Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

85 άνθρωποι στον κόσμο βγάζουν όσα 3,5 δισ. φτωχοί!

Η μεγάλη και προκλητική κοινωνική ανισότητα παγκοσμίως αποτελεί ίσως από τα πιο δυσεπίλυτα προβλήματα του υπάρχοντος καπιταλιστικού συστήματος και θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε ανεξέλγκτες καταστάσεις...
Στην έκθεση «Δουλεύοντας για τους Λίγους», που παρουσίασε το CNBC, ο πλούτος των 85 πλουσιοτέρων ανθρώπων του κόσμου ισοδυναμεί με...
τον πλούτο του μισού πληθυσμού του κόσμου, ή των 3,5 δισ. φτωχότερων ανθρώπων του κόσμου.
Πρόκειται για μελέτη της Oxfam που δημοσιοποιήθηκε ενόψει του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
Τα πιο εντυπωσιακά συμπεράσματα της έκθεσης, που παρουσιάζει το Euro2day, είναι:

- 210 άνθρωποι έγιναν δισεκατομμυριούχοι το 2013, μπαίνοντας έτσι στο ''κλαμπ'' των 1.426 ανθρώπων με περιουσία 5,4 τρισ. Δολαρίων

- Ο πλούτος του πλουσιότερου 1% των ανθρώπων παγκοσμίως ανέρχεται πλέον σε 110 τρις δολάρια, δηλαδή 65 φορές τον συνολικό πλούτο του χαμηλότερου 50% του παγκόσμιου πληθυσμού

- Στην Ινδία ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε από λιγότερο από 6 άτομα σε 61 άτομα την τελευταία δεκαετία, οι οποίοι συγκεντρώνουν περίπου 250 δισ. δολάρια

Η φοβερή αυτή ανισότητα εγκυμονεί τεράστιες κρίσεις σύμφωνα με την έκθεση.
"Αυτή η τεράστια συγκέντρωση οικονομικών πόρων στα χέρια των λιγότερων, αντιπροσωπεύει μια σημαντική απειλή για τα πολιτικά και οικονομικά συστήματα. Αντί να προχωρούν μαζί, οι άνθρωποι διαχωρίζονται όλο και περισσότερο από την οικονομική και πολιτική εξουσία, τονίζοντας αναπόφευκτα τις κοινωνικές εντάσεις και αυξάνοντας τον κίνδυνο κοινωνικής κατάρρευσης.
Μια έρευνα σε έξι χώρες (Ισπανία, Βραζιλία, Ινδία, Νότια Αφρική, Βρετανία και ΗΠΑ) έδειξε πως η πλειονότητα των ανθρώπων πιστεύουν πως οι νόμοι τείνουν να ευνοούν τους πλούσιους''.
Τον κίνδυνο που αποτελεί η αυξανόμενη εισοδηματική ανισότητα για την παγκόσμια οικονομία τόνισε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ με δηλώσεις της στην εφημερίδα Financial Times, καθώς πολιτικοί ηγέτες και κορυφαίοι επιχειρηματίες ετοιμάζονται να συμμετάσχουν Παγκόσμιο Οικονομικό Συνέδριο (World Economic Forum, WEF) στο Νταβός της Ελβετίας αυτή την εβδομάδα.
«Οι επιχειρηματικοί και πολιτικοί ηγέτες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Συνέδριο πρέπει να θυμηθούν ότι σε πάρα πολλές χώρες τα οφέλη της ανάπτυξης απολαμβάνουν πάρα πολύ λίγοι άνθρωποι. Αυτό δεν αποτελεί συνταγή για τη σταθερότητα και βιωσιμότητα», δήλωσε η επικεφαλής του Ταμείου. Δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg αναφέρεται σε έρευνα της εταιρείας δημοσίων σχέσεων Edelman, που δημοσιοποιήθηκε εν όψει του συνεδρίου του Νταβός, από την οποία προκύπτει ότι η εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο μειώθηκε σε σχέση με το 2013, συγκεντρώνοντας το χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με τους άλλους θεσμούς για τρίτη χρονιά.
Το WEF έχει επιλέξει ως ένα σημαντικό θέμα για τις φετινές εργασίες του, που αρχίζουν την Τετάρτη, το εισοδηματικό χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Το μήνυμα βρίσκει τον στόχο, αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίντζο 'Αμπε έρχεται στην Ελβετία με το μήνυμα ότι οι επιχειρήσεις της χώρας του πρέπει να αυξήσουν τους μισθούς, ενώ η βρετανική κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος θα είναι επίσης παρών στο Νταβός, ζήτησε την περασμένη εβδομάδα μία μεγάλη αύξηση, πάνω από τον πληθωρισμό, του κατώτατου μισθού στη Βρετανία. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι 'Αμποτ θα περιγράψει στο Νταβός τις επιδιώξεις της χώρας του που θα έχει φέτος την προεδρία της ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών (G 20). Υψηλά στις προτεραιότητές της είναι η διασφάλιση προόδου στο θέμα της αντιμετώπισης της φοροαποφυγής των πολυεθνικών επιχειρήσεων.
Η αλλαγή στο κλίμα συμβαίνει, καθώς αυτοί που συμμετέχουν στην εκστρατεία για τη μείωση των εισοδηματικών ανισοτήτων υποστηρίζουν ότι σπάνια ο παγκόσμιος πληθυσμός είχε τόσο άνιση πρόσβαση στον πλούτο και την εξουσία. Εκτός από τη συζήτηση γεωπολιτικών, παγκόσμιων οικονομικών και επιχειρηματικών θεμάτων, το θέμα της φτώχειας και της ανισότητας θα είναι στην ατζέντα και το διακεκριμένο ακροατήριο στο Νταβός θα μπορεί να φύγει από την αίθουσα συνεδρίασης για να έχει τη διαδραστική εμπειρία μίας ημέρας στη ζωή των Σύρων προσφύγων.
Η εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις μειώθηκε στο 44% από 48% το 2013, σύμφωνα με το «Βαρόμετρο Εμπιστοσύνης» το 2014 που δημοσίευσε η εταιρεία Edelman. Η εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις παρέμεινε σταθερή στο 58%, αυξάνοντας τη διαφορά σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό για τις κυβερνήσεις στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών που διεξάγεται η έρευνα. Οι κυβερνήσεις, αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg, δυσκολεύονται να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, εν μέσω των αποκαλύψεων του Έντουαρντ Σνόουντεν για τα αμερικανικά προγράμματα παρακολουθήσεων και της ανεργίας - ρεκόρ στην Ευρώπη.
Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση των ΗΠΑ βυθίστηκε κατά 16 μονάδες στο 37%, σύμφωνα με την έρευνα. Η εμπιστοσύνη στους διευθύνοντες συμβούλους των επιχειρήσεων (CEOs) φθάνει στο 43%, υψηλότερα από το 36% στους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ενώ η εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης υποχώρησε 5 μονάδες στο 52%. Οι τράπεζες και οι εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών συγκέντρωσαν για τέταρτο έτος τον μικρότερο βαθμό εμπιστοσύνης μεταξύ των επιχειρήσεων, με ένα ποσοστό 51%, αυξημένο κατά μία μονάδα από το 2013. Στην κορυφή του δείκτη εμπιστοσύνης βρίσκονται οι εταιρείας τεχνολογίας με ποσοστό 79%, αυξημένο κατά 2 μονάδες από πέρυσι. Η Edelman έκανε την έρευνα μεταξύ 6.000 ατόμων σε 27 χώρες με πανεπιστημιακή εκπαίδευση και με οικογενειακό εισόδημα στο υψηλότερο 25% της ηλικίας και της χώρας τους.
Πηγή: newsit.gr, ΑΜΠΕ

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

SOCIAL MEDIA POSTS

Αναλαμβανω την Διαχειριση Social Media εταιρειων και μικρων επιχειρησεων.
I UNDERTAKE THE MANAGEMENT OF SOCIAL MEDIA OF COMPANIES AND SMALL BUSINESSES.


EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM

HELLASTHIVA

  • Είναι πολλά τα ρεπό, Αρη... - *Στο νεοδημοκρατικό παράδεισο που ζούμε, θα αμειβόμαστε με ρεπό, τα οποία θα μπορούμε να τα καταθέτουμε, αν μας περισσεύουν, σε μια Τράπεζα Χρόνου...* ...
    Πριν από 5 ώρες

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τη Μέρκελ με τη βοήθεια της Δανίας, σύμφωνα με έκθεση

Οι μυστικές υπηρεσίες της Δανίας βοήθησαν τις ΗΠΑ να κατασκοπεύσει Ευρωπαίους πολιτικούς, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την περίοδο από το 2021 μέχρι το 2014, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Αναλυτικότερα, η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (FE) της Δανίας συνεργάστηκε με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) για τη συλλογή πληροφοριών, σύμφωνα με έκθεση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα Danmark

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Νέες αντικειμενικές αξίες Ανατροπές στην κτηματαγορά και τους φόρους ακινήτων

«Φωτιά» στον χάρτη της κτηματαγοράς αναμένεται να βάλουν οι νέες αντικειμενικές αξίες. Τα αποκαλυπτήρια των νέων τιμών που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε 13.808 περιοχές σε όλη τη χώρα θα γίνουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να προαναγγέλλει αυξήσεις στις αντικειμενικές ακόμη και κατά 40%. Οι νέες τιμές θα δημοσιοποιηθούν τώρα αλλά θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ,

Το πιτόγυρο που μπορείς να τρως κάθε μέρα χωρίς να παχαίνεις

Και σε ποιον δεν αρέσει το πιτόγυρο και η γεύση που προσφέρει αυτό; Κάποιοι σίγουρα θα μπορούσαν να τρέφονται καθημερινά με αυτό. Ανασταλτικός παράγοντας είναι βέβαια οι θερμίδες που το συνοδεύουν.

Από αναβολή σε αναβολή και τώρα για τέλη Μαϊου η συνδεδεμένη στα ζωικά

Χωρίς να γίνεται γνωστός ο λόγος της μεγάλης αυτής καθυστέρησης , σχεδόν ένα μήνα από το σύνηθες τα προηγούμενα χρόνια, οι αρμόδιοι κάνουν λόγο για τεχνικά κολλήματα που δεν έχουν επιτρέψει την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που ρίχνουν το βάρος στη «δουλειά» του γνωστού μηχανογραφικού συστήματος.  

Εργασιακά: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και συνδικάτων με φόντο το νέο νομοσχέδιο

Οξύνεται η αντιπαράθεση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο με τα συνδικάτα να ετοιμάζουν την πρώτη μεγάλη αναμέτρηση με την κυβέρνηση την Πέμπτη 3 Ιούνη. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τις απεργίες, αλλαγές που όπως είπε θα λειτουργήσουν έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Μαΐου για τα ζώδια ανά δεκαήμερα

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Με τον Ερμή και την Αφροδίτη να μετακινούνται στους Διδύμους στις 4/5 και 9/5 αντίστοιχα έχεις την ευκαιρία να επικοινωνήσεις τα συναισθήματά σου και να προωθήσεις σημαντικές συμφωνίες που μπορεί να σε ενδιαφέρουν. Το εμπόριο και οι συναλλαγές σε ευνοεί καθώς σου δίνουν την ευκαιρία να προχωρήσεις σε συμφωνίες που θα είναι ιδιαίτερα θετικές για εσένα.

Αποζημιώσεις Ξεχασμένες στο Οικονομικών οι έκτακτες ενισχύσεις στην πατάτα

Στα χρήµατα αυτά, που είναι εγκεκριµένα από τις Βρυξέλλες , αλλά φαίνεται να έχουν ξεχαστεί στο «συρτάρι» του αναπληρωτή υπουργού Οικονοµικών Θεόδωρου Σκυλακάκη , πολλοί πατατοκαλλιεργητές είχαν στηρίξει τις ελπίδες τους για να µπουν στην καλλιέργεια δυναµικά.