Περιοδεία Τουλουμάκου στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Θηβαίων

Τις προηγούμενες ημέρες κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Θήβας με επικεφαλής τον Αντώνη Τουλουμάκο, υποψήφιο Δήμαρχο Θήβας, επισκέφθηκε τις Τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Θηβαίων και συζήτησε με τους εργαζόμενους.
Σε όλες τις συναντήσεις επισημάνθηκε καταρχήν η σοβαρή μείωση του προσωπικού τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της απαγόρευσης προσλήψεων μόνιμου προσωπικού.


 Τα όποια κενά «μπαλώνονται» με το απαράδεκτο καθεστώς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Η σκόπιμη απαξίωση και των τεχνικών υπηρεσιών των Δήμων, που εφαρμόζεται κατά γράμμα από όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις, στοχεύει αντικειμενικά στο να περάσουν τμήματα υπηρεσιών σε εργολάβους, με αντάλλαγμα τα λεγόμενα ανταποδοτικά τέλη. Ήδη, στο 30% των Δήμων πανελλαδικά η καθαριότητα έχει περάσει σε εργολάβους.

Μεταξύ άλλων σημειώθηκε η επίσης απαράδεκτη έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας, αφού από το 2012 μέχρι και σήμερα αυτά χορηγήθηκαν στο Δήμο Θηβαίων μόνο μία φορά, το 2016 – και όχι ολοκληρωμένα, ενώ θα έπρεπε να χορηγούνται κάθε χρόνο.

Με απλά λόγια, οι τεχνίτες του Δήμου, οι κηπουροί και το προσωπικό της καθαριότητας δουλεύουν χωρίς να τους χορηγούνται γάντια, παπούτσια, αδιάβροχα και μια σειρά άλλα απαραίτητα είδη προστασίας.

Τέλος, συνεχίζεται μέχρι σήμερα το ψαλίδισμα των αποδοχών του προσωπικού, αφού επίκειται άμεσα είτε το πλήρες κόψιμο του επιδόματος επικινδυνότητας για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, είτε η μείωση κι ενσωμάτωσή του στο μισθό.

Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής, που εφαρμόζουν κατά γράμμα οι κυβερνήσεις και η πλειοψηφία των Δήμων πανελλαδικά, οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης ανέδειξαν την ανάγκη να ενισχυθεί ο συλλογικός αγώνας όλων των εργαζομένων για την ανάκτηση των απωλειών της κρίσης και για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Φωτίστηκαν παραδείγματα των Δημοτικών Αρχών όπου πλειοψηφεί η Λαϊκή Συσπείρωση, οι οποίες αγωνίζονται στο πλευρό των εργαζομένων, αποσπώντας σημαντικές κατακτήσεις για τους ίδιους και για τα λαϊκά στρώματα της περιοχής τους.

Τονίστηκε ότι για τη Λαϊκή Συσπείρωση το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων του προσωπικού, που συνδέεται άρρηκτα με την ποιότητα των υπηρεσιών του Δήμου, είναι πρώτης προτεραιότητας. Αυτό, όπως και μια σειρά άλλα σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων συνολικά, πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου σε όλες τις επικείμενες εκλογές.

Τέθηκαν τα δίκαια αιτήματα για:
Άμεσες προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού και την επάνοδο των κατηργημένων οργανικών θέσεων.
Μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Ανάκτηση όλων των μισθολογικών απωλειών των εργαζομένων, επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού.
Πλήρη διασφάλιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία