Ελαιόλαδο: κάνει καλό στα οστά

Η καθημερινή κατανάλωση ελαιολάδου μπορεί να ασκεί προστατευτική δράση
στα οστά, μειώνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης οστεοπόρωσης, αναφέρουν επιστήμονες από την Ισπανία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 127 άνδρες, ηλικίας 55 έως 80 ετών, ανακάλυψαν πως όσοι άρχισαν να τρώνε καθημερινά ελαιόλαδο παρουσίασαν μέσα σε 2 χρόνια σημαντική αύξηση στα επίπεδα οστεοκαλσίνης στο αίμα τους.

Η οστεοκαλσίνη είναι μία πρωτεΐνη που αποτελεί δείκτη της παραγωγής νέου οστικού ιστού.

Η πρωτεΐνη αυτή μετριέται στο πλαίσιο της παρακολούθησης της θεραπείας της οστεοπόρωσης, διότι όταν αυτή είναι επιτυχής, τα επίπεδα της οστεοκαλσίνης αυξάνονται.

Εάν τα επίπεδα της οστεοκαλσίνης δεν αυξηθούν, πρέπει να τροποποιηθεί η φαρμακευτική αγωγή.

Όπως γράφουν στην «Επιθεώρηση Κλινικής Ενδοκρινολογίας Μεταβολισμού» (JCEM) οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μανουέλ Φερνάντεζ-Ρεάλ από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Doctor Josep Trueta, στην Τζιρόνα, προγενέστερες μελέτες στο εργαστήριο και σε ζώα είχαν δείξει πως το ελαιόλαδο δρα προστατευτικά έναντι της οστεοπόρωσης.

Η μελέτη τους έδειξε πως αυτό ισχύει και στους ανθρώπους.
Πηγή: top7news.gr

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ποτάμια της Ευρυτανίας: Ο Αχελώος, ο Αγραφιώτης και ο Ταυρωπός

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Νοεμβρίου 2022 με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας

Απολύσεις τεχνικών στον ΑΝΤ1...«Μας πετάτε στον δρόμο με φτηνές δικαιολογίες»

Δραματική υποχώρηση έως 40% στην αγοραστική δύναμη...

«Φωτιά» η τιμή στο ψωμί - Είδος πολυτελείας και η φέτα

Ανεργία στην Ελλάδα: Δραματικά τα ποσοστά για τους νέους

Γερμανική κατάρρευση: Η Uniper ανακοίνωσε ζημιές 40 δισ. ευρώ – Την ακολουθούν στην άβυσσο άλλες… 375 εταιρείες

Καίγεται επί 14 μέρες το βουνό στη Ροδόπη, αλλά το κράτος απουσιάζει...Έχει λήξει, λένε, η αντιπυρική περίοδος

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων