Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δικαιοσύνη και Δημοκρατία...

Η ελληνική Ιστορία δεν έχει να επιδείξει πολλές εύστοχες στιγμές δικαστικών αποφάσεων επί υποθέσεων μείζονος δικαιοπολιτικής σημασίας.


Οι συναντήσεις χθες του ...
προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και την εισαγγελέα Διαφθοράς έχουν τη θεσμική βαρύτητα που υπαγορεύεται από τις ιδιότητες των δύο πλευρών. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι, με βάση τη συνταγματική τάξη, το τέταρτο πρόσωπο της πολιτειακής ιεραρχίας. Είναι φυσικό να ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί από πρώτο χέρι τα προβλήματα της Δικαιοσύνης αλλά και την πορεία των ερευνών κατά της διαφθοράς, ένα θέμα που ενδιαφέρει δικαιολογημένα ιδιαιτέρως την κοινή γνώμη. Η αυτονόητη θεσμική βαρύτητα των συναντήσεων αποκτά εξ αντικειμένου πολιτική σηματοδότηση, σε μια περίοδο κατά την οποία το διαφαινόμενο κενό εξουσίας το πιθανότερο είναι να καλυφθεί, όταν γίνουν οι εκλογές, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δηλώσεις του προέδρου του ΣτΕ περιγράφουν τα δικαιοπολιτικά συμφραζόμενα της συγκυρίας. Ο κ. Ρίζος ανέφερε ότι η χώρα περνά "περίοδο παρατεταμένης κρίσης, με πυρήνα πιθανόν την κρίση του δικαίου". Κρίση του δικαίου; Οι ερμηνείες ευλόγως παραπέμπουν στη μνημονιακή πίεση να τρωθεί το δικαιοκρατικό σύστημα, με την καταχρηστική επίκληση του ρωμαϊκού αποφθέγματος "υπεράνω όλων η σωτηρία της πατρίδος". Με αυτή την έννοια, έχει ιδιαίτερη σημασία η παρότρυνση που απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣτΕ "να ενισχυθεί ο θεσμικός ρόλος" του ανωτάτου δικαστηρίου.

Η εκτελεστική εξουσία, αλλά και η νομοθετική, εκχωρούσα την κεντρικότητα στη διάρθρωση του δημοκρατικού πολιτεύματος που της αναγνωρίζει το Σύνταγμα, συντάσσονται και επιχειρούν να χειραγωγήσουν τη Δικαιοσύνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρωτοδικεία, δηλαδή οι νεότεροι δικαστές, απέδειξαν ότι διαθέτουν ικανότητα να αντιμετωπίζουν τις κυβερνητικές πιέσεις και αρκετές φορές δικαίωσαν πολίτες - θύματα της μνημονιακής πολιτικής. Δυστυχώς, η στάση του ΣτΕ δεν υπήρξε πάντοτε αντίστοιχη προς τη φιλελεύθερη ιστορία του. Να βρισκόμαστε, άραγε, σήμερα στην αρχή επανατοποθετήσεων; Και προς ποία κατεύθυνση; Το σίγουρο είναι ότι η ενίσχυση του θεσμικού ρόλου της Δικαιοσύνης, πρωτίστως η κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της, είναι υπόθεση των ίδιων των δικαστών.

Η ελληνική Ιστορία δεν έχει να επιδείξει πολλές εύστοχες στιγμές δικαστικών αποφάσεων επί υποθέσεων μείζονος δικαιοπολιτικής σημασίας. Ο έλεγχος που ασκεί η εκάστοτε εκτελεστική εξουσία είναι συχνά ασφυκτικός. Είναι, ωστόσο, στο χέρι των δικαστών, χωρίς να εξωκείλουν σε λογικές "κράτους δικαστών", μέσα στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης, να εγγυώνται τα δικαιώματα των πολιτών και να περιορίζουν την κρατική αυθαιρεσία.

Το ενδεχόμενο κυβέρνησης της Αριστεράς δημιουργεί μια νέα δυναμική. Επαναδιατάσσει το πολιτικό - κοινωνικό πεδίο ώστε, συνεκτιμώμενης και της πρωτοβουλίας για συνταγματική αναθεώρηση, να διαμορφωθεί μια ισχυρή απάντηση δημοκρατικής αναγέννησης - αντίβαρο στην κατρακύλα του πολιτικού συστήματος. Ένα νέο πολιτικό - κοινωνικό πεδίο με βάση ένα νέο δημοκρατικό ήθος διακυβέρνησης, με στόχο την αποκατάσταση των κοινωνικών αδικιών, τη νομική αλλά και την ουσιαστική ισότητα των πολιτών. Γι' αυτό η χθεσινή πρωτοβουλία του Αλ. Τσίπρα θορύβησε τα καταρρέοντα κόμματα εξουσίας, που αντιλαμβάνονται καθημερινά ότι το έδαφος έχει φύγει κάτω από τα πόδια τους...
avgi.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πώς οι ανατιμήσεις αλλάζουν την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η επίδραση των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, μεταφορικό και ενεργειακό κόστος στις τελικές τιμές των προϊόντων διατροφής.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Επιστρεπτέες προκαταβολές – Έρχεται ο λογαριασμός.Μέσω myAADE η ενημέρωση για ποσά επιστροφής

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ενημερωθούν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν λάβει Επιστρεπτέες Προκαταβολές για τα ποσά που οφείλουν και πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο.

σουφλέ σοκολάτας η πιο εύκολη συνταγή.

Υλικά: 125gr κουβερτούρα 1 κουταλιά βούτυρο 1 κουταλιά καστανή ζάχαρη 1 κουταλιά αλεύρι 1 κουταλιά κακάο 1 αυγό 1 πρέζα γαρίφαλο

ΗΠΑ – Για πρώτη φορά στον κόσμο γιατροί συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο νεφρό από χοίρο

Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο – για πρώτη φορά στον κόσμο – ένα νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Το όργανο λειτούργησε κανονικά, κάτι που ανοίγει πιθανώς το δρόμο για μια νέα πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση προερχόμενων από ζώα.