Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

85 άνθρωποι στον κόσμο βγάζουν όσα 3,5 δισ. φτωχοί!

Η μεγάλη και προκλητική κοινωνική ανισότητα παγκοσμίως αποτελεί ίσως από τα πιο δυσεπίλυτα προβλήματα του υπάρχοντος καπιταλιστικού συστήματος και θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε ανεξέλγκτες καταστάσεις...
Στην έκθεση «Δουλεύοντας για τους Λίγους», που παρουσίασε το CNBC, ο πλούτος των 85 πλουσιοτέρων ανθρώπων του κόσμου ισοδυναμεί με...
τον πλούτο του μισού πληθυσμού του κόσμου, ή των 3,5 δισ. φτωχότερων ανθρώπων του κόσμου.
Πρόκειται για μελέτη της Oxfam που δημοσιοποιήθηκε ενόψει του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
Τα πιο εντυπωσιακά συμπεράσματα της έκθεσης, που παρουσιάζει το Euro2day, είναι:

- 210 άνθρωποι έγιναν δισεκατομμυριούχοι το 2013, μπαίνοντας έτσι στο ''κλαμπ'' των 1.426 ανθρώπων με περιουσία 5,4 τρισ. Δολαρίων

- Ο πλούτος του πλουσιότερου 1% των ανθρώπων παγκοσμίως ανέρχεται πλέον σε 110 τρις δολάρια, δηλαδή 65 φορές τον συνολικό πλούτο του χαμηλότερου 50% του παγκόσμιου πληθυσμού

- Στην Ινδία ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε από λιγότερο από 6 άτομα σε 61 άτομα την τελευταία δεκαετία, οι οποίοι συγκεντρώνουν περίπου 250 δισ. δολάρια

Η φοβερή αυτή ανισότητα εγκυμονεί τεράστιες κρίσεις σύμφωνα με την έκθεση.
"Αυτή η τεράστια συγκέντρωση οικονομικών πόρων στα χέρια των λιγότερων, αντιπροσωπεύει μια σημαντική απειλή για τα πολιτικά και οικονομικά συστήματα. Αντί να προχωρούν μαζί, οι άνθρωποι διαχωρίζονται όλο και περισσότερο από την οικονομική και πολιτική εξουσία, τονίζοντας αναπόφευκτα τις κοινωνικές εντάσεις και αυξάνοντας τον κίνδυνο κοινωνικής κατάρρευσης.
Μια έρευνα σε έξι χώρες (Ισπανία, Βραζιλία, Ινδία, Νότια Αφρική, Βρετανία και ΗΠΑ) έδειξε πως η πλειονότητα των ανθρώπων πιστεύουν πως οι νόμοι τείνουν να ευνοούν τους πλούσιους''.
Τον κίνδυνο που αποτελεί η αυξανόμενη εισοδηματική ανισότητα για την παγκόσμια οικονομία τόνισε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ με δηλώσεις της στην εφημερίδα Financial Times, καθώς πολιτικοί ηγέτες και κορυφαίοι επιχειρηματίες ετοιμάζονται να συμμετάσχουν Παγκόσμιο Οικονομικό Συνέδριο (World Economic Forum, WEF) στο Νταβός της Ελβετίας αυτή την εβδομάδα.
«Οι επιχειρηματικοί και πολιτικοί ηγέτες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Συνέδριο πρέπει να θυμηθούν ότι σε πάρα πολλές χώρες τα οφέλη της ανάπτυξης απολαμβάνουν πάρα πολύ λίγοι άνθρωποι. Αυτό δεν αποτελεί συνταγή για τη σταθερότητα και βιωσιμότητα», δήλωσε η επικεφαλής του Ταμείου. Δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg αναφέρεται σε έρευνα της εταιρείας δημοσίων σχέσεων Edelman, που δημοσιοποιήθηκε εν όψει του συνεδρίου του Νταβός, από την οποία προκύπτει ότι η εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο μειώθηκε σε σχέση με το 2013, συγκεντρώνοντας το χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με τους άλλους θεσμούς για τρίτη χρονιά.
Το WEF έχει επιλέξει ως ένα σημαντικό θέμα για τις φετινές εργασίες του, που αρχίζουν την Τετάρτη, το εισοδηματικό χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Το μήνυμα βρίσκει τον στόχο, αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίντζο 'Αμπε έρχεται στην Ελβετία με το μήνυμα ότι οι επιχειρήσεις της χώρας του πρέπει να αυξήσουν τους μισθούς, ενώ η βρετανική κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος θα είναι επίσης παρών στο Νταβός, ζήτησε την περασμένη εβδομάδα μία μεγάλη αύξηση, πάνω από τον πληθωρισμό, του κατώτατου μισθού στη Βρετανία. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι 'Αμποτ θα περιγράψει στο Νταβός τις επιδιώξεις της χώρας του που θα έχει φέτος την προεδρία της ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών (G 20). Υψηλά στις προτεραιότητές της είναι η διασφάλιση προόδου στο θέμα της αντιμετώπισης της φοροαποφυγής των πολυεθνικών επιχειρήσεων.
Η αλλαγή στο κλίμα συμβαίνει, καθώς αυτοί που συμμετέχουν στην εκστρατεία για τη μείωση των εισοδηματικών ανισοτήτων υποστηρίζουν ότι σπάνια ο παγκόσμιος πληθυσμός είχε τόσο άνιση πρόσβαση στον πλούτο και την εξουσία. Εκτός από τη συζήτηση γεωπολιτικών, παγκόσμιων οικονομικών και επιχειρηματικών θεμάτων, το θέμα της φτώχειας και της ανισότητας θα είναι στην ατζέντα και το διακεκριμένο ακροατήριο στο Νταβός θα μπορεί να φύγει από την αίθουσα συνεδρίασης για να έχει τη διαδραστική εμπειρία μίας ημέρας στη ζωή των Σύρων προσφύγων.
Η εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις μειώθηκε στο 44% από 48% το 2013, σύμφωνα με το «Βαρόμετρο Εμπιστοσύνης» το 2014 που δημοσίευσε η εταιρεία Edelman. Η εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις παρέμεινε σταθερή στο 58%, αυξάνοντας τη διαφορά σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό για τις κυβερνήσεις στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών που διεξάγεται η έρευνα. Οι κυβερνήσεις, αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg, δυσκολεύονται να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, εν μέσω των αποκαλύψεων του Έντουαρντ Σνόουντεν για τα αμερικανικά προγράμματα παρακολουθήσεων και της ανεργίας - ρεκόρ στην Ευρώπη.
Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση των ΗΠΑ βυθίστηκε κατά 16 μονάδες στο 37%, σύμφωνα με την έρευνα. Η εμπιστοσύνη στους διευθύνοντες συμβούλους των επιχειρήσεων (CEOs) φθάνει στο 43%, υψηλότερα από το 36% στους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ενώ η εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης υποχώρησε 5 μονάδες στο 52%. Οι τράπεζες και οι εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών συγκέντρωσαν για τέταρτο έτος τον μικρότερο βαθμό εμπιστοσύνης μεταξύ των επιχειρήσεων, με ένα ποσοστό 51%, αυξημένο κατά μία μονάδα από το 2013. Στην κορυφή του δείκτη εμπιστοσύνης βρίσκονται οι εταιρείας τεχνολογίας με ποσοστό 79%, αυξημένο κατά 2 μονάδες από πέρυσι. Η Edelman έκανε την έρευνα μεταξύ 6.000 ατόμων σε 27 χώρες με πανεπιστημιακή εκπαίδευση και με οικογενειακό εισόδημα στο υψηλότερο 25% της ηλικίας και της χώρας τους.
Πηγή: newsit.gr, ΑΜΠΕ

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Social media: Ενεργοί το 82% των Ελλήνων.Στα 85 λεπτά το καθημερινό σερφάρισμα στο διαδίκτυο

Το 82% των Ελλήνων είναι πια ενεργό στα  social media , με το Facebook να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των χρηστών, οι οποίοι κατά μέσο όρο ξοδεύουν 85 λεπτά την ημέρα σερφάροντας στο  διαδίκτυ ο. Αυτά αναφέρει – μεταξύ πολλών άλλων – η τελευταία πανελλαδική... δειγματοληπτική έρευνα “Focus on Tech Life Tips” της εταιρείας Focus Bari για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Την υψηλότερη τιμή διεθνώς το τυποποιημένο ελληνικό extra ελαιόλαδο

Την εδραιωμένη πεποίθηση ότι το ελληνικό ελαιόλαδο μπορεί να ανταγωνιστεί στα ίσια τις πιο premium εκφράσεις του καθιερωμένου ιταλικού έρχονται να επιβεβαιώσουν τα τελευταία στοιχεία εξαγωγών του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), που δείχνουν ότι οι εξαγωγές τυποποιημένου της χώρας εξασφαλίζουν την υψηλότερη προστιθέμενη αξία μεταξύ των υπόλοιπων ανταγωνιστών της Μεσογείου.

Το ΕΣΡ καλεί την ΕΡΤ για μη αντικειμενικές ειδήσεις...

Το ΕΣΡ καλεί την ΕΡΤ1 για ακρόαση, σχετικά με το δελτίο της, για διατάξεις που αφορούν «μετάδοση πληροφοριών χωρίς να έχουν ελεγχθεί και διατάξεις σχετικά με την «ακρίβεια,

Πόσο κόστισε η ταινία με τον Μπαντέρας στο ελληνικό δημόσιο...

Η ξένη παραγωγή με τον Αντόνιο Μπαντέρας, που γυρίστηκε στη Θεσσαλονίκη, επιδοτήθηκε και αυτή από τον «νόμο Κρέτσου». 

ρολάκια μελιτζάνας γεμιστά με κοτόπουλο

Υλικά     750 γραμμ. στήθος κοτόπουλου κομμένο σε 8 κομμάτια     1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο     3-4 φρέσκες ντομάτες ή ανάλογο χυμό     4 μακρουλές μεγάλες μελιτζάνες     1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο + λάδι για τηγάνισμα

ΔΕΝ βρισκουν νοσηλευτες για το Νοσοκομειο ΚΑΒΑΛΑΣ

Το Νοσοκομείο Καβάλας νοικιάζει νοσηλευτές από ιδιωτική κλινική, επειδή έθεσε σε αναστολή τους δικούς του νοσηλευτές.

Σοβαρευτείτε, κύριε πρέσβη

Δεν είναι μόνο οι δικοί μας «πορφυρογέννητοι» πολιτικοί εκτός τόπου και χρόνου. Και στους ξένους επισήμους παρατηρείται αυτό το φαινόμενο. Ενας από τους πολλούς είναι ο Γερμανός πρεσβευτής στην Ελλάδα Ερνστ Ράιχελ.

Ξεπερνούν κάθε όριο στην Τουρκία – «Ο στόχος των χερσαίων δυνάμεών μας είναι η Θεσσαλονίκη»

Παράλληλα με την εκτόξευση απειλών κατά της Ελλάδας από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλους τούρκους αξιωματούχους, ξεδιπλώνεται από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μπαράζ δημοσιευμάτων και αναλύσεων που ως στόχο έχουν να υπογραμμίσουν την επίσημη πολιτική της Αγκυρας και προπάντων να τη δικαιολογήσουν στον τουρκικό λαό.

Κωνσταντοπούλου: Η Πλεύση Ελευθερίας θα συμμετάσχει στις εκλογές όποτε κι αν γίνουν

Για το κόμμα της « Πλεύση Ελευθερίας » μίλησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη (15/9) από την 85η ΔΕΘ η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογραμμίζοντας πως «όποτε κι αν γίνουν εκλογές, θα συμμετάσχει και θα διεκδικήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Freelancers: ΕΦΚΑ και Βρούτσης αποκαλύπτουν τον Χατζηδάκη...

Η κοινωνική κατακραυγή για την επιχειρούμενη βίαιη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, που αφορά 115 εργαζόμενους στην efood, καταβαραθρώνει την εταιρεία,