Διακοπές 2020 : Ένα οδοιπορικό στον αρχαιολογικό μας πλούτο

Ας το παραδεχτούμε: Έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που επισκεφθήκαμε κάποιον αρχαιολογικό χώρο ή μουσείο της χώρας μας. Και αν το χειμώνα μπορούσαμε να έχουμε… ήσυχη τη συνείδησή μας, οι δικαιολογίες στερεύουν κατά τη διάρκεια της άδειάς μας. Ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας ότι μερικοί από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας βρίσκονται κατά μήκος μεγάλων, σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων, που μας επιτρέπουν να φτάσουμε στον προορισμό μας γρήγορα, εύκολα και με ασφάλεια.

Για αρχή, σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε ένα σύντομο road trip, που θα σας μεταφέρει σε ορισμένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της Στερεάς Ελλάδας. Βγείτε στον Α.Θ.Ε. και παρεά με όλες τις ιστορίες και τα μυστικά που θα βρείτε στις Διαδρομές της Νέας Οδού ανακαλύψτε και πάλι τους θησαυρούς της πατρίδας μας.

Βοιωτία: Αρχαίες πόλεις, μυκηναϊκοί τάφοι και... λιοντάρια

Ελάχιστα χιλιόμετρα από τη Θήβα, βρίσκονται τα ερείπια του ιερού της Δήμητρας Καβιραίας και Κόρης, όπου στην αρχαιότητα βρισκόταν και η πόλη των Κάβιρων. Το Καβίρειο, όπως κι η Ελευσίνα, ήταν συνδεδεμένο με τη διδασκαλία των μυστηρίων.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, θα έρθουμε σε επαφή με ολόκληρη την ιστορία της Βοιωτίας, από την Παλαιολιθική περίοδο έως και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους. Οι εκπλήξεις του μουσείου συνεχίζονται μέχρι την αυλή του: Εδώ θα συναντήσουμε τον μεσαιωνικό πύργο Σαιντ Ομέρ.
Αφήνουμε πίσω μας τη Θήβα, επιστρέφουμε στον αυτοκινητόδρομο και προχωράμε προς τον Ορχομενό. Με την ιστορία του να φτάνει μέχρι και τη Νεολιθική περίοδο, υπόσχεται να μας εντυπωσιάσει με το αρχαίο θέατρο και τον μεγαλόπρεπο θολωτό, μυκηναϊκό τάφο του Μινύα.
Τελευταία στάση μας στο νομό Βοιωτίας, η Χαιρώνεια. Διάσημη για τη μάχη μεταξύ των Μακεδόνων και των συνασπισμένων Αθηναίων, Θηβαίων, Κορινθίων, Μεγαρέων κ.ά. το 338 π.Χ., και με τον διάσημο λέοντά της να τιμά τους πεσόντες της μάχης, η Χαιρώνεια έχει να επιδείξει και ένα αρχαίο θέατρο, αλλά και την ακρόπολή της.

Δελφοί: Περιήγηση στο κέντρο του κόσμου

Αν και δεν πρόκειται παρά για μια μικρή κωμόπολη, ετοιμαστείτε να περάσετε εδώ αρκετό από τον χρόνο σας, αφού διαθέτει έναν από τους πλέον διάσημους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα – παρά τον τεράστιο ανταγωνισμό. Άλλωστε, κλείνοντας μία διανυκτέρευση, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε και την οργιώδη φύση του Παρνασσού ή – αν θέλετε να εκπληρώσετε όλες τις… ανειλημμένες αρχαιολογικές σας υποχρεώσεις – να επισκεφθείτε και το αρχαιολογικό μουσείο της Άμφισσας.
Στον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, πάντως, μπορείτε να αναρωτηθείτε για την πραγματική σημασία του Θόλου, του κυκλικού μνημείου – μυστήριο που κάποτε κοσμούνταν από νύμφες και κενταύρους, να δείτε την περίφημη Κασταλία πηγή, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία θέατρα σε όλη την Ελλάδα, αλλά και ένα από τα καλύτερα διατηρημένα στάδια της αρχαιότητας.
Όλα αυτά, φυσικά, πριν προχωρήσετε στο ίδιο το Μαντείο, το πιο… αξιόπιστο της αρχαιότητας μαζί με εκείνο της Δωδώνης, οι χρησμοί του οποίου ξεκινούσαν πολέμους και εξασφάλιζαν εκεχειρίες.
Ολοκληρώνοντας την περιήγησή σας με μια ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών, θα βεβαιωθείτε ότι θα λυθούν όλες οι απορίες που σας γεννήθηκαν όσο περιπλανιόσασταν ανάμεσα σε αυτά τα ανυπολόγιστης πολιτιστικής αξίας θαύματα.

Φθιώτιδα: Αρχαίες - και νέες - μάχες, ιαματικές πηγές και μεσαιωνικά κάστρα

Επιστρέφουμε στον ΑΘΕ και στο τμήμα που λειτουργεί και συντηρεί η Νέα Οδός και κινούμαστε μέσα από τα τούνελ της προς τις ιστορικές Θερμοπύλες. Εκεί, μπορούμε να δούμε το πασίγνωστο επίγραμμα του Σιμωνίδη του Κείου: «Ὦ ξεῖν᾿, ἀγγέλλειν Λακεδαιμονίοις ὅτι τῇδε κείμεθα τοῖς κείνων ῥήμασι πειθόμενοι», δηλαδή «Ξένε διαβάτη, ανάγγειλε στους Λακεδαιμόνιους ότι ταφήκαμε εδώ, υπακούοντας στα προστάγματά τους», κρατώντας ζωντανή στην αιωνιότητα τη γενναία μάχη των Ελλήνων εναντίον των Περσών.
Σειρά έχει, φυσικά, μια επίσκεψη στο σύγχρονο μουσείο των Θερμοπυλών, που εγκαινιάστηκε το 2010, προσφέροντας μια κορυφαία εμπειρία ξενάγησης με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων και διαδραστικών τραπεζιών. Πριν συνεχίσουμε τη διαδρομή μας, κάνουμε μια στάση στα ιαματικά λουτρά Καλλιδρόμου, μιας φυσικής λίμνης που σχηματίζουν θερμές πηγές και η οποία είναι διάσημη για την ανακούφιση από δερματικά προβλήματα.
Επόμενη στάση η Υπάτη. Εκτός από το απαράμιλλης ομορφιάς πάρκο της και τα λουτρά της, διαθέτει ένα μοναδικό Βυζαντινό Μουσείο, το οποίο φιλοξενείται στους Καποδιστριακούς Στρατώνες του 1836 και κοσμείται από παλαιοχριστιανικά ψηφιδωτά. Το κάστρο της Υπάτης, είναι το σημαντικότερο βυζαντινό μνημείο της δυτικής Φθιώτιδας, με την ακμή του να χρονολογείται στον 13ο αιώνα μ.Χ., ενώ ο λαϊκός θρύλος τον θέλει να κατοικείται από στοιχειά.
Τελικός μας προορισμός, η Λαμία – ενδεχομένως μετά από μία στάση στη γέφυρα του Γοργοποτάμου, αν νιώθουμε πλέον την ανάγκη και για μια γεύση... σύγχρονης ιστορίας. Το εντυπωσιακό κάστρο της Λαμίας, θεμελιωμένο σε αρχαία οχύρωση του 4ου – 3ου αιώνα π.Χ., αποτελεί ένα πραγματικό μωσαϊκό των ξένων κατακτητών που πέρασαν από την πόλη: Εκτός των Οθωμανών, παρεμβάσεις και προσθήκες έχουν κάνει κατά καιρούς οι Καταλανοί και οι Φράγκοι.
Ανεβαίνοντας στο κάστρο, η θέα της πόλης και – κυρίως – των αμέτρητων βουνών που την τριγυρίζουν, αλλά και του κάμπου και της θάλασσας πλησίον της, κόβει την ανάσα. Μέσα σε έναν οθωμανικό στρατώνα στο εσωτερικό του, στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο της Λαμίας,κ με ευρήματα από την γύρω περιοχή που εκτείνονται από τους νεολιθικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον πολιτισμό

Από το βορειότερο μέχρι το πιο νότιο άκρο της, η Ελλάδα είναι διάσπαρτη με πολιτιστικούς θησαυρούς. Και οι περισσότεροι είναι προσβάσιμοι με εξαιρετική ευκολία, μέσα από υπερσύγχρονους αυτοκινητοδρόμους, όπως εκείνοι που λειτουργεί, συντηρεί και διαχειρίζεται η Νέα Οδός. Για να είμαστε σίγουροι ότι δεν προσπεράσαμε κάποιο από τα πιο κρυφά της διαμάντια, μπορούμε να επισκεφτούμε μέσα από τον υπολογιστή ή και το κινητό μας, όταν ήδη βρισκόμαστε καθ’ οδόν, την ιστοσελίδα www.neaodos.gr/tours. Εκεί, μπορούμε να βρούμε μια λίστα με όλα τα σημαντικά αξιοθέατα που περιμένουν στην άκρη της Νέας Οδού, και να διαβάσουμε τις κυριότερες πληροφορίες γύρω από τους προορισμούς μας.         www.tanea.gr