OI ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ...

Οι καλύτερες μέρες για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κύπρο έρχονται, δήλωσε ο αντιπρόεδρος
των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε αντιφώνηση του κατά το γεύμα που του παρέθεσε ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης...
Όπως σημείωσε, οι ΗΠΑ βγαίνουν από την ύφεση, έχοντας δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ενώ και η Κύπρος ανακάμπτει.

Τόνισε πως η Κύπρος έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στη περιοχή και είναι χώρα-«κλειδί» στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως σημείωσε: «Έχετε ιδανική θέση σε μια κρίσιμη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας».

Ο κ. Μπάιντεν είπε ακόμη πως ανέμενε 40 χρόνια για να επισκεφθεί την Κύπρο και δεν απογοητεύτηκε. Επανέλαβε επίσης τη στενή σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ Λευκωσίας και Ουάσινγκτον και σημείωσε τη συνεργασία της Κύπρου στα θέματα της Συρίας, του Ιράν και της Ουκρανίας.

Για το Κυπριακό, εξέφρασε τη θέση ότι μπορεί να επιτευχθεί λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και σε αυτή την προσπάθεια οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν.

Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, στην προσφώνησή του, χαρακτήρισε ως ιστορικής σημασίας την επίσκεψη του κ. Μπάιντεν και, όπως σημείωσε, «αποδεικνύει την αναβάθμιση της εταιρικής σχέσης, που θα μπορούσε να ονομαστεί στρατηγική».

Εξέφρασε θλίψη, δε, γιατί παραμένει άλυτο το Κυπριακό και σημείωσε πως η Κύπρος έχει πλέον αναγνωριστεί διεθνώς ως μια σταθερή χώρα εντός της ΕΕ.

Σε σχέση με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Κύπριος πρόεδρος σημείωσε πως δημιουργούν προοπτικές, για να μεταμορφώσουν το περιφερειακό στρατηγικό σκηνικό, αφού δημιουργούν εναλλακτική πηγή ενέργειας, προσφέροντας ενεργειακή ασφάλεια.

Η Κύπρος, είπε ο κ. Αναστασιάδης, αναμένει από τον στρατηγικό της εταίρο, τις ΗΠΑ, να διασφαλίσει την ασφαλή έρευνα και εκμετάλλευση και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξει αυτή η στήριξη

Ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τις θέσεις αρχών των ΗΠΑ στο Κυπριακό και ιδιαιτέρως για τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Μπάιντεν, ο οποίος ξεκαθάρισε πως η Ουάσινγκτον αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία και αυτό δεν θα αλλάξει από τις όποιες συναντήσεις γίνουν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Μπάιντεν.

Τέλος, επανέλαβε την πρόταση του για την Αμμόχωστο, η οποία, όπως σημείωσε, θα προσφέρει τη δυνατότητα να κερδίσουν όλες οι πλευρές.

Ζήτησε ακόμη τη βοήθεια του κ. Μπάιντεν για προώθηση υλοποίησης της πρότασης, σημειώνοντας πως ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ήταν ο πρώτος που είχε ταχθεί κατά του τερματισμού της κατοχής της Κύπρου και της επιστροφής της Αμμοχώστου.
Πηγή : protothema.gr

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ποτάμια της Ευρυτανίας: Ο Αχελώος, ο Αγραφιώτης και ο Ταυρωπός

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Νοεμβρίου 2022 με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας

Απολύσεις τεχνικών στον ΑΝΤ1...«Μας πετάτε στον δρόμο με φτηνές δικαιολογίες»

Δραματική υποχώρηση έως 40% στην αγοραστική δύναμη...

«Φωτιά» η τιμή στο ψωμί - Είδος πολυτελείας και η φέτα

Ανεργία στην Ελλάδα: Δραματικά τα ποσοστά για τους νέους

Γερμανική κατάρρευση: Η Uniper ανακοίνωσε ζημιές 40 δισ. ευρώ – Την ακολουθούν στην άβυσσο άλλες… 375 εταιρείες

«Καίνε» τα επιτόκια των δανείων – Παγωμένα των καταθέσεων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων