Χάρτης ενοικίων: Περισσότερα σπίτια για φοιτητές αλλά σε τιμές... Airbnb

Tα τελευταία χρόνια η αναζήτηση ποιοτικού ακινήτου αποτελούσε µια δύσκολη διαδικασία µετά τη ραγδαία αύξηση των εγγεγραµµένων ακινήτων σε πλατφόρµες βραχυχρόνιας µίσθωσης (π.χ. Airbnb), δεσµεύοντας αρκετά ακίνητα για τον σκοπό αυτό, µε αποτέλεσµα σε πολλές περιοχές της Αθήνας, όπως το Κουκάκι, αλλά και σε περιοχές του ιστορικού κέντρου, και όχι µόνο, το φαινόµενο της βραχυχρόνιας µίσθωσης να αλλάξει τον χάρτη των φοιτητικών κατοικιών.
Οι επιδράσεις της πανδηµίας του κορονοϊού στον τουρισµό και εντέλει στον κλάδο των
βραχυχρόνιων µισθώσεων συνετέλεσε καθοριστικά στο να επιστρέψουν αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων από τη βραχυχρόνια µίσθωση στην παραδοσιακή µακροχρόνια µίσθωση. Το µεγαλύτερο ποσοστό των ακινήτων που διατίθενται είναι ακίνητα κυρίως µικρής επιφάνειας 30 τ.µ. – 60 τ.µ., πλήρως ανακαινισµένα, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους στοχεύουν να τα µισθώσουν σε φοιτητές, εργένηδες και νέα ζευγάρια. Μην ξεχνάµε ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων που σήµερα τα διαθέτουν προς µακροχρόνια µίσθωση έχουν ανακαινίσει πλήρως τα ακίνητά τους είτε µέσω δανεισµού -υπολογίζοντας την αποπληρωµή του µέσω των εισοδηµάτων από τη βραχυχρόνια µίσθωση- είτε µέσω αποταµιεύσεων ή/και αποζηµιώσεων µετά την απόλυσή τους.
Επιστρέφοντας στις µακροχρόνιες µισθώσεις, προσπαθούν να καλύψουν όσο περισσότερο µπορούν τη χασούρα τους και ταυτόχρονα να εισπράξουν την απόδοση της επένδυσής τους. Μην ξεχνάµε ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων κρατούν γενικά µια στάση αναµονής, διαθέτουν τα ακίνητά τους προς µίσθωση µεγαλύτερης διάρκειας µέσω σάιτ αγγελιών, ταυτόχρονα όµως διατηρούν την εγγραφή των ακινήτων τους σε πλατφόρµες βραχυχρόνιας µίσθωσης, προσδοκώντας είτε το ακίνητο να µισθωθεί για µεγαλύτερη διάρκεια στο ζητούµενο µηνιαίο µίσθωµα είτε να πραγµατοποιηθεί κάποια ικανοποιητική εισοδηµατικά κράτηση µέσω βραχυχρόνιας µίσθωσης.

Αυξήσεις έως 39%

Τη φετινή χρονιά οι γονείς μπορούν να αναζητήσουν ευκολότερα (υπάρχει µεγαλύτερη διαθεσιµότητα σε σχέση µε το 2019) κατοικίες πλήρως ανακαινισµένες -υψηλών προδιαγραφών σε σχέση µε τα προηγούµενα χρόνια- που σε µεγάλο ποσοστό διατίθενται επιπλωµένες, αλλά θα πρέπει να είναι προετοιµασµένοι µε αυξήσεις που σε πολλές περιπτώσεις στην ανώτατη ζητούµενη τιµή ενοικίασης στην Αθήνα καταγράφεται αύξηση από +6,25% έως και +39,28%. Χαρακτηριστικό παράδειγµα αύξησης της ανώτατης τιµής µίσθωσης αποτελεί η πλ. Βικτωρίας, όπου το 2019 η ζητούµενη τιµή µίσθωσης γκαρσονιέρας ήταν από 170€ έως 260€/µήνα, ενώ σήµερα η ζητούµενη τιµή µίσθωσης (πλήρως ανακαινισµένη) κυµαίνεται από 280€ έως 350€/ µήνα.        
Σε λογικό πλαίσιο σε σχέση µε το σύνολο καταγράφονται οι τιµές στο Κουκάκι, όπου το µηνιαίο κόστος µίσθωσης για γκαρσονιέρα κυµαίνεται από 320€ έως 450€ και το δυάρι από 450€ έως 600€, όταν οι αντίστοιχες τιµές το 2019 ήταν από 450€ έως 750€ (επιπλωµένο) και από 450€ έως 720€. Στη περιοχή Νεάπολη-Μουσείο οι τιµές καταγράφουν αυξητικές τάσεις για τις γκαρσονιέρες και κυµαίνονται από 300€ έως 450€, ενώ οι τιµές µίσθωσης για δυάρια κυµαίνονται από 450€ έως 520€/µήνα, σε αντίθεση µε το 2019 που κυµαίνονταν από 420€ έως 470€/µήνα.
Τα Εξάρχεια έχουν την τιµητική τους και το 2020 οι τιµές µίσθωσης για δυάρι κυµαίνονται από 350€ έως 470€/µήνα, ενώ πέρυσι από 250€ έως 350€/µήνα. Μην ξεχνάµε ότι πέρυσι τέτοια εποχή τα ακίνητα που είχαν καταχωριστεί (τα περισσότερα ήταν πλήρως ανακαινισµένα) σε πλατφόρµες βραχυχρόνιας µίσθωσης σε Εξάρχεια-Νεάπολη-Μουσείο άγγιζαν τα 779 µόνο στην πλατφόρµα Airbnb. ∆απανηρή η ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας στη περιοχή του Κολωνακίου. Οι γκαρσονιέρες κυµαίνονται από 350€ έως 650€, ενώ οι τιµές µίσθωσης για δυάρια κυµαίνονται από 550€ έως 750€/ µήνα, σε αντίθεση µε το 2019 που κυµαίνονταν από 450€ έως 700€/µήνα. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες στο ζητούµενο µηνιαίο µίσθωµα συµπεριλαµβάνουν και τους µηνιαίους λογαριασµούς ∆ΕΚΟ και κοινοχρήστων. Πέρυσι τέτοια εποχή στην περιοχή του Κολωνακίου ήταν εγγεγραµµένα µόνο στην πλατφόρµα βραχυχρόνιας µίσθωσης Airbnb περισσότερα από 353 ακίνητα, µε αποτέλεσµα η εύρεση διαθέσιµου ακινήτου να αποτελεί τύχη για τους γονείς.      
Φέτος η εύρεση κατοικίας είναι ευκολότερη, αλλά αρκετά δαπανηρή. Η Καλλιθέα επιλέγεται από φοιτητές της Παντείου, καθώς και πολλών ιδιωτικών σχολών µαγειρικής στο Μοσχάτο. Θα επαναληφθεί και φέτος το φαινόµενο συγκατοίκησης πρωτοετών από την ίδια πόλη, ενώ πολλοί θα αναγκαστούν για ακόµη µία χρονιά να επιλέξουν παλαιά ακίνητα που για χρόνια ήταν στα αζήτητα. Οι τιµές παρουσιάζουν γενικά µια σταθερότητα σε σχέση µε πέρυσι.
Αυξητικές τάσεις καταγράφονται στο σύνολο της χώρας και ιδιαίτερα στη συµπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη, µε ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως η Ξάνθη, τα Ιωάννινα, ο Πύργος, η Σητεία -Ιεράπετρα, η Σπάρτη, η Καρδίτσα, η Καβάλα και η Φλώρινα, όπου οι τιµές παραµένουν σταθερές ή/ και καταγράφουν µικρές απώλειες στην ανώτατη ζητούµενη τιµή. Στο Ηράκλειο οι τιµές καταγράφουν σταθερότητα, µε απώλειες στην ανώτατη τιµή για την ενοικίαση γκαρσονιέρας και studio, ενώ αύξηση κατά 30€/µήνα καταγράφουµε στην ανώτατη τιµή µίσθωσης για δυάρι διαµέρισµα. Στα Χανιά οι τιµές εξακολουθούν να συνεχίζουν το... ράλι των αυξήσεων.  Πέρυσι δεν υπήρχαν διαθέσιµα studio για µακροχρόνια µίσθωση, διότι σχεδόν όλα ήταν εγγεγραµµένα σε πλατφόρµες βραχυχρόνιων µισθώσεων. Φέτος η ζητούµενη τιµή µίσθωσης studio είναι στα 270€/µήνα. Αύξηση καταγράφεται στην ανώτατη τιµή µίσθωσης γκαρσονιέρας κατά +14,4% και στα δυάρια +22,2%.
Στην Πάτρα, όπου αποτελεί διαχρονικά φοιτητική πόλη, οι τιµές µίσθωσης για γκαρσονιέρες και δυάρια το 2019 σε σχέση µε το 2018 είχαν καταγράψει µείωση της τάξεως του 20%, ενώ τη φετινή χρονιά οι τιµές καταγράφουν αυξητικές τάσεις. Στην Καλαµάτα οι τιµές καταγράφουν αυξήσεις, ενώ τα διαθέσιµα ακίνητα -κυρίως δυάρια- είναι ελάχιστα, αγγίζοντας ακόµη και τα 400 €/µήνα. Το κόστος µίσθωσης γκαρσονιέρας κυµαίνεται από 260€-300€ για τη φετινή χρονιά, ενώ πέρυσι το κόστος κυµαινόταν από 200€-250€, αύξηση στην κατώτατη τιµή +30% και στην ανώτατη τιµή +20%. Στη Κέρκυρα το κόστος ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας έχει εκτοξευθεί, το κόστος ενοικίασης studio αγγίζει τα 380€/ µήνα, όταν το 2019 η ανώτατη τιµή ήταν 300€, δηλαδή +26%. Η ενοικίαση γκαρσονιέρας κοστίζει από 260€ έως 450€ και το δυάρι κυµαίνεται από 350€ έως 500€, όταν τη περσινή χρονιά το αντίστοιχο κόστος ήταν από 250€ έως 300€ και από 300€ έως 450€. Σηµαντικές αυξήσεις καταγράφονται και σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάµο. Στη Μυτιλήνη οι ζητούµενες τιµές για ενοικίαση studio κυµαίνεται από 210€ έως 250€, για γκαρσονιέρα από 250€ έως 300€ και για δυάρι από 250€ έως 350€. Οι αντίστοιχες τιµές το 2019 ήταν για studio από 150€ έως 180€, για γκαρσονιέρα από 160€ έως 260€ και για δυάρι από 180€ έως 260€.
Θεωρούµε ότι οι ζητούµενες τιµές, ιδιαίτερα στις περιοχές που καταγράφονται σηµαντικές αυξήσεις, το επόµενο διάστηµα µετά το τέλος του καλοκαιριού και ιδιαίτερα µετά τα µέσα Σεπτεµβρίου, όπου λογικά θα έχουν επιστρέψει περισσότερα ακίνητα από τις βραχυχρόνιες µισθώσεις στις µακροχρόνιες συµβατικές µισθώσεις, θα ρυθµιστούν και θα παρουσιάσουν µειώσεις, αν οι ιδιοκτήτες επιθυµούν πραγµατικά να µισθώσουν τα ακίνητά τους σε φοιτητές και δεν συνεχίσουν να κρατούν στάση αναµονής για την επιστροφή τους στη βραχυχρόνια µίσθωση. Το µηναίο µίσθωµα-εισόδηµα από τις παραδοσιακές µακροχρόνιες µισθώσεις δεν µπορεί να συγκριθεί-ταυτιστεί µε τα έσοδα από τις βραχυχρόνιες µισθώσεις. Παράλληλα, οι ζητούµενες τιµές σίγουρα διαµορφώνονται διαφορετικά µετά το σύνηθες «παζάρι» των γονιών, ειδικά αν ο ιδιοκτήτης νιώσει ότι θα εισπράττει το µηνιαίο µίσθωµα χωρίς προβλήµατα.

Καταλυτικός παράγοντας

Αξίζει να αναφέρουµε ότι η φετινή φοιτητική χρονιά µπορεί να είναι διαφορετική αν η πανδηµία του κορονοϊού χτυπήσει απειλητικά τη χώρα µας για δεύτερη φορά. ∆εν πρέπει να αφήνουµε αυτό τον παράγοντα εκτός των δεδοµένων µας, διότι µπορεί φέτος πολλοί φοιτητές να µην επιλέξουν σχολές που βρίσκονται εκτός της πόλης τους ή ένα ενδεχόµενο lockdown να οδηγήσει τη φοιτητική χρονιά σε τηλεκπαίδευση.
Παράλληλα, ανάλογα µε τα δεδοµένα της πανδηµίας, που πλέον αποτελεί βασικό παράγοντα στη καθηµερινότητά µας, για λόγους ασφάλειας της δηµόσιας υγείας µπορεί η φοίτηση σε πανεπιστήµια να γίνεται αρχικά εξ αποστάσεως ή ανά οµάδες φοιτητών, µε φυσική παρουσία ανά χρονικά διαστήµατα («κυκλική παρακολούθηση»). Αν ισχύσουν τα παραπάνω, τότε αντιλαµβανόµαστε ότι τα δεδοµένα θα είναι εντελώς διαφορετικά για τη φοιτητική στέγη. Ενώ θα έχει µεγάλη αξία η ίδια έρευνα να επαναληφθεί τέλη Αυγούστου, όταν θα έχουµε ασφαλέστερη εικόνα για τις ζητούµενες τιµές µίσθωσης φοιτητικών κατοικιών.    
Οι λέξεις student flats ή student studios είναι πλέον σίγουρα γνώριµες στους Ελληνες φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό. Πλέον πολλοί είναι οι νέοι εγχώριοι φοιτητές που σίγουρα θα έχουν συναντήσει αυτούς τους δύο όρους κατά την επίσκεψή τους σε φοιτητικά σάιτ. Στην Ελλάδα, και κυρίως σε κεντρικά σηµεία των πόλεων Πάτρα, Αθήνα (Κυψέλη) και σύντοµα στη Θεσσαλονίκη, λειτουργούν student flats – student studios. Πρόκειται για µια ολοκληρωµένη λύση διαµονής του φοιτητή, διότι το µόνο που έχει να µεταφέρει είναι τα ρούχα του.
Τα student flats διαθέτουν µοντέρνο design και είναι πλήρως ανακαινισµένα ή σε κτίρια σχεδόν νεόδµητα, αλλά δεν είναι µόνο αυτό που τα κάνει ξεχωριστά. ∆ιαθέτουν πλήρη επίπλωση, αυτόνοµη θέρµανση, αποθηκευτικούς χώρους, κουζίνα εξοπλισµένη µε τις απαραίτητες ηλεκτρικές συσκευές και γρήγορη free σύνδεση internet, δηλαδή όσα χρειάζεται ένας φοιτητής. Το σηµαντικό όµως για τους γονείς, που τους καλύπτουν τα student flats – student studios, είναι το laundry room, η πλήρης τεχνική υποστήριξη (π.χ. ηλεκτρολόγος, υδραυλικός), υπεύθυνο διαµονής και διαχείρισης, συνεργείο καθαρισµού, 24ωρο σύστηµα ασφαλείας, αλλά όλα αυτά µε ένα κόστος πολύ ανταγωνιστικό, που µπορεί να συσχετιστεί µε µια απλή µίσθωση διαµερίσµατος.            www.ethnos.gr