταβάλλουν τον κατώτατο μισθό

Από τέλος του μήνα όλοι πλέον οι εργοδότες θα κληθούν να καταβάλουν την αύξηση των μισθών των υπαλλήλων τους και ήδη ψάχνουν τρόπους για να την αποφύγουν με διάφορα τεχνάσματα όπως η ..
μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού έχει προβληματίσει τον επιχειρηματικό κόσμο. Αρκετοί είναι οι εργοδότες που ψάχνουν τον τρόπο προκειμένου να γλιτώσουν αυτό το επιπλέον κόστος. Ένας από αυτούς τους τρόπου είναι να μετατρέπονται οι συμβάσεις.
Πολλοί εργοδότες έχουν ζητήσει από τους υπαλλήλους τους να τους ασφαλίσουν για τετράωρο και τα υπόλοιπα χρήματα να τους τα δίνουν «μαύρα».    
Οι εργοδότες προχωρούν σε αυτό το μέτρο καθώς όπως λένε δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της αύξησης με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε «μαύρη εργασία» είτε σε μερική απασχόληση.
«Εμείς αναγκαστικά ή θα μειώσουμε το προσωπικό ή θα μειώσουμε τις ώρες εργασίας τους» λέει εργοδότης στην κάμερα του OPEN TV.
Πολλές είναι οι καταγγελίες από πολλές περιοχές της χώρας ότι οι εργοδότες με τροποποιήσεις των συμβάσεων προσπαθούν να αποφύγουν την εφαρμογή του νέου νόμου για τον κατώτατο μισθό.
Από την 1η Φεβρουαρίου, ισχύει ο νέος κατώτατος μισθός, δήλωσε ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) Παναγιώτης Κορφιάτης, μιλώντας στην ΕΡΤ1, ενώ υπενθύμισε ότι οι εργοδότες έχουν χρονικό περιθώριο, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, να δηλώσουν στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ τις νέες αποδοχές.
«Έχουμε καταστρώσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Γνωρίζουμε ποιες είναι οι επιχειρήσεις που είναι υποχρεωμένες να προσαρμοστούν με τον κατώτατο μισθό. Επομένως, έχουμε τη δυνατότητα να προσαρμόσουμε τους ελέγχους μας, αντίστοιχα» σημείωσε ο κ. Κορφιάτης.
Παράλληλα, τόνισε ότι θα επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους εργοδότες δεν εφαρμόζουν την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Σύμφωνα με τον κ. Κορφιάτη, οι κυρώσεις μπορούν να ξεκινήσουν από 6.000 ευρώ και, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και μία σειρά από άλλους παράγοντες, να κλιμακωθούν.
«Σκοπεύουμε να δράσουμε στοχευμένα και προγραμματισμένα. Κάνουμε μία συνολική προσπάθεια και θεσμική και ελεγκτική, ώστε να ξαναστήσουμε την εργασία στα πόδια της. Ωστόσο, χρειάζεται και η συμβολή των εργαζομένων» υπογράμμισε.
Μεταξύ άλλων, ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ σημείωσε ότι η αδήλωτη εργασία στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας διαμορφώθηκε στο 19%, το 2014, ενώ, το 2018, μειώθηκε στο 9% περίπου.
-εθνος