Πως να ασφαλίσετε το Wi-Fi router σας από απρόσκλητους επισκεπτες

Αρχικά υποθέτω ότι το Wi-Fi δίκτυό σας προστατεύεται με κωδικό πρόσβασης. Αν δεν έχετε, ελέγξτε
τις ρυθμίσεις του router σας και βάλτε ένα κωδικό αμέσως.
Αλλά τίποτα δεν είναι ποτέ απόλυτα ασφαλές, έτσι και στο Wi-Fi δίκτυο σας μπορεί να έχετε απρόσκλητους επισκέπτες. Γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να λάβετε επιπλέον προφυλάξεις.
Κάθε τεχνική που έχω δει για τη διάσπαση του κωδικού του Wi-Fi περιλαμβάνει είτε ένα λεξικό ή μια επίθεση brute-force (επίθεση ωμής βίας-εξαντλητική δοκιμή πιθανών κωδικών). Υπάρχει ένα πολύ απλό εργαλείο για την προστασία του δικτύου σας από αυτές τις επιθέσεις: ένας πολύ ισχυρός κωδικός πρόσβασης. Χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο κωδικό, με τυχαία σειρά αριθμών, κεφαλαία και πεζά γράμματα και σημεία στίξης, έτσι ώστε να μην βρεθεί στο λεξικό.
Από τη στιγμή που και άλλα άτομα κατά πάσα πιθανότητα έχουν πρόσβαση στο wifi (με δική σας συγκατάθεση) θα πρέπει να πληκτρολογήσετε αυτόν τον κωδικό πρόσβασης χειροκίνητα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, να αποφύγετε το L, το I και O σαν γράμματα, και τα ψηφία 1 και 0.Με αυτό θα αποφευχθεί η σύγχυση, όταν οι υπόλοιποι θα διαβάζουν τον κωδικό πρόσβασης και θα τον πληκτρολογούν.
Δοκιμάστε τη δύναμη του κωδικού πρόσβασης με το how secure is my password, το οποίo εκτιμά πόσο καιρό θα έπαιρνε ένα τυποποιημένο PC για να σπάσει τον κωδικό πρόσβασης σας. Αν θα χρειαστούν πάνω από ένα εκατομμύριο χρόνια για να σπάσει, κρατήστε το κωδικό σε ασφαλές σημείο.
Όταν θα θέλετε να μοιραστείτε τον κωδικό πρόσβασης σας με άλλα άτομα θα ήταν καλό να πληκτρολογείτε εσείς τον κωδικό και να μην τους τον αναφέρετε. Επίσης, σε περίπτωση που πιστεύετε ότι ήδη κάποιος έχει τον κωδικό πρόσβασης σας, πρέπει να τον αλλάξετε γρήγορα, αυτό θα τους κάνει αναγκαστικά να αποσυνδεθούν από το δίκτυο.
Εκτός από τον κωδικό πρόσβασης σας, βεβαιωθείτε ότι το Wi-Fi σας έχει ρυθμιστεί σωστά. Πηγαίνετε στην οθόνη ρύθμισης του router σας και ελέγξετε τις επιλογές. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε κρυπτογράφηση WPA2. Εάν το router σας δεν υποστηρίζει WPA2, χρησιμοποιήστε WPA-Personal – ή ακόμα καλύτερα, αγοράστε ένα νέο router.
(secnews)