Μανιτάρια πλευρώτους: παραγωγή

Τα  καλλιεργούμενα μανιτάρια πλευρώτους είναι νοστιμότατα αλλά και τρόφιμο πολύ θρεπτικό. Αυτό το
οφείλουν στην ικανότητα που έχουν να μετατρέπουν με την βοήθεια ενός ενζύμου που διαθέτουν  την κυτταρίνη σε  υψηλής θρεπτικής αξίας ουσίες . Ετσι καλλιεργείτε σε «φτωχό» υπόστρωμα από άχυρα και με την σπορά του μανιταριού έχουμε αυτό το υπέροχό έδεσμα!

Πως όμως παρασκευάζεται;
Η όλη διαδικασία απλή και αυστηρή. Πρώτα παρασκευάζουμε το υπόστρωμα ανάπτυξης που αποτελείται από μίγμα άχυρων διαφόρων δημητριακών και ψυχανθών όπως σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι ρεβυθι, φακές,  έτσι ώστε για να έχουμε την μεγαλύτερη παραγωγή θα πρέπει να έχει χαρακτηριστικά όπως υγρασία γύρω στο 70%, ελάχιστα όξινο
Αυτό παστεριώνεται ή αποστειρώνεται  με φυσικό τρόπο  δηλαδή θέρμανση ώστε όλοι οι μικροοργανισμοί  και πιθανά άλλοι οργανισμοί να  σκοτώνονται. Ακολουθεί η σπορά στο υπόστρωμα του μυκηλίου του Pleurotus ostreatus σε τελική ποσότητα 2% του υλικού Τοποθετούμε σε σακιά σχετικά μικρά έως 40 εκατοστά γιατί αν είναι μεγαλύτερα μπορεί να «ανάψουν» στο κέντρο και να καταστρέψουν την παραγωγή.

Σε αυτό το σημείο απαιτείται επώαση του μύκητα ώστε να είναι έτοιμος  για την καρποφορία του. Χρειάζεται σταθερή θερμοκρασία έως 30ο C , σκοταδι και  και περίπου ένας μήνας ώστε  το μυκήλιο να παραλάβει όλα τα θρεπτικά από το άχυρο να ωριμάσει και να είναι έτοιμο για τα μανιτάρια μας.
Φτάσαμε στο τελικό στάδιο της παραγωγής. Από αυτή την χρονική στιγμή μπορεί η παραγωγή να γίνει και από μη επαγγελματία αφού δεν υπάρχει θέμα με πιθανά λάθη στην παραγωγή. Αν κάτι δεν πάει καλά θα μειώσει την παραγωγή και δεν επηρεάζει το ίδιο το υλικό. Ιδανικές συνθήκες είναι λίγο φώς, λίγο χαμηλότερες θερμοκρασίες(μέγιστη 25ο C) και αρκετά ψηλή ατμοσφαιρική υγρασία. Αν δεν μπορείτε να τα καταφέρεται  ο καρπός θα είναι το ίδιο εξαιρετικός αλλά  δεν θα έχετε τόση καρποφορία. Τα σακιά έχουν λίγες οπές ώστε να εισάγεται το απαραίτητο οξυγόνο άλλα να μην στεγνώνει το υπόστρωμα. Αν έχετε μεγαλύτερες θερμοκρασίες δροσίστε λιγάκι αλλά μην το σαπίσετε στο νερό. Μπορείτε και με ένα υγρασιόμετρο να μετράτε την υγρασία  Η σωστή λύση είναι να το βάλετε σε ένα  δροσερό μέρος όπως  μια πιλοτή,  θα έχετε έως και τέσσερεις παραγωγές σε ανά δεκαπενθήμερα με την πρώτη σημαντικά μεγαλύτερη από τις άλλες. Το συνολικό βάρος  των μανιταριών μπορεί να φτάσει το 1/3 του βάρους του σάκου. Η συλλογη να γίνεται όταν είναι επίπεδες οι άκρες ή ελαφρά σηκωμένες
Τα κομμένα μανιτάρια διατηρείστε τα στο ψυγείο για 10 ημέρες
Πηγή: bioprasino.gr