Αλλεργίες της Ανοιξης: Πού οφείλονται και πώς να τις αντιμετωπίσουμε

Μπήκε επίσημα η Ανοιξη, ωστόσο μαζί με την πιο όμορφη εποχή του
χρόνου, έρχονται και οι ανεπιθύμητες συνέπειες της, όπως οι εαρινές αλλεργίες. Πού όμως οφείλονται και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε;
Οπως αναφέρει σχετικό άρθρο στο ένθετο Υγεία της εφημερίδας Τα Νέα, οι εαρινές αλλεργίες οφείλονται στην υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος όταν εκτεθεί στη γύρη ορισμένων φυτών και δέντρων.
Τα συμπτώματα χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες. Τα συμπτώματα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας, από την οποία πάσχει το 3%-5% του γενικού πληθυσμού είναι ερυθρότητα και πρήξιμο των ματιών, δακρύροια και φαγούρα στα μάτια.
Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας, από την οποία πάσχει το 15%-20% του γενικού πληθυσμού το φτέρνισμα, η φαγούρα στη μύτη και η καταρροή
Τέλος τα συμπτώματα του αλλεργικού άσθματος, που είναι ίσως το πιο σοβαρό από τα τρία είδη και πάσχει το 9% του πληθυσμού, είναι το σφίξιμο στο στήθος, η δύσπνοια και ο ξηρός βήχας.
Η αλλεργία ωστόσο είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Οπως αναφέρει το ένθετο της εφημερίδας Τα Νέα, τουλάχιστον 1 στους 5 ανθρώπους πάσχει από κάποια μορφή αλλεργίας, ενώ στους νεαρούς ενήλικες από 20 μέχρι 30 ετών το ποσοστό είναι 25%-30% και πολλοί από αυτούς (το 20%) ακολουθούν προεποχική θεραπεία.
Σε μεγάλο βαθμό το άσθμα οφείλεται στη γύρη των φυτών των δέντρων και ειδικά στην Ελλάδα της ελιάς. Το 40% των πασχόντων από εαρινές αλλεργίες έχει αλλεργία στη γύρη της ελιάς ενώ ακολουθούν τα κυπαρισσοειδή με 8% και τα πεύκα με 5%.
Μεγάλο ποσοστό αλλεργίας (45%) εμφανίζεται επίσης και στα αγρωστώδη ενώ το 50% των πασχόντων από εαρινές αλλεργίες είναι αλλεργικοί και στα ζιζάνια του αγρού.
Πώς όμως μπορούμε να προστατευθούμε από τις αλλεργίες της Ανοιξης; Το ένθετο Υγεία της εφημερίδας Τα Νέα προτείνει τρόπους για να περάσουμε την Ανοιξη όσο πιο ανώδυνα γίνεται
Σημαντικό είναι να ακολουθείτε προεποχιακή θεραπεία, πάντα σε συννενόηση με το γιατρό. Επίσης να μην αερίζετε το σπίτι το πρωί ή το σούρουπο, γιατί η γύρη κινείται περισσότερο όταν αλλάζει η θερμοκρασία και ειδικά όταν φυσάει να κρατάτε τα παράθυρα κλειστά.
Η γύρη κολλάει επίσης και στα ρούχα, γι' αυτό όταν γυρίζετε σπίτι να βάζετε αμέσως τα ρούχα για άπλυτα και να κάνετε ντους. Επίσης, για τον ίδιο λόγο, σημαντικό είναι τα πλυμένα ρούχα να μην τα απλώνετε σε εξωτερικούς χώρους.
Να κρατάτε καθαρά τα κλιματιστικά του σπιτιού και του αυτοκινήτου και να βεβαιωθείτε ότι διαθέτουν φίλτρα ΗΕΡΑ (High Efficiency Particulates) που κατακρατούν τα μικρά σωματίδια της γύρης.
Να αποφεύγετε τις δουλειές σε εξωτερικό χώρο με πράσινο και αν πρέπει οπωσδήποτε να το κάνετε, να φοράτε ειδική μάσκα
(iefimerida)

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Explainer: Τι «βόμβα» έσκασε, πάλι, για το Facebook στην Αυστραλία;...

«Σύντομα θα σταματήσουν να τυπώνουν βιβλία σε χαρτί»

Κίνα κατά ΗΠΑ: «Χρησιμοποιούν τις δήθεν δημοκρατικές ευαισθησίες για να καταστρέφουν χώρες»

μακαρονόπιτα με χοντρό μακαρόνι, φέτα και γραβιέρα

Τι θέλουν οι άντρες από τον γάμο τους με βάση το ζώδιό τους...

Προβλέψεις για όλα τα ζώδια.Ο Ερμής σε εξάγωνο με τον Δία...

Τρισεκατομμύρια πλαστικά σωματίδια «κολυμπούν» μέσα στον take away καφέ

Δ.Αθηναίων: Εργαζόμενοι κατά Μπακογιάννη -Απαξιώνει σκόπιμα τη Διεύθυνση Πρασίνου για να την ιδιωτικοποιήσει

Ραντεβού στη Βόρεια Εύβοια με ένα πενθήμερο γεμάτο «πράσινο» σινεμά.Από την Τετάρτη 15 έως την Κυριακή 19 Ιουνίου

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων