Die Welt: Οι Έλληνες φοβούνται για τις καταθέσεις τους

Με αφορμή την πρόσφατη έκθεση της Bundesbank πως «χώρες που βρίσκονται σε κρίση θα μπορούσαν
σε περίπτωση επαπειλούμενης κρατικής χρεοκοπίας να καλέσουν άπαξ τους πολίτες τους σε περίπτωση ανάγκης να πληρώσουν» - να «βάλουν χέρι» στις καταθέσεις των πολιτών τους με άλλα λόγια, η γερμανική εφημερίδα Die Welt αφιερώνει ένα μακροσκελές άρθρο για το φόβο που προκαλεί τέτοιο ενδεχόμενο στην Ελλάδα.
Αν και οι επίσημες δηλώσεις των αξωματούχων είναι καθησυχαστικές, το ζήτημα ανακύπτει συνεχώς σε διάφορες συζητήσεις με αρκετούς να εκτιμούν ότι από τη στιγμή που πέρυσι «άνοιξε η πόρτα» δεν αποκλείεται να συμβεί εκ νέου.
Μια ενδεχόμενη εισφορά επί των καταθέσεων για να μειωθεί άμεσα το δημόσιο χρέος, θα έφερνε σοβαρές συνέπειες στην ελληνική κεφαλαιαγορά, τονίζει στη γερμανική εφημερίδα ο καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Παναγιώτης Πετράκης: «και μία φήμη ακόμη θα μπορούσε να προκαλέσει διαφυγή κεφαλαίου και αυτό είναι το τελευταίο που χρειάζεται σήμερα η χώρα».
Έλληνες και Κύπριοι έχουν πικρή εμπειρία από τέτοια βήματα, έπειτα από το κούρεμα καταθέσεων με δεκάδες χιλιάδες καταθέτες να χάνουν έως και το 47,5% των καταθέσεών τους άνω των 100.000 ευρώ, επισημαίνει η Die Welt.
Το προηγούμενο φθινόπωρο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε ανοίξει εκ νέου τη συζήτηση για ενδεχόμενη εισφορά επί της περιουσίας της τάξεως του 10% προκειμένου οι χώρες της Ευρωζώνης να μειώσουν το υψηλό τους χρέος. Εκτοτε αναζωπυρώνεται συνεχώς η συζήτηση περί ενός φόρου για τους πλούσιους για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.
Η Ελλάδα δέχεται συνεχώς προειδοποιήσεις από το Eurogroup να κάνει περισσότερα προκειμένου να βγει από την εξαθλίωση. Πολλοί επικριτές κατηγορούν επίσης την κυβέρνηση ότι πλούσιοι Έλληνες μπόρεσαν να βγάλουν από τη χώρα μεγάλα ποσά. Εμπειρογνώμονες του υπουργείου οικονομικών αντίθετα υπογραμμίζουν τις προόδους τις οποίες η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει όσον αφορά τη φορολόγηση και των περιουσιακών στοιχείων.
Ακόμα και το φόρο ακίνητης περιουσίας παρουσιάζει η εφημερίδα έκπληκτη, σημειώνοντας τη μεγάλη αλλαγή και επιβάρυνση που οδηγεί κάποιους να αγγίξουν τις αποταμιεύσεις τους, όπως αναφέρει και ο κτηματομεσίτης στην Αθήνα, Δημήτρης Βογιατζής «Ο φόρος ακίνητης περιουσίας είναι μαζί μας για τρία χρόνια αντί για ένα».
Ρουκέτες και από τους ελεγκτές της Τρόικα στην Αθήνα
Πάνω σε αυτό το ζήτημα, πάντως, αναφέρθηκαν έστω και έμμεσα και οι ελεγκτές της Τρόικα που βρίσκονται στην Αθήνα αφήνοντας ένα παράθυρο ανοικτό για ενδεχόμενο «κούρεμα» καταθέσεων.
Συγκεκριμένα ο κ. Νγκόγκ, ανέφερε ότι δεν πρέπει να αποκλείεται ένα κούρεμα καταθέσεων σε εφόσον χρειαστεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε σχέδιο διάσωσης. Επισήμανε πάντως ότι κανένας δεν θα ήθελε να θιγούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.
Σε ερώτηση ο Γάλλος ευρωβουλευτής είπε ότι «πολλοί στην Ευρώπη θέλουν να αποφύγουμε το σενάριο της Κύπρου. Και όταν συνέβη στην Κύπρο συζητούσαν για κούρεμα κάτω και από τις 100.000 ευρώ, παραβιάζοντας την κοινοτική οδηγία για την προστασία τους. Αν γινόταν κάτι τέτοιο, θα παρεμβαίναμε στον Όλι Ρεν. Θέλουμε να αποφύγουμε, στο βαθμό που είναι δυνατόν, ένα "κούρεμα" καταθέσεων που θα είναι πολύ επαχθές για τους καταθέτες» τόνισε.
«Κούρεμα» θα μπορούσε να γίνει στα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποστήριξε ο ίδιος. «Στην περίπτωση της Ελλάδας, μόνο η ΕΚΤ δεν υπέστη ζημίες. Αφού αγόρασε 34 δισ. ευρώ ελληνικά κρατικά ομόλογα από την δευτερογενή αγορά, μπορούσε να γίνει ένα «κούρεμα» μόνο γι' αυτήν. Και αν μας πουν ότι έτσι θίγεται η νομισματική ισοτιμία και δημιουργείται πληθωρισμό, δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί σήμερα στην ΕΕ έχουμε αποπληθωρισμό».
Πως η υπερφορολόγηση ακινήτων συνδέεται με τις καταθέσεις
Εξαιτίας των προβλημάτων στη συγκέντρωση φόρων οι τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις έχουν προβεί σε υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων κάτι που μεταφράζεται και ως έμμεση επέμβαση στις καταθέσεις τους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα αρκετοί πολίτες κατέχουν διαμερίσματα που με βάση τις φορολογικές τους δηλώσεις δεν θα μπορούσαν να τα συντηρήσουν. Με αυτό το σκεπτικό η εφορία εκτιμά πως τέτοιοι φορολογούμενοι διαθέτουν κρυφό εισόδημα και επιβάλλει μεγάλους φόρους. Αυτό παρουσιάζει για πολλούς φορολογούμενους στη χώρα που βρίσκεται σε κρίση μια μεγάλη ρύθμιση και επιβάρυνση – ορισμένοι θα πρέπει να αγγίξουν τις καταθέσεις τους.
Στον αντίποδα η συζήτηση θα μπορούσε να κατευθυνθεί κάποια στιγμή προς την επιβολή εισφοράς στις καταθέσεις για τη μείωση του χρέους με τη λογική ότι η φορολόγηση ακινήτων είναι ήδη πολύ υψηλή και δεν μπορεί να αυξηθεί κι άλλο.
(protothema)