Ενα πόρισμα καθρέφτης

Το πόρισμα που παρέδωσε η Ανεξάρτητη Επιτροπή για τις πυρκαγιές στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής μοιάζει με νεκροψία μιας τραγωδίας, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας ανελέητος καθρέφτης για όλους μας. Το πόρισμα εξετάζει και ερμηνεύει το φαινόμενο των καταστροφικών πυρκαγιών και τον τρόπο λειτουργίας του κράτους, αλλά, αν διαβαστεί με προσοχή και διάθεση αναστοχασμού, αποτυπώνει τις
χρόνιες παθογένειες της ελληνικής πολιτείας, δηλαδή όλων μας: πολιτικών και πολιτών.
Τι διαπίστωσε ύστερα από τέσσερις μήνες εντατικής εργασίας η επιτροπή, υπό τον εγνωσμένου κύρους δρα Γιόχαν Γκέοργκ Γκολντάμερ, διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών; Ενα χαοτικό κράτος, ανίκανο να οργανώσει στρατηγικές πρόληψης και καταστολής, αναποτελεσματικό επιχειρησιακά, σπάταλο σε πόρους.
Εντελώς ενδεικτικά αναφέρουμε ένα σημείο του πορίσματος: στην πρόληψη και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα συμμετέχουν σαράντα πέντε συναρμόδιοι φορείς και στην καταστολή δεκαεπτά φορείς, που ανήκουν σε έξι υπουργεία, για να ασκήσουν έντεκα διαφορετικές αρμοδιότητες. Ολα αυτά, ενώ η χώρα δεν διαθέτει ούτε σύστημα εκτίμησης του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών ούτε ενιαίο σχεδιασμό αντιπυρικής προστασίας ούτε ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο και Δασολόγιο.
Σε ένα τοπίο όπου ο πήχης της πολιτικής αντιπαράθεσης πέφτει καθημερινά όλο και πιο χαμηλά, το πόρισμα θα μπορούσε εύκολα να χρησιμοποιηθεί για αντιπολιτευτικές «κορόνες» πάνω από τα αποκαΐδια, όπως είδαμε να συμβαίνει το περασμένο καλοκαίρι, μετά την εθνική τραγωδία στην Ανατολική Αττική.
Ωστόσο, δεν χαρίζεται σε κανέναν από όλους όσοι ανέλαβαν τις ευθύνες της ελληνικής πολιτείας εδώ και δεκαετίες. Διαπιστώνει ότι «τα αυξανόμενα κονδύλια της τελευταίας εικοσαετίας για την καταστολή των πυρκαγιών δεν οδήγησαν σε αντίστοιχη αύξηση στην αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα του μηχανισμού». Επισημαίνει επίσης «πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο της προστασίας των δασών από τις πυρκαγιές, που δεν συνδυάζονται με επιστημονική τεκμηρίωση των αντίστοιχων επιλογών, όπως η μεταφορά της αρμοδιότητας της δασοπυρόσβεσης».
Ομως, το πόρισμα αναφέρεται και σε καθέναν από εμάς ξεχωριστά, που ανεχόμαστε εδώ και δεκαετίες απαράδεκτες δυσλειτουργίες που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές και καταστρέφουν τη χώρα που η τύχη μάς χάρισε να κατοικούμε και έχουμε δανειστεί από τις μελλοντικές γενιές. Το πόρισμα είναι ένα προσκλητήριο για δράση προς όλους, την πολιτεία, αλλά και την κοινωνία.   http://www.efsyn.gr