30.000 δανειολήπτες έλαβαν κατασχετήρια...

Στις 30.000 ανέρχονται οι δανειολήπτες που έχουν ήδη λάβει κατασχετήρια από τις τράπεζες και
οι οποίοι θα πρέπει να προστρέξουν πρώτοι στα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να...
ενταχθούν στη ρύθμιση για την προστασία της ακίνητης περιουσίας.

Η παράταση της προστασίας για ένα χρόνο αφορά την πρώτη κατοικία και θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι έχουν σταματήσει να πληρώνουν το δάνειό τους και η τράπεζα έχει καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση, να υποβάλουν σχετικό αίτημα στις τράπεζες έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις τράπεζες, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής δεν ξεπερνούν τις 3.000 (μόνο από την Τράπεζα Πειραιώς αναφέρονται 1.000 αιτήσεις και από τη Eurobank 600). Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης ευελπιστούν ότι η πλειοψηφία των δανειοληπτών θα προσέλθει τον Φεβρουάριο, εξαντλώντας το χρονικό περιθώριο που δίνει ο νόμος.

Η προστασία που ισχύει μέχρι σήμερα για την ακίνητη περιουσία έχει παγώσει τους πλειστηριασμούς ακινήτων, οι οποίοι έχουν μειωθεί σε σχέση με το 2012 κατά 27% περίπου. Στο τέλος του 2013 ο αριθμός τους περιορίστηκε περαιτέρω στις 19.000 από 26.000 το 2012, 44.100 το 2011, 48.000 το 2010 και 52.000 το 2009. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο νούμερο αυτό περιλαμβάνονται και οι επαναλαμβανόμενοι πλειστηριασμοί, με συνέπεια ο πραγματικός αριθμός να υπολείπεται των 19.000 που έχουν καταγραφεί. Από τα ερωτήματα, πάντως, των δανειοληπτών που έχουν επισκεφθεί τις τράπεζες, ζητώντας ενημέρωση για τις δυνατότητες που δίνει ο νόμος, προκύπτουν επιφυλάξεις για την τύχη που θα έχει η πρώτη τους κατοικία μετά την πάροδο της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή από το 2015 και μετά, οπότε και λήγει η προστασία.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Ανάπτυξης, την τύχη αυτών των δανείων μετά το 2014 θα αξιολογήσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, το οποίο δεν έχει συσταθεί ακόμη. Με αφορμή αυτό το θέμα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, διέψευσε χθες δημοσίευμα, που προσδιόριζε ως δαπάνη διαβίωσης, βάσει της οποίας θα καθορίζεται και η δόση του δανείου, τα 1.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι επιλογές που έχουν οι δανειολήπτες είναι περιορισμένες, καθώς εάν έως το τέλος Φεβρουαρίου δεν έχουν καταθέσει αίτηση υπαγωγής στον νόμο ή εάν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, αίρεται η προστασία της κύριας κατοικίας και ξεκινάει η διαδικασία του πλειστηριασμού...
Καθημερινή