Ντολμαδάκια με σαρδέλες

ΥΛΙΚΑ  (για 4-6 άτομα)
30 αμπελόφυλλα (φρέσκα ή από βάζο)
½ κιλό σαρδέλες ανάλογα με το πάχος
2 μικρά ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 κ.σ. ψιλοκομμένο μάραθο
2 ντομάτες, ψιλοκομμένες
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
1 λεμόνι, ο χυμός
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

100 γρ. ελαιόλαδο
1 φλ. καφέ νερό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βουτάμε τα αμπελόφυλλα (αν είναι φρέσκα για 10’ κι αν είναι από βάζο  5΄) σε ζεστό νερό και τα στραγγίζουμε. Καθαρίζουμε τις σαρδέλες, αφαιρούμε το κεφάλι, βγάζουμε το κόκαλο και κόβουμε την ουρά. Κρατάμε τα φιλέτα ενωμένα, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τις ντομάτες, την πιπεριά και τα κρεμμύδια μαζί με το μάραθο. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί, ραντίζουμε λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο, αν χρειαστεί κόβουμε το κοτσανάκι, το απλώνουμε στην επιφάνεια εργασίας με τη γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω και βάζουμε πάνω του, στη μέση ακριβώς, μια σαρδέλα. Προσθέτουμε μία κουταλιά του γλυκού από το μείγμα. Διπλώνουμε πάνω από τη γέμιση τη μία άκρη του αμπελόφυλλου, στη συνέχεια την άλλη ώστε να μη φύγει η γέμιση. Τυλίγουμε το αμπελόφυλλο προσεκτικά γύρω από τη σαρδέλα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με όλα τα αμπελόφυλλα. Λαδώνουμε ένα ταψάκι και τοποθετούμε κάτω κάποια αμπελόφυλλα και στη συνέχεια στρώνουμε τις τυλιγμένες με αμπελόφυλλα σαρδέλες στη σειρά, τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, τον χυμό του λεμονιού και το νερό. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο στους 180°C για 20’. Τρώγονται ζεστά!           www.tovima.gr