Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δικαιοσύνη και Δημοκρατία...

Η ελληνική Ιστορία δεν έχει να επιδείξει πολλές εύστοχες στιγμές δικαστικών αποφάσεων επί υποθέσεων μείζονος δικαιοπολιτικής σημασίας.


Οι συναντήσεις χθες του ...
προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και την εισαγγελέα Διαφθοράς έχουν τη θεσμική βαρύτητα που υπαγορεύεται από τις ιδιότητες των δύο πλευρών. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι, με βάση τη συνταγματική τάξη, το τέταρτο πρόσωπο της πολιτειακής ιεραρχίας. Είναι φυσικό να ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί από πρώτο χέρι τα προβλήματα της Δικαιοσύνης αλλά και την πορεία των ερευνών κατά της διαφθοράς, ένα θέμα που ενδιαφέρει δικαιολογημένα ιδιαιτέρως την κοινή γνώμη. Η αυτονόητη θεσμική βαρύτητα των συναντήσεων αποκτά εξ αντικειμένου πολιτική σηματοδότηση, σε μια περίοδο κατά την οποία το διαφαινόμενο κενό εξουσίας το πιθανότερο είναι να καλυφθεί, όταν γίνουν οι εκλογές, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δηλώσεις του προέδρου του ΣτΕ περιγράφουν τα δικαιοπολιτικά συμφραζόμενα της συγκυρίας. Ο κ. Ρίζος ανέφερε ότι η χώρα περνά "περίοδο παρατεταμένης κρίσης, με πυρήνα πιθανόν την κρίση του δικαίου". Κρίση του δικαίου; Οι ερμηνείες ευλόγως παραπέμπουν στη μνημονιακή πίεση να τρωθεί το δικαιοκρατικό σύστημα, με την καταχρηστική επίκληση του ρωμαϊκού αποφθέγματος "υπεράνω όλων η σωτηρία της πατρίδος". Με αυτή την έννοια, έχει ιδιαίτερη σημασία η παρότρυνση που απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣτΕ "να ενισχυθεί ο θεσμικός ρόλος" του ανωτάτου δικαστηρίου.

Η εκτελεστική εξουσία, αλλά και η νομοθετική, εκχωρούσα την κεντρικότητα στη διάρθρωση του δημοκρατικού πολιτεύματος που της αναγνωρίζει το Σύνταγμα, συντάσσονται και επιχειρούν να χειραγωγήσουν τη Δικαιοσύνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρωτοδικεία, δηλαδή οι νεότεροι δικαστές, απέδειξαν ότι διαθέτουν ικανότητα να αντιμετωπίζουν τις κυβερνητικές πιέσεις και αρκετές φορές δικαίωσαν πολίτες - θύματα της μνημονιακής πολιτικής. Δυστυχώς, η στάση του ΣτΕ δεν υπήρξε πάντοτε αντίστοιχη προς τη φιλελεύθερη ιστορία του. Να βρισκόμαστε, άραγε, σήμερα στην αρχή επανατοποθετήσεων; Και προς ποία κατεύθυνση; Το σίγουρο είναι ότι η ενίσχυση του θεσμικού ρόλου της Δικαιοσύνης, πρωτίστως η κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της, είναι υπόθεση των ίδιων των δικαστών.

Η ελληνική Ιστορία δεν έχει να επιδείξει πολλές εύστοχες στιγμές δικαστικών αποφάσεων επί υποθέσεων μείζονος δικαιοπολιτικής σημασίας. Ο έλεγχος που ασκεί η εκάστοτε εκτελεστική εξουσία είναι συχνά ασφυκτικός. Είναι, ωστόσο, στο χέρι των δικαστών, χωρίς να εξωκείλουν σε λογικές "κράτους δικαστών", μέσα στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης, να εγγυώνται τα δικαιώματα των πολιτών και να περιορίζουν την κρατική αυθαιρεσία.

Το ενδεχόμενο κυβέρνησης της Αριστεράς δημιουργεί μια νέα δυναμική. Επαναδιατάσσει το πολιτικό - κοινωνικό πεδίο ώστε, συνεκτιμώμενης και της πρωτοβουλίας για συνταγματική αναθεώρηση, να διαμορφωθεί μια ισχυρή απάντηση δημοκρατικής αναγέννησης - αντίβαρο στην κατρακύλα του πολιτικού συστήματος. Ένα νέο πολιτικό - κοινωνικό πεδίο με βάση ένα νέο δημοκρατικό ήθος διακυβέρνησης, με στόχο την αποκατάσταση των κοινωνικών αδικιών, τη νομική αλλά και την ουσιαστική ισότητα των πολιτών. Γι' αυτό η χθεσινή πρωτοβουλία του Αλ. Τσίπρα θορύβησε τα καταρρέοντα κόμματα εξουσίας, που αντιλαμβάνονται καθημερινά ότι το έδαφος έχει φύγει κάτω από τα πόδια τους...
avgi.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Παιδική παχυσαρκία και bullying: Δύο συγκοινωνούντα δοχεία με τραγικές συνέπειες

«Το παιδί μου είχε πάντα την τάση να έχει κιλά. Οποιος δεν γνωρίζει την εξάρτηση από το φαγητό, δεν μπορεί να καταλάβει, η ζάχαρη και το αλάτι είναι ναρκωτικά. Ετσι πάχυνε. Είχαμε δυσκολίες να βρούμε ρούχα, να φορέσει ένα φόρεμα που ήθελε, να ακολουθήσει τις παρέες, ακόμη και λόγω ταχύτητας στο βάδισμα, να κάνει γυμναστική. Ολα αυτά οδήγησαν το παιδί να κλειστεί μέσα γιατί έτσι αισθανόταν ψυχολογικά καλύτερα.

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Αυγούστου με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας...

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Οι υποχρεώσεις θα είναι αρκετές μέσα στον μήνα όμως αυτό δεν θα σε πτοήσει στην περίοδο των διακοπών. Αντίθετα με τον γνωστό δυναμισμό σου θα βρεις τα πατήματα που χρειάζονται ώστε να κρατήσεις ισορροπία μεταξύ δουλειάς και ξεκούρασης. Ο Άρης στην Παρθένο στις αρχές του μήνα μπορεί να επιβαρύνει το πρόγραμμά σου,

Τι να κάνετε εάν ο σκύλος σας φοβάται το νερό...

Έχετε σίγουρα δει σκυλάκια-δεινούς κολυμβητές να κλέβουν την παράσταση ,όχι μόνο σε ταινίες αλλά και δίπλα σας σε κάποια παραλία! Ωστόσο υπάρχουν και τα σκυλάκια που φοβούνται το νερό. Πώς όμως θα μπορέσετε να μάθετε και στο δικό σας να κολυμπά χωρίς φόβο και πρωτίστως με ασφάλεια;

Σύννεφα στην αγορά...

«Μαύρα σύννεφα» αρχίζουν να μαζεύονται απειλητικά για την αγορά τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και άλλων περιοχών της ελληνικής περιφέρειας, σύμφωνα με τους θεσμικούς εκπροσώπους τους, καθώς οι φετινές θερινές εκπτώσεις εξελίσσονται απογοητευτικά, ιδιαίτερα για τα ελληνικά μικρά εμπορικά καταστήματα.

Κυκλαδίτικη λαδένια πίτσα με κρεμμύδια, ντομάτες και ελιές από την Κίμωλο.

ΥΛΙΚΑ (για ένα ταψί διαμέτρου 35-40 εκ.) 450-500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 250 ml περίπου χλιαρό νερό 1 φακελάκι ξερή μαγιά 1 κ.γ. κοφτό αλάτι

Κατεχόμενα – Ισορροπίες και φόβοι μετά την κρίση στα Βαρώσια

Οριακή και εξαιρετικά δύσκολη χαρακτηρίζουν την κατάσταση στο Κυπριακό υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές με αφορμή τις ανακοινώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα Βαρώσια και το βλέμμα κυρίως στην επιμονή της Αγκυρας για αλλαγή της βάσης λύσης από ομοσπονδιακό μοντέλο σε μοντέλο δύο ανεξάρτητων κρατών.

Ποια εμβόλια πρέπει να κάνει το κουτάβι μου...

Όταν γεννιούνται τα κουτάβια, βασίζονται πλήρως στα αντισώματα που παρέχονται στο μητρικό γάλα. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται από επιβλαβείς μικροοργανισμούς.