Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σοκ από την Μπούντεσμπανκ: «Κούρεμα περιουσιών και έπειτα Μνημόνια»...

Πρόταση-φωτιά που αν εφαρμοστεί μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι εξελίξεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και μεταφορά
αποταμιεύσεων προς τις ισχυρές οικονομίες της ΕΕ εις βάρος των άλλων ασθενέστερων οικονομιών κατέθεσε η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας Μπούντεσμπανκ. Η πρόταση προβλέπει την...
εφάπαξ επιβολή κεφαλαιακού φόρου (φόρο στον πλούτο) στους πολίτες των χωρών που απειλούνται με χρεοκοπία, προτού αυτές διασωθούν με κεφάλαια άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η υλοποίηση της πρότασης αυτής ωστόσο ενέχει τον κίνδυνο να επιταχυνθεί η φυγή των κεφαλαίων από χώρες με προβλήματα, δηλαδή να οδηγηθούν πιο γρήγορα στη χρεοκοπία.
Ουσιαστικά στην έκθεσή της η γερμανική κεντρική τράπεζα θέτει το ερώτημα αν πέραν των ιδιωτικοποιήσεων και της μείωσης των κρατικών δαπανών θα πρέπει να συμμετέχει και ο ιδιωτικός πλούτος στην αποφυγή μιας κρατικής χρεοκοπίας. Και το μέτρο αυτό εντάσσεται στην αρχή της «ατομικής ευθύνης», με βάση την οποία οι φορολογούμενοι πολίτες κάθε κράτους καλούνται να καλύψουν τις οικονομικές του ανάγκες προτού ζητηθεί η βοήθεια από άλλα κράτη-μέλη.
Σύμφωνα με την Μπούντεσμπανκ, η λύση αυτή θα ήταν οικονομικότερη σε σχέση με άλλες μεθόδους που ακολουθούνται για τη μείωση του δημοσίου χρέους. Επίσης, η επιβολή του εφάπαξ φόρου θα έστελνε ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα ενός κράτους-μέλους δεν θα μπορεί να μετακυλίονται στους φορολογουμένους άλλων χωρών κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.
Οι ίδιοι οι εμπνευστές της πρότασης προειδοποιούν, πάντως, ότι ένας τέτοιος φόρος ενέχει σοβαρούς κινδύνους και η εφαρμογή του δεν είναι εύκολη. Μάλιστα, οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν ότι προκειμένου να αποφευχθούν η φυγή κεφαλαίων από τους πολίτες του κράτους και η μείωση των επενδύσεων θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι η επιβολή του φόρου θα πραγματοποιείται αυστηρά μία φορά κατά τη διάρκεια μιας εθνικής κρίσης και ότι θα συνοδεύεται από δομικές μεταρρυθμίσεις.
Τραπεζικοί κύκλοι στην Αθήνα σχολίασαν την πρόταση της Μπούντεσμπανκ, υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο αυτό απέχει πολύ από το να εφαρμοστεί, πόσω μάλλον να έχει καθολική ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εντούτοις, ανέφεραν πως μόνο και μόνο το γεγονός ότι ένας οργανισμός όπως η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας το βάζει στο τραπέζι έχει μεγάλη συμβολική σημασία.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι στο παρελθόν το θέμα είχε απασχολήσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο σε ανάλογη έκθεσή του ανέφερε ότι θα χρειαζόταν να επιβληθεί ένας φορολογικός συντελεστής περίπου 10% στα νοικοκυριά με θετικό καθαρό πλούτο, για να μειωθούν τα ποσοστά χρέους 15 χωρών της ευρωζώνης στα επίπεδα που ήταν στα τέλη του 2007.
Δημήτρης Πεφάνης

TA NEA

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

SOCIAL MEDIA POSTS

Αναλαμβανω την Διαχειριση Social Media εταιρειων και μικρων επιχειρησεων.
I UNDERTAKE THE MANAGEMENT OF SOCIAL MEDIA OF COMPANIES AND SMALL BUSINESSES.


EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM

HELLASTHIVA

  • Είναι πολλά τα ρεπό, Αρη... - *Στο νεοδημοκρατικό παράδεισο που ζούμε, θα αμειβόμαστε με ρεπό, τα οποία θα μπορούμε να τα καταθέτουμε, αν μας περισσεύουν, σε μια Τράπεζα Χρόνου...* ...
    Πριν από 3 ώρες

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τη Μέρκελ με τη βοήθεια της Δανίας, σύμφωνα με έκθεση

Οι μυστικές υπηρεσίες της Δανίας βοήθησαν τις ΗΠΑ να κατασκοπεύσει Ευρωπαίους πολιτικούς, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την περίοδο από το 2021 μέχρι το 2014, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Αναλυτικότερα, η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (FE) της Δανίας συνεργάστηκε με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) για τη συλλογή πληροφοριών, σύμφωνα με έκθεση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα Danmark

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Νέες αντικειμενικές αξίες Ανατροπές στην κτηματαγορά και τους φόρους ακινήτων

«Φωτιά» στον χάρτη της κτηματαγοράς αναμένεται να βάλουν οι νέες αντικειμενικές αξίες. Τα αποκαλυπτήρια των νέων τιμών που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε 13.808 περιοχές σε όλη τη χώρα θα γίνουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να προαναγγέλλει αυξήσεις στις αντικειμενικές ακόμη και κατά 40%. Οι νέες τιμές θα δημοσιοποιηθούν τώρα αλλά θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ,

Το πιτόγυρο που μπορείς να τρως κάθε μέρα χωρίς να παχαίνεις

Και σε ποιον δεν αρέσει το πιτόγυρο και η γεύση που προσφέρει αυτό; Κάποιοι σίγουρα θα μπορούσαν να τρέφονται καθημερινά με αυτό. Ανασταλτικός παράγοντας είναι βέβαια οι θερμίδες που το συνοδεύουν.

Εργασιακά: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και συνδικάτων με φόντο το νέο νομοσχέδιο

Οξύνεται η αντιπαράθεση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο με τα συνδικάτα να ετοιμάζουν την πρώτη μεγάλη αναμέτρηση με την κυβέρνηση την Πέμπτη 3 Ιούνη. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τις απεργίες, αλλαγές που όπως είπε θα λειτουργήσουν έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Από αναβολή σε αναβολή και τώρα για τέλη Μαϊου η συνδεδεμένη στα ζωικά

Χωρίς να γίνεται γνωστός ο λόγος της μεγάλης αυτής καθυστέρησης , σχεδόν ένα μήνα από το σύνηθες τα προηγούμενα χρόνια, οι αρμόδιοι κάνουν λόγο για τεχνικά κολλήματα που δεν έχουν επιτρέψει την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που ρίχνουν το βάρος στη «δουλειά» του γνωστού μηχανογραφικού συστήματος.  

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Μαΐου για τα ζώδια ανά δεκαήμερα

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Με τον Ερμή και την Αφροδίτη να μετακινούνται στους Διδύμους στις 4/5 και 9/5 αντίστοιχα έχεις την ευκαιρία να επικοινωνήσεις τα συναισθήματά σου και να προωθήσεις σημαντικές συμφωνίες που μπορεί να σε ενδιαφέρουν. Το εμπόριο και οι συναλλαγές σε ευνοεί καθώς σου δίνουν την ευκαιρία να προχωρήσεις σε συμφωνίες που θα είναι ιδιαίτερα θετικές για εσένα.

Αποζημιώσεις Ξεχασμένες στο Οικονομικών οι έκτακτες ενισχύσεις στην πατάτα

Στα χρήµατα αυτά, που είναι εγκεκριµένα από τις Βρυξέλλες , αλλά φαίνεται να έχουν ξεχαστεί στο «συρτάρι» του αναπληρωτή υπουργού Οικονοµικών Θεόδωρου Σκυλακάκη , πολλοί πατατοκαλλιεργητές είχαν στηρίξει τις ελπίδες τους για να µπουν στην καλλιέργεια δυναµικά.