Χοιρινό κότσι στη γάστρα

Υλικά

  • 2 χοιρινά κότσια (από 1.300 γρ. περίπου το καθένα)
  • 2 καρότα κομμένα σε χοντρές φέτες
  • 2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε τέταρτα
  • 2 κλωναράκια σέλερι ψιλοκομμένα
  • ψίχα από 2 πορτοκάλια
  • 4 κουτ. σούπας κέτσαπ
  • 4 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 4 κουτ. σούπας μέλι
  • 4 κουτ. σούπας ξίδι μπαλσάμικο
  • 4 κουτ. σούπας σόγια σος
  • 1 κοφτή κουτ. σούπας τριμμένο πιπέρι
  • 10 κόκκοι μπαχάρι
  • 3 γαρίφαλα
  • 2 ξύλα κανέλας
  • 500 ml κόκκινο κρασί
  • αλάτι
  • κορνφλάουρ για το δέσιμο της σάλτσας (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Ξεπλύνετε τα κότσια και βάλτε τα στη γάστρα. Ανακατέψτε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ρίξτε τα στη γάστρα. Σκεπάστε τη και μαγειρέψτε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 3 ώρες.
  2. Βγάλτε τα κότσια και ακουμπήστε τα σε ένα ρηχό ταψί. Αφήστε τα για λίγα λεπτά στο γκριλ για ξεροψηθεί η πέτσα τους.
  3. Περάστε τη σάλτσα που έμεινε στη γάστρα από ένα λεπτό σουρωτήρι. Αν είναι αραιή, μπορείτε να την πήξετε ρίχνοντας μία κοφτή κουταλιά κορνφλάουρ διαλυμένο σε 3 κουταλιές νερό.   www.ethnos.gr